Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Είστε σίγουροι ότι σας (μας) αρέσει το… γερμανικό;

…και στο βάθος… υποχρεωτικές εκλογές

Σε ατραπούς επικίνδυνους για την Ελλάδα οδηγούν τις διαπραγματεύσεις για το περίφημο EFSF (το ταμείο διάσωσης των χωρών που αντιμετωπίζουν κρίση χρέους στην Ευρώπη) οι Γερμανοί. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού Τύπου, η γερμανική πλευρά δεν συναινεί στο απαιτούμενο ύψος κεφαλαίων που χρειάζεται το EFSF (υπολογίζεται σε 1,5 τρισ. ευρώ) και επιπλέον απαιτεί προκειμένου να τύχει μείωσης το επιτόκιο, με το οποίο δανείζεται η Ελλάδα (αλλά και οι άλλες χώρες), να κατοχυρώσει με συνταγματική ρύθμιση ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας θα περιοριστεί έως το 2016 στο 0,35%, ουσιαστικά ζητούν δηλαδή την εφαρμογή της αρχής του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού.

Το τι σημαίνει η πιθανή επικράτηση της γερμανικής πρότασης έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον:
1ον. Σε πολιτικό επίπεδο για να υπάρξει συνταγματική αναθεώρηση χρειάζονται στην Ελλάδα εκλογές για να υπάρξει αναθεωρητική Βουλή. Το τι θα σημάνει όμως αυτό σε επίπεδο πολιτικό είναι ευκόλως εννοούμενο. Ειδικά όταν υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο να μην προκύψει Βουλή με συσχετισμούς ευνοϊκούς σε μια φιλογερμανική… οπτική. Βεβαίως, επειδή η προωθούμενη ρύθμιση θα αφορά όλη την Ευρώπη δεν πρέπει να αποκλειστεί κάποια μεταβατική διάταξη που δεν θα προϋποθέτει εκλογές. Ομως και σε αυτήν την περίπτωση θα υπάρξουν ισχυρά οικονομικά ανταλλάγματα προς τους Γερμανούς κυρίως, σύμφωνα με πληροφορίες, οπότε…
2ον . …οπότε η γερμανική πλευρά φαίνεται να πιέζει αφάνταστα την ελληνική κυβέρνηση για να έχει τον πρώτο λόγο σε δύο στρατηγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας. Πληροφορίες θέλουν τους Γερμανούς να διεκδικούν τη ΔΕΗ αλλά και τον ορυκτό πλούτο της χώρας απαιτώντας να τους πωληθούν μέσω της διαδικασίας των αποκρατικοποιήσεων!!!

Πρόκειται για ξεκάθαρο εκβιασμό και αυτό ίσως δικαιολογεί την προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει διαπραγματευτικά μέτωπα με τη γερμανική κυβέρνηση (βλ. υπόθεση αποζημιώσεων για Δίστομο, διαπραγματεύσεις για αποζημίωση από SIEMENS).

Το διάστημα που θα κριθούν οι όποιες τελικές διευθετήσεις είναι ο προσεχής μήνας, καθώς όλα θα πρέπει να έχουν τελειώσει μέχρι τη σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου.

Πέραν όλων αυτών, υπάρχει ένα πολύ ουσιαστικότερο θέμα. Είναι το πώς θα περιοριστεί σχεδόν στο μηδέν το δημοσιονομικό έλλειμμα. Με τους Ελληνες πολίτες να έχουν υποστεί απίστευτη αφαίμαξη εισοδημάτων είναι απολύτως ανεδαφικό να σκέπτεται κανείς να τους ζητήσει εκλογές και ψήφο προκειμένου να τους αφαιμάξει περαιτέρω και μάλιστα… διά συνταγματικής κατοχυρώσεως.
Εσάς σας αρέσει το… γερμανικό, κύριοι της κυβέρνησης;
Εμάς καθόλου… Και ίσως δεν είναι και αναγκαίο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου