Ο κύβος για την επιβολή των νέων μέτρων έχει πλέον ριφθεί. Εξυπνοι φόροι, αποκρατικοποιήσεις και εντατικοποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού, θα αποτελέσουν, μαζί με τη νέα αναθεώρηση του ΑΕΠ, το διαβατήριο για το «πέρασμα» της ελληνικής οικονομίας από την επιτήρηση στη δημοσιονομική εξυγίανση. Το οικονομικό επιτελείο γνωρίζει πολύ καλά ότι η περικοπή των δαπανών, έστω κι αν επιτευχθεί στο σύνολό της, δεν επαρκεί για τον περιορισμό του ελλείμματος χωρίς τη λήψη πρόσθετων μέτρων.
Εξάλλου, μέχρι τον Οκτώβριο που θα επαναξιολογηθεί το Πρόγραμμα Σταθερότητας από την Κομισιόν, αυτό θα έχει καταστεί σαφές και στις Βρυξέλλες και ακριβώς για τον λόγο αυτό το νέο πακέτο μέτρων θα πρέπει να έχει ενεργοποιηθεί μέχρι το φθινόπωρο. Μεταξύ των μέτρων περιλαμβάνονται η επιβολή φόρου στα καρτοκινητά, η αύξηση των μοναδικών συντελεστών καθαρού κέρδους, η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης, η νομιμοποίηση των ψυχαγωγικών παιγνίων, αλλά και η πρόσληψη ιδιωτικών συμβουλευτικών εταιρειών για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών.
Εξυπνοι φόροι, αποκρατικοποιήσεις, εντατικοποίηση ελεγκτικού μηχανισμού, θα αποτελέσουν μαζί με τη νέα αναθεώρηση του ΑΕΠ το διαβατήριο για το «πέρασμα» της ελληνικής οικονομίας από την επιτήρηση στη δημοσιονομική εξυγίανση.
Ο κύβος για την επιβολή των νέων μέτρων έχει πλέον ριφθεί, μετά και τις αυστηρές συστάσεις της ΕΕ. Το οικονομικό επιτελείο γνωρίζει πολύ καλά ότι η περικοπή των δαπανών, έστω κι αν επιτευχθεί στο σύνολό της, δεν επαρκεί για τον περιορισμό του ελλείμματος χωρίς τη λήψη πρόσθετων μέτρων. Εξάλλου μέχρι τον Οκτώβριο που θα επαναξιολογηθεί το Πρόγραμμα Σταθερότητας από την Κομισιόν, αυτό θα έχει καταστεί σαφές και στις Βρυξέλλες και ακριβώς για τον λόγο αυτό το νέο πακέτο μέτρων θα πρέπει να έχει ενεργοποιηθεί μέχρι το φθινόπωρο.
Το πρώτο δείγμα των προθέσεων του υπουργείου Οικονομίας εδόθη μόλις πριν από λίγες ημέρες, όταν έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση προτίθεται να ενεργοποιήσει τον σχετικό όρο να πωληθεί εφέτος επιπλέον ποσοστό 5% του ΟΤΕ στη Deutsche Telekom, στην προκαθορισμένη τιμή των 27,50 ευρώ ανά μετοχή. Και αυτό τη στιγμή που στο ελληνικό Χρηματιστήριο η μετοχή του ΟΤΕ διαπραγματεύεται περί τα 11,8 ευρώ!
Εάν προχωρήσει η πώληση, οι εισπράξεις του Δημοσίου θα υπερβούν τα 670 εκατ. ευρώ, τα οποία μαζί με τα έσοδα από την Ολυμπιακή προσεγγίζουν σημαντικά τον προβλεπόμενο στόχο του 1 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις, ελαφρύνοντας σημαντικά το δημόσιο χρέος. Πέραν αυτών, η κυβέρνηση προσδοκά επίσης αξιόλογα έσοδα από την εφαρμογή του θεσμού sale and lease back αλλά και από το υπόλοιπο Πρόγραμμα Αποκρατικοποιήσεων, το οποίο ελπίζει να κινητοποιηθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται ΔΕΚΟ, καζίνα αλλά και ακίνητα φιλέτα της ΚΕΔ.
Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση ελπίζει σε σημαντικές εισπράξεις από την επιβολή ενός νέου πακέτου μέτρων που θα προστεθεί σε αυτό που ήδη τρέχει. Τις ημέρες αυτές η ΓΓΠΣ ταχυδρομεί τα εκκρεμή εκκαθαριστικά σημειώματα ΕΤΑΚ του 2008 στους υπόχρεους ιδιοκτήτες, μαζί με τα σημειώματα σε όσους εμφανίζουν εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ για την καταβολή της έκτακτης εισφοράς.
Συνολικά τα έσοδα που αναμένει το υπουργείο Οικονομικών από 1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων, 130.000 πολίτες με υψηλά εισοδήματα και 180.000 επιτηδευματίες με ανέλεγκτες υποθέσεις θα υπερβούν το 1,5 δισ. ευρώ, αφού μόνο από τις εισπράξεις της τελευταίας ομάδας φορολογουμένων που θα ενταχθεί στην περαίωση αναμένονται περί τα 850 εκατ. ευρώ. Ποσό που μαζί με τις εισπράξεις από τις αποκρατικοποιήσεις μπορεί να μειώσει το έλλειμμα κατά μία ολόκληρη εκατοστιαία μονάδα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1,5 δισ. ευρώ αφορά αποκλειστικά και μόνο ρυθμίσεις που ήδη τρέχουν, αφού δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτό μέτρα του λεγόμενου μετεκλογικού πακέτου που αναμένονται να ανακοινωθούν μέχρι το τέλος του μήνα. Το οικονομικό επιτελείο φαίνεται να καταλήγει στα πλέον ευφάνταστα σενάρια φορολογίας, επιχειρώντας να αντλήσει έσοδα από τις πλέον διαδεδομένες συνήθειες και ανάγκες της καθημερινότητας των πολιτών. Στόχος, η διασπορά των μέτρων σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό πολιτών, έτσι ώστε και τα έσοδα να είναι ικανοποιητικά και να αμβλυνθούν κατά το δυνατόν οι αντιδράσεις περί στοχευμένων φορομπηχτικών μέτρων.
Από τη φοροεπιδρομή δεν πρόκειται να γλιτώσει ούτε η κινητή τηλεφωνία, καθώς σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο προτίθεται να επιβάλει φόρο στα καρτοκινητά, ο αριθμός των οποίων ξεπερνά σήμερα τα 13 εκατ. τηλέφωνα. Οι πληροφορίες μάλιστα κάνουν λόγο για επιβολή φόρου της τάξης του 10% επί της αξίας κάθε κάρτας ανανέωσης χρόνου ομιλίας. Τα έσοδα που αναμένονται από την επιβολή του μέτρου είναι κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητα, αφού εκτιμώνται σε 110 - 150 εκατ. ευρώ. Περίπου δηλαδή όσα υπολογίζει να εισπράξει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης από την περίφημη επιβολή του κεφαλικού φόρου στους μεγαλοεισοδηματίες.
Πέραν αυτού, ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο αύξησης των τελών που επιβάλλει το Δημόσιο στα κινητά με συμβόλαια που σήμερα κυμαίνονται από 2 ευρώ έως 10 ευρώ ανάλογα με το ύψος του λογαριασμού. Μέτρο-«πειρασμός» για το οικονομικό επιτελείο, αν ληφθεί υπόψη ότι μόνο πέρυσι τα έσοδα του Δημοσίου ξεπέρασαν τα 240 εκατ. ευρώ και το 2007 τα 230 εκατ. ευρώ. Από τη στιγμή, μάλιστα, που πρωτοεφαρμόστηκε η φορολογία στα κινητά, το 2003, τα δημόσια έσοδα έχουν υπερτριπλασιαστεί, παρουσιάζοντας αύξηση 215%.
Από εκεί και πέρα το ευφάνταστο αυτό σενάριο θα συνοδευθεί και από την «τετριμμένη» αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης των καυσίμων, καθώς και τη νομιμοποίηση των ψυχαγωγικών τεχνικών ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Η πρόταση που έχει τεθεί στο οικονομικό επιτελείο προβλέπει αύξηση του ΕΦΚ καυσίμων 20%-30% σε δύο ή τρεις εξαμηνιαίες δόσεις, η οποία θα οδηγήσει σε πρόσθετη επιβάρυνση των τιμών της απλής και της σούπερ αμόλυβδης κατά 4,3 έως 6,4 λεπτά ανά λίτρο.
Από 10%-20% προτείνεται να αυξηθούν οι ΕΦΚ στα ποτά και τα καπνικά προϊόντα, μέτρο το οποίο εάν υιοθετηθεί θα οδηγήσει σε αύξηση των λιανικών τιμών από 10 έως 75 λεπτά ανά φιάλη και από 10 έως 30 λεπτά το πακέτο. Από την άλλη πλευρά η επαναφορά, χωρίς τα «φρουτάκια» των ηλεκτρονικών παιγνίων, θα γίνει με την καταβολή ειδικού τέλους ανάλογα με τον πληθυσμό του δήμου ή της κοινότητας.
Τα κυριότερα μέτρα ενίσχυσης
Για την «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων χώρων, το υπουργείο Οικονομίας μετά την εμπλοκή που φαίνεται να παρουσιάζει το θέμα με το ενδεχόμενο απόρριψης του μέτρου από το ΣτΕ, αποφάσισε να «αφήσει» το θέμα στην αρμοδιότητα του ΥΠΕΧΩΔΕ. Αυτό σημαίνει ότι στην περίπτωση που τελικά εφαρμοσθεί το μέτρο τα προσδοκώμενα έσοδα που μπορεί να φθάσουν μέχρι και τα 4 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν αποκλειστικά και μόνο στον προϋπολογισμό του υπουργείου του κ. Γ. Σουφλιά για τη χρηματοδότηση συγκεκριμένων δράσεων.
Τα κυριότερα μέτρα ενίσχυσης των δημοσίων εσόδων, εάν δεν υπάρξει και κάποια πρόσθετη φορολόγηση που μέχρι σήμερα δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας, θα προέλθουν από τις παρακάτω ρυθμίσεις:
- Αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των τεκμηρίων διαβίωσης με στόχο, κυρίως, τον εντοπισμό ελεύθερων επαγγελματιών υψηλής εισοδηματικής τάξης που δηλώνουν ωστόσο πολύ χαμηλότερα έσοδα.
- Κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης μίας σειράς εισοδημάτων και φορολόγηση αυτών σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις (πρόσθεση στα άλλα εισοδήματα του φορολογούμενου και υπαγωγή τους στη φορολογική κλίμακα).
- Δυνατότητα αγοράς παραχωρημένων εκτάσεων του Δημοσίου από τους 200.000 περίπου νομείς τους. Σύμφωνα με την πρόταση, περίπου 2 εκατ. στρέμματα, 100.000 καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου, προβλέπεται να αποδοθούν στους κατόχους τους έναντι τιμημάτων τα οποία θα υπολογίζονται με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και με έκπτωση 0,25% για κάθε έτος κατοχής πριν από την 31.12.2008. Το μέτρο θα αφορά ακίνητα που κατέχονται τουλάχιστον 20 χρόνια και από την εφαρμογή του το Δημόσιο εκτιμάται ότι θα εισπράξει πάνω από 300 εκατ. ευρώ.
- Αύξηση του ανώτατου συντελεστή φορολόγησης για εισοδήματα άνω των 75.000 ευρώ αλλά και άλλα μέτρα για την περιστολή της φοροδιαφυγής.
- Αύξηση των Μοναδικών Συντελεστών Καθαρού Κέρδους, οι οποίοι, όπως είναι γνωστό, λαμβάνονται υπόψη για τον εξωλογιστικό προσδιορισμό των κερδών τους αλλά και για την οριστική περαίωση των ανέλεγκτων χρήσεων.
«ΠΡΟΣΛΗΨΗ» ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ
Η προσπάθεια για δημοσιονομική εξυγίανση θα πλαισιωθεί από την «πρόσληψη» ιδιωτικών συμβουλευτικών εταιρειών (ορκωτοί λογιστές, νομικοτεχνικές κ.λπ.) για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών, ενώ σημαντική εφεδρεία για την επίτευξη των στόχων του Προγράμματος Σταθερότητας προβάλλει μία δεύτερη, απόλυτα τεκμηριωμένη, αναθεώρηση του ΑΕΠ.
Η Στατιστική Υπηρεσία έχει ξεκινήσει ήδη τις διαδικασίες για τη νέα αναθεώρηση του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος, με στόχο να ολοκληρωθεί εντός του 2010 και να «ανακουφίσει» το ταχύτερο δυνατόν τα μακροοικονομικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας που μετριούνται ως ποσοστό του. Η αναθεώρηση θα επιτρέψει στην Ελλάδα όχι μόνο να επιστρέψει γρήγορα στους όρους του Συμφώνου Σταθερότητας, αλλά και να δανείζεται με σαφώς καλύτερους από τους σημερινούς όρους, εάν ληφθεί υπόψη ότι το δημόσιο χρέος θα υποχωρήσει σημαντικά και αυτόματα ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Κέρδος
Η αλήθεια για τις τραπεζικές χρεώσεις
Πριν από 11 ώρες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου