Θεόδωρος Βάρδας, πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ
Ο Θόδωρος Βάρδας εκτιμά πως οι μεγαλύτερες επιπτώσεις της κρίσης θα υπάρξουν σε κλάδους, όπως είναι αυτοί του τουρισμού και της οικοδομής. Μάλιστα αναμένει ότι η μείωση της κατανάλωσης σε αυτούς τους κλάδους, θα είναι εντονότερη με αποτέλεσμα σωρεία απολύσεων οι οποίες μπορεί να φτάσουν και τις 100.000
Ο κλάδος του λιανικού εμπορίου είναι ένας από αυτούς που πλήττεται ιδιαίτερα από την κρίση, αφού ο μέσος καταναλωτής, αυτός δηλαδή που στήριζε για 10ετίες ολόκληρες την αύξηση του ΑΕΠ, αλλά και την ελληνική οικονομία στο σύνολό της, αρχίζει να μεταβάλλει τις καταναλωτικές του συνήθειες και το κυριότερο να τις περιορίζει.
Ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ και της Βάρδας, τονίζει πως η κρίση που βιώνει ο κλάδος της λιανικής πώλησης μπορεί να επιταχύνθηκε τους τελευταίους μήνες, ωστόσο η γενεσιουργός αιτία βρίσκεται πολύ βαθύτερα και έχει να κάνει με τον τρόπο που αναπτύχθηκε ο κλάδος, αλλά και με την πρακτική που ακολούθησε το καταναλωτικό κίνημα χρόνια τώρα. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, «η κρίση που βιώνει η ιδιωτική κατανάλωση παγκοσμίως προέκυψε μεν τώρα αλλά υπέβοσκε τα τελευταία 30 χρόνια».
Καταναλωτές
Όπως σημειώνει οι καταναλωτές δεν ήταν πάντα «νοικοκύρηδες» και το εξηγεί λέγοντας πως η συγκεκριμένη έννοια δεν αφορά μόνο τη λειτουργία του σπιτιού αλλά και την εν γένει στάση ζωής απέναντι στις καταστάσεις. Είναι χαρακτηριστικό σημειώνει ότι οι καταναλωτές, περισσότερο στο εξωτερικό, και λιγότερο στην Ελλάδα, είχαν μάθει για 10ετίες τώρα να αγοράζουν με δανεικά, να ξοδεύουν πολύ περισσότερα από όσα παράγουν. Αυτό σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΛΠΕ, δεν θα μπορούσε παρά κάποια στιγμή να βγει στην επιφάνεια, όπως και έγινε. Εκτιμά ωστόσο ότι τουλάχιστον, στην ελληνική αγορά, «είμαστε ακόμη στην αρχή της κρίσης».
Ο Θόδωρος Βάρδας θεωρεί πως ακόμη στην Ελλάδα η κρίση δεν έχει δείξει ακόμη τα δόντια της, αλλά υπάρχουν μόνο κάποια μικρά σημάδια. Δεν δείχνει όμως να μένει εκεί να εφησυχάζει, αλλά αντίθετα πιστεύει πως θα υπάρξουν επιπτώσεις σε όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, αλλά θα είναι σε διαφορετική κλίμακα.
Τουρισμός - οικοδομή
Παρά το γεγονός ότι πολλοί εκτιμούν πως το εμπόριο και ειδικά το λιανικό, θα είναι αυτό που θα πληρώσει το «μάρμαρο» της κρίσης, εντούτοις ο Θόδωρος Βάρδας εκτιμά πως οι μεγαλύτερες επιπτώσεις θα υπάρξουν σε κλάδους, όπως είναι αυτοί του τουρισμού και της οικοδομής. Μάλιστα δείχνει ιδιαίτερα απαισιόδοξος εκτιμώντας ότι η μείωση της κατανάλωσης σε αυτούς τους κλάδους, θα είναι εντονότερη με αποτέλεσμα να γίνει σωρεία απολύσεων οι οποίες μπορεί να φτάσουν και τις 100.000 και μάλιστα σε πολύ σύντομα χρονικό διάστημα.
Αντίθετα θεωρεί πως στον κλάδο του λιανικού εμπορίου τα πράγματα δεν είναι και τόσο μαύρα.Και το αιτιολογεί επισημαίνοντας πως στις περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις η αυτοαπασχόληση κυριαρχεί. Δηλαδή σε ένα κατάστημα, τα μέλη της οικογένειας είναι ταυτόχρονα επιχειρηματίες και εργαζόμενοι.
Με βάση αυτό το σκεπτικό εκτιμά ότι μπορούν να αντεπεξέλθουν με μεγαλύτερη ευκολία, αφού τα λειτουργικά κόστη θα παραμείνουν χαμηλά και δεν θα επηρεάσουν την λειτουργία της επιχείρησης, υπό την αίρεση βέβαια ότι η κρίση δεν θα πάει εις μάκρος.
Για τις μεγάλες επιχειρήσεις, μία εκ των οποίων είναι η δική του επιχείρηση, ο Θόδωρος Βάρδας εκτιμά, ότι αυτές μπορούν να επιβιώσουν, αφού διαθέτουν τα κεφάλαια να το κάνουν και μέσα σε αυτό το κλίμα, αρκεί όπως επισημαίνει να μην προβούν σε κινήσεις οι οποίες δεν είναι αποτέλεσμα ορθής προσέγγισης των πραγμάτων. Ο Θόδωρος Βάρδας δεν αφήνει στο απυρόβλητο ούτε τις τράπεζες οι οποίες θεωρεί ότι λειτουργούν απαράδεκτα και έχουν κλείσει αναίτια τις στρόφιγγες χρηματοδότησης δημιουργώντας συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας.
Εργασιακή ειρήνη
Δεν θέλει σε καμία περίπτωση όμως να βρεθεί απέναντι στους εργαζομένους σημειώνοντας ότι «η παρούσα κρίση δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτελέσει πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ επιχειρήσεων και εργαζομένων, οι οποίοι οφείλουν να κατανοήσουν ότι σε αυτή τη διεθνή οικονομική τρικυμία βρίσκονται πάνω στο ίδιο καράβι». Σημειώνει επίσης ότι «οι εργοδότες πρέπει να απέχουν από την επιβολή εκβιαστικών εργασιακών μέτρων τα οποία βρίσκονται εκτός του νομοθετημένου εργασιακού πλαισίου και τα οποία δυσχεραίνουν τη θέση των εργαζομένων. Από την άλλη, οι εργαζόμενοι οφείλουν να απέχουν από άσκοπες κινητοποιήσεις οι οποίες επιδεινώνουν την οικονομική τους θέση και ενισχύουν την αύξησης της ανεργίας».
Μείωση πωλήσεων και κερδών
Η εταιρεία Βάρδας στο πρώτο τρίμηνο του 2009 κατέγραψε μείωση των πωλήσεών της και των κερδών της, αλλά ωστόσο στην προσπάθειά της να διατηρήσει τα μερίδια αγοράς που κατέχει έχει αναπτύξει μία σειρά από προωθητικές ενέργειες. Απόρροια αυτών ήταν να αυξηθούν οι πωλήσεις στα κουστούμια σε ποσοστό 12%. Η εταιρεία κατέχει το 6% - 10% της αγοράς των πολυτελών ρούχων. Να σημειωθεί ότι από το τέλος του περασμένου έτους η εταιρεία λειτουργεί τρία νέα σημεία πώλησης στο Golden Hall και τέσσερα στο Athens Heart, και πέντε με την επωνυμία Tie Rack και Manchetta.
Γνωρίζει την αγορά
Ο επικεφαλής της Βάρδας αλλά και του ΣΕΛΠΕ, Θόδωρος Βάρδας, είναι ένας επιχειρηματίας που έχει καταβάλει σοβαρές προσπάθειες τόσα χρόνια, ώστε να κάνει την εταιρεία του συνώνυμο της ποιότητας και της εξυπηρέτησης.
Ο Θόδωρος Βάρδας γνωρίζει όσο λίγοι το εμπόριο και την αγορά.
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1943. Γονείς του ο Κωνσταντίνος και η Αλεξάνδρα Δούμουρα.
Όταν τελείωσε το σχολείο, σπούδασε οικονομικά στην τότε ΑΣΟΕΕ - σήμερα Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Κάνει μεταπτυχιακά στο εξωτερικό και επιστρέφει στην Ελλάδα εσπευσμένα, λόγω του θανάτου του πατέρα του, για να αναλάβει τα ηνία της επιχείρησης, αφού του το ζητά η μητέρα του. Ταυτόχρονα αναλαμβάνει και βοηθός καθηγητή της ΑΣΟΕΕ την περίοδο 1971 - 1974.
Ο Θόδωρος Βάρδας εκτός από επιχειρηματική δραστηριότητα, ασχολείται και με τα κοινά, από την θέση του προέδρου του ΣΕΛΠΕ.
Στο παρελθόν μάλιστα ήταν ενεργό μέλος της «Πολιτικής Άνοιξης» του Αντώνη Σαμαρά, με τον οποίο διατηρούσε και διατηρεί άριστες φιλικές σχέσεις.
Από την πρώτη στιγμή που βρέθηκε στο τιμόνι του ΣΕΛΠΕ, δεν δίστασε να πει τα πράγματα με το όνομά τους και να βάλει τον δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων.
Και σήμερα που τα πράγματα δεν δείχνουν να βαίνουν ιδιαίτερα θετικά για τον κλάδο δεν κρύβει τα λόγια του και δεν χαϊδεύει αφτιά.
Του Θανάση Παπαδή
Η αλήθεια για τις τραπεζικές χρεώσεις
Πριν από 11 ώρες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου