Σε φορτισμένο κλίμα η φετινή Πρωτομαγιά, με την κρίση να ασκεί πλέον ασφυκτικές πιέσεις στην αγορά εργασίας.
Η έκρηξη των απολύσεων και των διαθεσιμοτήτων, η εφαρμογή στην πράξη των ελαστικών μορφών εργασίας, η διάχυση της ανασφάλειας σε όλους τους εργασιακούς χώρους, καταδεικνύουν ότι η εργασία θα αποτελέσει το κεντρικό θύμα αυτή της διεθνούς -με έντονα, όμως, εθνικά χαρακτηριστικά- κρίσης.
Η βασική διεκδίκηση την φετινή Εργατική Πρωτομαγιά είναι «να μην πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι» τονίζει στην συνέντευξή του στο in.gr o πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος.
Σε μια συζήτηση εφ' όλης της ύλης ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ τονίζει ότι τις σοβαρές συνέπειες της διεθνούς κρίσης δεν τις έχουμε δει ακόμη και ότι προς το παρόν, αυτό που κυρίως βιώνουμε είναι η κατάρρευση της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής.
«Τα δύσκολα είναι μπροστά» τονίζει ο κ. Παναγόπουλος και εκτιμά ότι η πραγματική ανεργία το 2009 θα φτάσει το 15%.
Ακόμη, επιτίθεται στην κυβέρνηση για ολιγωρία και υποκρισία, που στρώνει το έδαφος για διόγκωση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας.
Όπως υποστηρίζει η κρίση δίνει στους εργοδότες την «ευκαιρία» που περίμεναν προκειμένου «να πετύχουν πάγιες επιδιώξεις τους για αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων». Για αυτό, προσθέτει, και μόνο στο προανάκρουσμα της κρίσης προχωρούν σε αντεργατικά μέτρα, ενώ κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι επί της ουσίας τους «κλείνει πονηρά το μάτι» λειαίνοντας το έδαφος για περαιτέρω απορρύθμιση της εργασίας.
Όπως τονίζει, αν η προστασία του εργαζομένου αποτελούσε πραγματικά κυβερνητική επιλογή «θα έδινε ένα κεντρικό ισχυρό πολιτικό μήνυμα, ότι είναι αποφασισμένοι να μην ανεχθούν καμία καταχρηστική πρακτική [...] Όχι άλλα να λέει ο πρωθυπουργός, άλλα ο υπουργός Οικονομίας και άλλα η Φ.Πετραλιά».
Επίσης, τονίζει ο κ. Παναγόπουλος, θα είχε θέσει αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, πχ όποιος πάρει κρατική χρηματοδότηση απαγορεύεται να προβεί σε απολύσεις. Θα είχε επιβάλλει στις εταιρείες που προχωρούν σε μείωση ωρών εργασίας εργατικό και διαχειριστικό έλεγχο.
«Δεν είναι παράλογος κανένας συνδικαλιστής. Αν διαπιστώσουμε ότι όντως μια επιχείρηση αντιμετωπίζει πρόβλημα και κινδυνεύει να κλείσει και να χαθούν θέσεις εργασίας, πρώτοι εμείς θα αναζητήσουμε λύση [...] Δεν μπορεί, όμως, ο κ. Μυλωνάς χωρίς κανένα έλεγχο, να προχωρά σε μείωση των ωρών εργασίας μόνο και μόνο για να διατηρήσει την κερδοφορία του και αυτό να γίνεται αποδεκτό. Σκληρά μέτρα δηλαδή, να δεχθούμε και να δούμε πώς θα απαλύνουμε τις κοινωνικές επιπτώσεις, αλλά για να σωθούν επιχειρήσεις, που μέσω εργατικού και διαχειριστικού ελέγχου αποδεικνύεται ότι πραγματικά κινδυνεύουν, όχι για να διασωθεί η υψηλή κερδοφορία των επιχειρηματιών» λέει χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κρίνει κακούς τους περισσότερους εργατικούς νόμους και λέει ότι χρειάζονται κατάργηση, ενώ τονίζει σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχει ατομική λύση για τον εργαζόμενο, πόσο μάλλον στην παρούσα συγκυρία.
«Η λύση βρίσκεται στις συλλογικότητες. Πρέπει να μην φοβηθούν. Στα κοινωνικά ζητήματα απαιτείται συλλογικότητα. Εγώ δεν βλέπω τίποτα άλλο από τον αγωνιστή και βεβαίως από τον πολίτη που σκέφτεται σοβαρά τις πολιτικές επιλογές του».
Συνέντευξη στην Αργυρώ Τσατσούλη
Πρόεδρε, οι πιέσεις που δέχεται η αγορά εργασίας αυξάνονται ανησυχητικά. Ποιο είναι το μήνυμα της φετινής Πρωτομαγιάς;
«Το μήνυμα της Πρωτομαγιάς είναι αναλλοίωτο. Βεβαίως όταν συμπίπτει η Πρωτομαγιά με γεγονότα κορυφαίας σημασίας, αυτομάτως αυτά δίνουν τον τόνο αναδεικνύοντας τα κεντρικά ζητήματα, που το συνδικαλιστικό κίνημα οφείλει να παλέψει για αυτά.
»Εν μέσω λοιπόν της κρίσης -και τονίζω μιας κρίσης διεθνούς, αλλά κυρίως εθνικής, γιατί αυτά που βιώνουμε, ως παρεμβάσεις και των ευρωπαϊκών οργάνων, δεν αποτελούν απότοκα της διεθνούς κρίσης, αλλά της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής- επιχειρείται, και πάντα αυτό γίνεται σε περιόδους κρίσεων, να καθοριστεί ποιος θα πληρώσει αυτήν την κρίση.
»Η διεκδίκησή μας λοιπόν τη φετινή πρωτομαγιά έχει ως επικεφαλίδα να μην πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι και μάλιστα στην πιο επαχθή μορφή της, που είναι η ανεργία, οι απολύσεις, είναι δηλαδή η στέρηση του αναφαίρετου δικαιώματος στην εργασία».
Διαβάστε την συνέντευξη σε ενότητες:
Με τις «πλάτες» της κυβέρνησης οι εργοδότες χρησιμοποιούν ως πρόφαση την κρίση- Να επιβληθεί εργατικός και διαχειριστικός έλεγχος
Διάτρητο το πλαίσιο προστασίας, οι περισσότεροι εργατικοί νόμοι χρειάζονται κατάργηση
Ανεργία 15% εκτιμά η ΓΣΕΕ - Καταγγέλλει απολύσεις με sms και κλήρωση, ανύπαρκτους έλεγχους
Στη συλλογικότητα η λύση, τονίζει η ΓΣΕΕ, ακάλυπτη όμως παραμένει η επισφαλής εργασία
Newsroom ΔΟΛ
Κυριάκο, γιατί κάνεις τον Άδωνι να ζηλεύει;
Πριν από 5 ώρες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου