Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

Να πάρουμε την ζωή στα χέρια μας τώρα. Να διευθύνουμε εμείς την ζωή μας

Στην σημερινή κοινωνία του ελέγχου, της απομόνωσης, της ανάθεσης και της καταστολής υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που αντιστέκονται που ονειρεύονται μία άλλη κοινωνία. Υπάρχουν άνθρωποι που αναλαμβάνουν να πραγματώσουν το φυσικό τους δικαίωμα εδώ και τώρα ενάντια στο ρεύμα των καιρών. Το δικαίωμα να βρίσκονται με τους διπλανούς τους, να συναποφασίζουν, να συνδιοργανώνουν, να αυτοδιαχειρίζονται το αντικείμενο του ενδιαφέροντός τους, να περιφρουρούν αυτό που είναι και δικό τους.
Το δικαίωμά τους δηλαδή να συμμετάσχουν σε πρώτο και άμεσο βαθμό σε αυτό που τους αφορά, χωρίς να περιμένουν ή να αναθέτουν σε ειδικούς την διεκπεραίωσή του.
Είναι ευχάριστο να βλέπουμε ότι ξαναγεννιέται ένα ουσιαστικό ρεύμα άρνησης του παλιού και τελματωμένου κόσμου. Οργανώσεις βάσης που κάνουν σημαία τους τις αποφάσεις της γενικής τους συνέλευσης, αυτοδιευθυνόμενα κέντρα μέσα και έξω από τις σχολές, στις γειτονιές εκεί που ο κόσμος ζει την καθημερινότητα του, καταλήψεις στέγης που δοκιμάζουν στην πράξη το όνειρο μιας άλλης ζωής. Προσπάθειες που εξαπλώνονται σε όλη την χώρα και το σημαντικότερο, αγκαλιάζονται από όλο και μεγαλύτερα κομμάτια κόσμου και που διαρκούν όλο και περισσότερο στον χρόνο δείχνοντας ότι δεν είναι περιστασιακά ούτε αναλώσιμα αλλά είναι η έκφραση πραγματικών αναγκών. Εξελισσόμενα και μετεξελισσόμενα, ανανεώνοντας την μορφή της σύνθεσής τους τα ελευθεριακά αυτά εγχειρήματα δημιουργούν την βάση ενός νέου κόσμου.
Και είναι μοναδικό το παράδειγμα αυτοδιαχείρισης του «Δίκαιου εμπορείου» που αναπτύσσεται από τα κάτω χάρη στην αδιαμεσολάβητη συνεργασία παραγωγών και καταναλωτών και απλώνεται σε διαφορετικές ηπείρους.
Και σίγουρα κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει αυτό που καθημερινά γίνεται στο διαδίκτυο όπου χιλιάδες ή και εκατομμύρια άνθρωποι επικοινωνούν μεταξύ τους, οργανώνουν μέσο της ηλεκτρονικής οδού την λύση των προβλημάτων τους ή την υλοποίηση των επιθυμιών τους αδιαμεσολάβητα.
Να πάρουμε την ζωή στα χέρια μας τώρα. Να διευθύνουμε εμείς την ζωή μας.
Στα πλαίσια αυτής της ιδέας για άμεση διαχείριση των αναγκών μας εντάσσεται και το indymedia . Με κέντρο την αυτοδιαχείριση του μέσου από τους ίδιους τους χρήστες και με την καθημερινή συμβολή της συντακτικής ομάδας που ανά καιρούς αλλάζει την σύνθεση της έχει ανοίξει ένας ακόμα δρόμος συντονισμού , αντιπληροφώρησης, επικοινωνίας. Ένα ακόμα εργαλείο, δίπλα σε όλα τα άλλα στην όχι πλέων υπόγεια πορεία προς την ανατροπή του παλιού κόσμου.
Με ελάχιστα μέσα αλλά με πείσμα και αποφασιστικότητα η συλλογικότητα ξεπερνά τα προβλήματά της με διάλογο και αμοιβαία υποχώρηση όπου αυτό είναι δυνατόν. Το indy δεν υποστηρίζει την ελευθερία του λόγου γενικά και αόριστα. Υπάρχει για να συμβάλει στην διάδοση της επαναστατικής σκέψης, για να δώσει βήμα λόγου και επικοινωνίας σε αυτούς που καθημερινά στερούνται τους δίαυλους της πληροφόρησης και της αντιπληροφόρησης. Το indy είναι αντιεξουσιαστικό από την ίδια του την φύση, προβάλει και προπαγανδίζει αυτό που το ίδιο είναι . Έκφραση αυτοδιαχειριζόμενου εγχειρήματος. Και σίγουρα δεν είναι η έκφραση με Η κεφαλαίο , αλλά σίγουρα είναι μία από τις πάμπολλες μορφές και εκφράσεις της που έχουν να δείξουν θετικό αποτέλεσμα.
Το indy εξελίσσεται και η εξέλιξή του ορίζεται σίγουρα όχι μόνο από την τεχνολογική του ολοκλήρωση,αλλά από την εξέλιξη και την δράση του ίδιου του κινήματος αντίστασης και δημιουργίας του οποίου εκείνο αποτελεί αναπόσπαστο μέλος.
Και στην λέξη δημιουργία ή μάλλον συλλογική δημιουργία βρίσκεται το κλειδί της ανάπτυξης των κοινωνικών κινημάτων. Στην επιθυμία και στην ικανότητά μας να ξεπερνάμε συλλογικά τα οποιοδήποτε εμπόδια. Να προτάσσουμε, να υλοποιούμε και να αυτοδιευθύνουμε παραδειγματίζοντας και βεβαιώνοντας για τις απελευθερωτικές δυνατότητές της άμεσης συμμετοχής.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου