Η μαύρη κορινθιακή σταφίδα είναι ένα από τα σημαντικότερα και ιστορικότερα προϊόντα αυτού του τόπου. Υπήρξε ένα από τα πολυτιμότερα αγροτικά προϊόντα του νομού μας και κινητήρια δύναμη της οικονομίας μας. Η επιθυμία να καταναλώνεται αυτό το μοναδικό καλοκαιρινό δώρο της αμπέλου όλο το χρόνο, οδηγεί εδώ και αιώνες τους ανθρώπους της περιοχής μας στην φυσική αποξήρανσή του κάτω από τον Ηλειακό ήλιο και μετά από μια σχολαστική διαδικασία διαλογής και επεξεργασίας να φθάνει στον καταναλωτή με το αυθεντικό άρωμα και τη γεύση του φρέσκου σταφυλιού. Εκτός όμως από την απολαυστική γεύση αυτού του αποξηραμένου καρπού, η σταφίδα όπως και να καταναλώνεται, σκέτη ή σε γλυκίσματα και φαγητά αποτελεί ένα διατροφικά άριστα προϊόν.
Η μαύρη Κορινθιακή σταφίδα είναι ένα θαυμάσιο φυσικό προϊόν, γνωστό για την αποτελεσματικότητά του από αρχαιοτάτων χρόνων, με υψηλή διατροφική αξία, πλούσια σε ενέργεια, βιταμίνες και ανόργανα άλατα. Τα απλά σάκχαρα που περιέχει φρουκτόζη και γλυκόζη αποδίδουν άμεσα ενέργεια (100 gr προϊόντος αντιστοιχούν σε 250 θερμίδες).
Η σταφίδα αποτελεί καλή φυτική πηγή σιδήρου, που βοηθά στην αντιμετώπιση της σιδηροπενικής αναιμίας. Είναι άριστη πηγή καλίου που έχει αποδειχθεί ως ένα από τα στοιχεία που μειώνει την πίεση του αίματος και την κατακράτηση υγρών. Παράλληλα ο αποξηραμένος αυτός καρπός της φύσης είναι μια πλούσια πηγή βιταμινών Α, Β1,Β2,Β3,Β6,Β12,C,E αποτελώντας κατά συνέπεια ένα ακόμα μυστικό της ελληνικής διατροφής.
Η σταφίδα επίσης αποτελεί μια τροφή πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες δρουν κατά της δυσκοιλιότητας, των αιμορροΐδων και βοηθούν στην μείωση της χοληστερόλης. (μελέτες που έχουν γίνει στην Αμερική, έδειξαν ότι ¼ της κούπας σταφίδα την ημέρα, μειώνει την χοληστερόλη κατά 10%.
Αν συνυπολογίσει κανείς και το πλούσιο πολυφαινολικό τους περιεχόμενο (στο οποίο πρόσφατες εργασίες αποδεικνύουν και την ύπαρξη των ανθοκυανιδών πεονιδίνη, μαλβιδίνη και κυανιδίνη) συμπεραίνουμε ότι αυτό το παραδοσιακό ελληνικό προϊόν μπορεί να συνεισφέρει στην πρόσληψη φυτοχημικών αντιοξειδωτικών ουσιών με προστατευτική δράση έναντι των καρδιαγγειακών νοσημάτων και διαφόρων μορφών καρκίνου.
Σε αντίθεση με την κοινή αντίληψη ότι οι σταφίδες είναι επιβλαβείς για την υγιεινή του στόματος επειδή είναι γλυκές και κολλούν σε αυτό, από έρευνες που έχουν γίνει φαίνεται ότι περιέχουν ουσίες που καταπολεμούν βακτήρια στο στόμα που ευθύνονται για την τερηδόνα και την ουλίτιδα. Οι ουσίες αυτές έχουν την ιδιότητα να καταστέλλουν την ανάπτυξη μικροβίων (όπως το βακτήριο Steptococcus matans που ευθύνεται για την τερηδόνα και του βακτηρίου Porphyromonas gingiralis που προκαλεί ουλίτιδα) στο στόμα. Ταυτόχρονα ενώ η κατανάλωση ζάχαρης ευθύνεται για την αύξηση της οξύτητας και την δημιουργία οδοντικής πλάκας, η σταφίδα περιέχει κυρίως φρουκτόζη και γλυκόζη οι οποίες δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη οδοντικής πλάκας.
Θρεπτική αξία της Σταφίδας Συστατικά ανά 100 gr προϊόντος
Ενέργεια
250Kcal
Υδατάνθρακες (gr)
75
Πρωτεΐνες (gr)
2,5
Λιπαρά (gr)
0,4
Φυτικές ίνες (gr)
6,7
Απλά σάκχαρα (gr)
68
Βιταμίνη Β2 (mg)
0,038
Βιταμίνη C (mg)
1,3
Κάλιο (gr)
0,7
Νάτριο (mg)
2,5
Σίδηρος (mg)
4
Ψευδάργυρος (mg)
0,6
Ασβέστιο (mg)
10
Μαγνήσιο (mg)
0,5
Χαλκός (mg)
0,7
Φώσφορος (mg)
180
Υγρασία
14- 17%
Συνολικά Στερεά
84-87
Εν κατακλείδι, η ανάλυση των μικροσυστατικών της σταφίδας , η περαιτέρω μελέτη των επιδράσεων στην υγεία των καταναλωτών, σε συνδυασμό με την βελτίωση της ποιότητας την πιστοποίηση και την διαφήμιση του σε ένα κόσμο που ψάχνει για «έξυπνα τρόφιμα» ίσως και να αποτελέσουν τα βασικά εργαλεία για την διατήρηση των ελληνικών εξαγωγών και την αντιμετώπιση της κρίσης που περνά αυτό το προϊόν τα τελευταία χρόνια.
ΚΟΝΔΥΛΗΣ Γ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ - ΓΕΩΠΟΝΟΣ MSc
Αντιπλημμυρικά στο μετρό
Πριν από 3 ώρες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου