Η Κομισιόν, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, έχει δώσει στους ενδιαφερόμενους (ευρωπαϊκούς) φορείς πρόταση διαβούλευσης για την μείωση του ορίου των στεγαστικών δανείων στο 40% της εμπορικής αξίας του ακινήτου.
Η πρόταση αυτή αφορά την αναμόρφωση παλαιότερης κοινοτικής Οδηγίας (2006/48/Ce κεφάλαιο 9.1 σημείο d, σελίδες 31 και 32) και τον προσδιορισμό ενός ενιαίου ευρωπαϊκού ορίου χρηματοδότησης μέσω των στεγαστικών δανείων.
Για τις σχετικές αλλαγές έχει ενημερωθεί η Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Τραπεζών η οποία έχει εκφράσει «την έντονη αντίθεσή της» στην κίνηση αυτή. Εξάλλου από την πλευρά του αρμόδιου Επιτρόπου κ. Τσάρλι Μακγκρίβι (Εσωτερική Αγορά) ανακοινώθηκε ότι «δεν έχει ακόμα διαμορφωθεί καμία πρόταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
Η όλη διαδικασία βρίσκεται ακόμα στο επίπεδο της διαβούλευσης από πλευράς Κομισιόν, αλλά έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις οι οποίες... οδήγησαν και στη διαρροή της σχετικής συζήτησης.
Παράγοντες της τραπεζικής αγοράς τονίζουν ότι η ενεργοποίηση μιας τέτοιας Οδηγίας θα μπορούσε να δώσει το τελειωτικό χτύπημα στην αγορά ακινήτων η οποία σε ολόκληρη την Ευρώπη παραπαίει λόγων της κρίσης και της κατακόρυφης πτώσης των χορηγήσεων δανείων. Στην Ελλάδα όπως είναι γνωστό τα στεγαστικά δάνεια πριν από την κρίση κάλυπταν με διάφορα τεχνάσματα ολόκληρο το ποσό της εμπορικής αξίας του ακινήτου, ενώ στη συνέχεια η κάλυψη τυπικά έπεσε στο 70% και 80%, αλλά και πάλι (όταν αυτό χορηγείται) η παροχή συμπληρωματικών δανείων με την μορφή των επισκευαστικών κ.λ.π. κατέληγε στην κάλυψη του 100% του ποσού.
Παράλληλα η "αλλαγή" αυτή θα επιβαρύνει και τον όγκο των προβλέψεων που θα είναι υποχρεωμένες να κάνουν οι τράπεζες.
Η ενεργοποίηση μιας τέτοιας οδηγίας από πλευράς Κομισιόν θα είχε μεγαλύτερες συνέπειες στην Ελλάδα από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες καθώς στην Ελλάδα η διαφορά μεταξύ «αντικειμενικής» και εμπορικής αξίας παραμένει ουσιαστική.
Αρμόδιοι παράγοντες στις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι η πρόταση αυτή δρομολογήθηκε στο πλαίσιο των αλλαγών που προτείνονται για την βελτίωση και την ενίσχυση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος (Βασιλεία ΙΙ) και θα έπρεπε (η διαβούλευση) να τελειώσει πριν από το τέλος του Οκτώβρη ώστε να δρομολογηθεί η εφαρμογή της από τις αρχές του 2010. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία η σχετική πρόταση θα προχωρήσει με την μορφή σύστασης προς τις χώρες-μέλη και όχι Οδηγίας η οποία όπως είναι γνωστό πρέπει να πάρει την μορφή νόμου του κράτους.
Capital.gr
Η αλήθεια για τις τραπεζικές χρεώσεις
Πριν από 11 ώρες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου