Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2009

Πίσω από Αλβανία, Ουγκάντα και Μποτσουάνα η κρατική διαφάνεια στην Ελλάδα

Πίσω από χώρες όπως η Αλβανία, η Τανζανία, η Μαυριτανία, η Τουρκία και η Ουγκάντα κατατάσσεται η Ελλάδα αναφορικά με το επίπεδο της κρατικής διαφάνειας, σύμφωνα με τα στοιχεία του World Economic Forum (WEF).

Συγκεκριμένα, καταλαμβάνει την 95η θέση μεταξύ 133 χωρών, ενώ χαμηλότερα βρέθηκε η χώρα μας και στο γενικό δείκτη ανταγωνιστικότητας το 2009, σε σχέση με το 2008. Υποχώρησε στην 71η θέση από την 67η που ήταν την περασμένη χρονιά και από την 65η που ήταν το 2007 μεταξύ των 133 χωρών που εξετάζει ο Οργανισμός.

Με βάση το World Economic Forum ο αναποτελεσματικός δημόσιος τομέας σε ποσοστό 25,3%, η ασφυκτική εργατική νομοθεσία σε ποσοστό 14,2% και η διαφθορά σε ποσοστό 14% φιγουράρουν στην πρώτη τριάδα των παραγόντων οι οποίοι μειώνουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Στα εμπόδια για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας περιλαμβάνονται η φορολογική νομοθεσία (12%), η γενικότερη ασάφεια στους κανονισμούς (8,7%) η πρόσβαση στην τραπεζική χρηματοδότηση (6,5%) και το ύψος των φορολογικών συντελεστών σε ποσοστό (5%).

Ωστόσο, είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι σύμφωνα με το WEF η Ελλάδα δεν δείχνει να βελτιώνει παρά μόνο με πολύ αργούς ρυθμούς τα χρόνια προβλήματα ανταγωνιστικότητας που αντιμετωπίζει και ιδιαίτερα όσον αφορά τη λειτουργία του δημοσίου αλλά και των αγκυλώσεων της αγοράς εργασίας. Ως εκ τούτου, η Ελλάδα καταγράφει συνεχή πτωτική πορεία έχοντας χάσει συνολικά έξι θέσεις σε τρία χρόνια στο γενικό δείκτη ανταγωνιστικότητας του WEF με την εκτίμηση ότι τη σύγκριση 2009-2010 θα φτάσει στην 71η θέση από την 67η θέση τη σύγκριση 2008-2009 και την 65η θέση τη σύγκριση 2007 - 2008.

Με βάση το World Economic Forum την πρώτη θέση στη γενική αξιολόγηση όσον αφορά την οικονομική ανταγωνιστικότητα κατέχει η Ελβετία η οποία “έκλεψε” τον τίτλο από τις ΗΠΑ, καθώς το ισχυρό πλήγμα που δέχτηκε ο αμερικανικός τραπεζικός κλάδος, τον άφησε εκτεθειμένο σε μακροπρόθεσμες αδυναμίες. Μετά την Ελβετία ακολουθούν οι ΗΠΑ, Σιγκαπούρη, Σουηδία, Δανία, Φινλανδία, Γερμανία, Ιαπωνία, Καναδάς, Ολλανδία.

Στα επιμέρους στοιχεία της μελέτης, αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα καταλαμβάνει την 78η θέση από πλευράς εμπιστοσύνης στα πρόσωπα των πολιτικών με πρώτη τη Σιγκαπούρη. Στην κατηγορία “υψηλή αποτελεσματικότητα στην παροχή απαραίτητων αγαθών και υπηρεσιών” η Ελλάδα κατατάσσεται στις “σπάταλες” χώρες αφού έρχεται 107η σε σύνολο 133 χωρών με πρώτη και πάλι τη Σιγκαπούρη. Όσον αφορά την ευελιξία στον καθορισμό μισθών η Ελλάδα βρίσκεται στην 128η θέση, ενώ στην ευκολία πρόσβασης σε δανεισμό, βρίσκεται στην 58η θέση με πρώτο το Λουξεμβούργο. Παράλληλα, τα αποτελέσματα της μελέτης για την αξιολόγηση του ρυθμιστικού πλαισίου των χρηματιστηρίων εμφανίζουν την χώρα μας στην 50η θέση με πρώτη τη Σουηδία. Στην κατάταξη για το μέγεθος της εγχώριας αγοράς η Ελλάδα έρχεται 29η με πρώτη τις ΗΠΑ, ενώ στην κατηγορία “έξοδα επιχειρήσεων για έρευνα και ανάπτυξη” η Ελλάδα καταλαμβάνει 101η θέση με πρώτη την Ελβετία. Εξάλλου, η Ελλάδα έρχεται 90η από πλευράς ποιότητας του εκπαιδευτικού συστήματος, με πρώτη τη Σιγκαπούρη.

Άνοδος για την Κύπρο

Στον αντίποδα την 34η θέση, σε ένα κατάλογο 133 χωρών, καταλαμβάνει η Κύπρος στην παγκόσμια αξιολόγηση για την οικονομική ανταγωνιστικότητα. Η βαθμολογία που καταλαμβάνει η Κύπρος φτάνει το 4,57. Με τη θέση αυτή η ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας σημείωσε άνοδο έξι θέσεων σε σχέση με την αντίστοιχη έκθεση για την περίοδο 2008-2009.
Capital gr.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου