Με την αποστολή στις Βρυξέλλες των τελευταίων στοιχείων για την πορεία της οικονομίας κατά το 2009, κλείνει το έργο του το οικονομικό επιτελείο, αφήνοντας τη δύσκολη συνέχεια στην επόμενη κυβέρνηση.
Και η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπίσει δύσκολες διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν που ήδη δεν έχει και τις καλύτερες διαθέσεις έναντι της ελληνικής πλευράς, η οποία είναι παντελώς ανακόλουθη έναντι των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει, καθώς οι επιδόσεις της οικονομίας έχουν εκτροχιαστεί.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που αποστέλλονται στις Βρυξέλλες, το δημοσιονομικό έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 6% του ΑΕΠ αν και εφόσον αποδώσουν τα μέτρα που έχουν ληφθεί. Ο κ. Παπαθανασίου δεν παραλείπει να προσθέσει ότι εφόσον τα μέτρα δεν αποδώσουν τότε το έλλειμμα θα φθάσει στο 8%, ενώ άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για υψηλότερο έλλειμμα που θα φθάσει και το 10% του ΑΕΠ.
Πέραν των τεράστιων συνεπειών του δημοσιονομικού εκτροχιασμού, ήδη η διελκυστίνδα με τους αριθμούς επαναθέτει ζητήματα αξιοπιστίας των παρεχόμενων στις Βρυξέλλες στοιχείων. Διότι η νέα κυβέρνηση είναι μάλλον απίθανο να αποδεχθεί τα στοιχεία και ήδη αρχίζει να ανασύρεται η λέξη «απογραφή», που ως γνωστόν προκάλεσε τόσα δεινά κυρίως στις σχέσεις μας με τις Βρυξέλλες.
Οπως διαφαίνεται πλέον, οι σχέσεις της χώρας με την Κομισιόν, που σημειωτέον δεν ενδιαφέρεται για το ποιο κόμμα είναι στην κυβέρνηση και ποιος υπουργός στο υπουργείο Οικονομίας, θα ξαναβρεθούν στον δυσάρεστο παρονομαστή της αμφισβήτησης της αξιοπιστίας των στοιχείων και στην ακόμη πιο δυσάρεστη διαπραγμάτευση για το πόσο είναι τελικώς το έλλειμμα και κυρίως για το πώς θα μειωθεί.
Και σε ένα τέτοιο κλίμα, όχι μόνο η αποκατάσταση της δημοσιονομικής πειθαρχίας αλλά και η αποκατάσταση της αξιοπιστίας μας έναντι των Βρυξελλών θα είναι μια από τις μεγαλύτερες και εξαιρετικά δύσκολα διαχειρίσιμες προκλήσεις.
Κέρδος
Η αλήθεια για τις τραπεζικές χρεώσεις
Πριν από 11 ώρες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου