Με αναθεωρημένα επί τα χείρω τα μεγέθη της οικονομίας, ο Γιάννης Παπαθανασίου ετοιμάζεται ν’ αποστείλει τις επόμενες μέρες στις Βρυξέλλες έκθεση-σοκ.
Γεγονός, το οποίο συνάδει με την απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης σε καύσιμα, ποτά, τσιγάρα και κινητά τηλέφωνα. Με την έκθεση ο Έλληνας υπουργός ενημερώνει τα κοινοτικά όργανα για την κατάσταση της οικονομίας και την πορεία του κρατικού προϋπολογισμού στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Δαπάνες, ελλείμματα και χρέη συνεχίζουν να καλπάζουν, ανατρέποντας κάθε χρονοδιάγραμμα μείωσης που κατέθεσε η κυβέρνηση.
Από την άλλη πλευρά, οι κρατικές εισπράξεις παραμένουν πενιχρές. Αποτέλεσμα: η «μαύρη τρύπα» στα δημόσια ταμεία υπερβαίνει το 1,5 δισ. ευρώ στο πρώτο πεντάμηνο του έτους.
Αγωνία
Ο Γιάννης Παπαθανασίου και οι συνεργάτες του Αντώνης Μπέζας και Νίκος Λέγκας, αγωνιούν μπροστά σε μία τέτοια κατάσταση, βλέποντας την διεθνή κρίση να βουλιάζει κάθε οικονομικό δείκτη, που μέχρι πρότινος προσέδιδε «ανάστημα» στην ελληνική οικονομία.
Τα στοιχεία που έχει συλλέξει η κυβέρνηση, δείχνουν ότι η ζήτηση στις μεταβιβάσεις ακινήτων σημειώνει κάθετη πτώση, το βιομηχανικό προϊόν και η μεταποιητική δραστηριότητα συρρικνώνονται, ενώ κάμψη σημειώνουν το τουριστικό και το ναυτιλιακό συνάλλαγμα (στο πρώτο τρίμηνο οι εισπράξεις υποχωρούν κατά 18,2% και 23,9% αντίστοιχα).
Στην έκθεση ο κ. Παπαθανασίου θα αναθεωρήσει εκ νέου επί τα χείρω τα οικονομικά μεγέθη, αρχής γενομένης από τον ρυθμό ανάπτυξης. Είναι η τρίτη φορά που η κυβέρνηση καλείται να αλλάξει προς το χειρότερο τον προϋπολογισμό του 2009 και να προσαρμόσει τα μεγέθη στη νέα ζοφερή πραγματικότητα. Κατά τις πληροφορίες, η αναθεώρηση θα αφορά τα εξής μεγέθη:
Ρυθμός Ανάπτυξης: Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να κατεβάσει στο 0,2% τον πήχη της ανάπτυξης από 1,1% του ΑΕΠ που προέβλεπε το αισιόδοξο σενάριο του ΠΣΑ και 0,5% το απαισιόδοξο. Η Κομισιόν και οι διεθνείς οργανισμοί εδώ και καιρό έχουν προεξοφλήσει την ύφεση που βρίσκεται ante portas για την ελληνική οικονομία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεψε ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 0,9% το 2009. Το ΔΝΤ αμέσως μετά έκανε λόγο για συρρίκνωση της ανάπτυξης στα επίπεδα του -1% με -2%, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος θεωρεί ότι φέτος ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι μηδενικός και η ελληνική οικονομία θα μπαινοβγαίνει στο τούνελ της ύφεσης
Του Μ. Χριστοδούλου
Η αλήθεια για τις τραπεζικές χρεώσεις
Πριν από 11 ώρες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου