Τετάρτη 19 Αυγούστου 2009

Το δολάριο χάνει το παγκόσμιο status του

Αποδυνάμωση του δολαρίου "βλέπει" η Pacific Investment Management Co. καθώς η αμερικανική κυβέρνηση διοχετεύει με υπέρογκα χρηματικά ποσά την οικονομία.

Το αμερικανικό νόμισμα αναμένεται να σημειώσει τη μεγαλύτερη υποχώρηση έναντι των άλλων ανταγωνιστών τους στις αναδυόμενες αγορές, εκτιμά ο διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Pimco, Curtis A. Mewbourne, σε σχετικό report που κοινοποιήθηκε στην ιστοσελίδα της εταιρείας.

"Το δολάριο αρχίζει να χάνει το στάτους του ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα", υπογραμμίζει.

"Οι επενδυτές θα πρέπει να σκεφτούν αν έχει νόημα να εκμεταλλευτούν τη δύναμη του δολαρίου ως μέσο διαφοροποίησης της έκθεσής τους σε νομίσματα", επισημαίνει. Για να προσθέσει ότι "Η υπέρογκη ρευστότητα σε δολάρια με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης οδήγησε στη μείωση της ζήτησης για το νόμισμα".

Ωστόσο, ο Mewbourne θεωρεί πως δεν έχουμε φτάσει ακόμα στοι χρονικό σημείο όπου μπορεί να "αναδυθεί" ένα νέο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Αυτό πάλι δεν σημαίνει ότι το δολάριο δεν έχει χάσει το status του παρά την έλλειψη άλλου ανταγωνιστικού νομίσματος.

Ο δείκτης του δολαρίου που μετρά τη "δύναμή" του έναντι ανταγωνιστικών νομισμάτων άγγιξε τις 78,823 μονάδες σήμερα, το χαμηλότερο επίπεδο της εβδομάδας.

Τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον του δολαρίου κρούει και ο μεγαλοεπενδυτής Warren Buffett, ο οποίος αναμένει αποδυνάμωση του αμερικανικού νομίσματος καθώς η διόγκωση του αμερικανικού ελλείμματος θα φθείρει το status του ως κυρίαρχο αποθεματικό νόμισμα.

Μάλιστα προειδοποιεί ότι οι ακατάσχετες διοχετεύσεις αμερικανικού νομίσματος στην αμερικανική αγορά θα οδηγήσει σε μείωση της συναλλακτικής αξίας του δολαρίου. "Η μοίρα του δολαρίου βρίσκεται στα χέρια του Κογκρέσου".
Axiaplus gr.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου