Οικονομικοί μετανάστες, αλλά και αρκετοί Έλληνες, υπολογίζουν στο συσσίτιο της Εκκλησίας για μια αξιοπρεπή διαβίωση, καθότι η ανεργία και η ακρίβεια τους έχουν ωθήσει στο περιθώριο.
Στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι περίπου 1.600 άνθρωποι προσέρχονται για το πρόγραμμα σίτισης «Η Εκκλησία στους Δρόμους» καθημερινά στο Κέντρο Υποδοχής Αστέγων του Δήμου Αθηναίων, με την πλειονότητα των πολιτών να κατάγονται από την Ασία και την Αφρική, ωστόσο και αρκετοί Έλληνες, σε ποσοστό 14% των σιτιζόμενων από το πρόγραμμα, υπολογίζουν στο συσσίτιο, κάτι που η ανεργία και η σαφής απουσία οποιασδήποτε κοινωνικής πολιτικής δεν τους αφήνει να διεκδικήσουν μόνοι τους.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», το γεγονός ότι η πλειονότητα των πολιτών που λαμβάνουν συσσίτιο είναι άνεργοι, και αρκετές φορές άστεγοι, επιβεβαιώνεται και από τον πρωτοσύγκελλο της Αρχιεπισκοπής, π. Γαβριήλ Παπανικολάου, ο οποίος εργάζεται στο πρόγραμμα από την αρχή του. Με δηλώσεις τους οι Έλληνες που λαμβάνουν συσσίτιο εκφράζουν την απογοήτευσή τους για το ότι δεν προβλέπεται κάποιου είδους πολιτική, που θα τους βγάλει από το αδιέξοδο στο οποίο έχουν υποπέσει λόγω της διαρκούς
συρρίκνωσης των εισοδημάτων τους, με την παράλληλη εκτόξευση του κόστους ζωής. Οι σιτιζόμενοι από το πρόγραμμα διαμηνύουν ότι αυτό που χρειάζονται, είναι εργασία. «Να ζήσω με αξιοπρέπεια, όχι με το επίδομα ανεργίας» συμπληρώνουν από την μεγάλη αυλή του Κέντρου Υποδοχής Αστέγων, επί της οδού Σοφοκλέους, χώρος κοινωνικοποίησης πλέον για αυτούς, όπου μπορούν να κάτσουν με ανθρώπους που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα και να κουβεντιάσουν.
Το πρόγραμμα «Η Εκκλησία στους Δρόμους» λειτουργεί ακόμα σε πιλοτικό επίπεδο, ενώ έχει διανύσει ήδη το πρώτο μήνα του, με στόχο την προσφορά τροφής σε ανθρώπους που βρίσκονται στο δρόμο, άστεγους, άνεργους, μετανάστες, εξαρτημένους και γέροντες. Δεδομένα, τα οποία καταγράφηκαν για στατιστικούς λόγους από την «Αλληλεγγύη», δείχνουν ότι το 46% όσων συμμετέχουν στο συσσίτιο είναι Ασιάτες, με τους περισσότερους να κατάγονται από το Αφγανιστάν, το Ιράκ και την Παλαιστίνη, ενώ ένα ποσοστό που αγγίζει το 28% κατάγεται από την Αφρική, με την πλειονότητα αυτών να έρχεται από τη Σομαλία. Το γεγονός αυτό ερμηνεύεται εύκολα, εάν αναλογιστεί κανείς ότι τα συσσίτια λαμβάνουν τόπο σε περιοχή η κατοικείται ευρέως από ανθρώπους των προαναφερθέντων λαών. Το παζλ των διαφόρων εθνικοτήτων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα συμπληρώνουν 129 Ευρωπαίοι, μεταξύ των οποίων 53 από τη Βουλγαρία, 40 Πολωνοί, 14 Αλβανοί, ενώ 214 στο σύνολό τους είναι Έλληνες.
Τα στοιχεία για την ποιότητα διαβίωσης των Ελλήνων, καθώς και για τις οικογένειες των οικονομικών μεταναστών, δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά, με το 20,3% του πληθυσμού, το οποίο μεταφράζεται σε 2,19 εκατομμύρια ανθρώπους, να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Παράλληλα 1,2 εκατ. νοικοκυριά αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αποπληρωμή των δόσεων δανείων και πιστωτικών καρτών, καθώς και στην πληρωμή του ενοικίου και των λογαριασμών, ενώ αύξηση παρουσιάζουν τα «κόκκινα» δάνεια.
Το πρόβλημα της φτώχειας εντείνεται ακόμα περισσότερο στην επαρχία, ειδικότερα στις αραιοκατοικημένες περιοχές, όπου 6 στους 10 ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Σε δεινή οικονομική θέση είναι και οι οικονομικοί μετανάστες, με 1 στους 3 να είναι αντιμέτωπος με το φάσμα της φτώχειας. Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, το ποσοστό κινδύνου φτώχειας είναι υψηλότερο στις γυναίκες, με 21%, από τους άνδρες, με 20%, ενώ ο κίνδυνος φτώχειας για παιδιά έως 17 ετών ανέρχεται σε 23%. Ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά φτώχειας αντιμετωπίζουν άτομα ηλικίας 18 έως 24, με 24%, ενώ για άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, το ποσοστό κινδύνου υπολογίζεται στο 23%.
Πηγή: Έθνος
Τα πολύ δύσκολα είναι μπροστά μας
Πριν από 7 ώρες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου