Φίλτατοι, καλή σας εβδομάδα!
Η χρηματοπιστωτική κρίση αποτελεί παρελθόν; Προφανώς όχι.
Ακόμη τρεις τράπεζες κήρυξαν φαλιμέντο στις ΗΠΑ, την Παρασκευή, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των πιστωτικών ιδρυμάτων που κατέρρευσαν φέτος σε 40 και τον μηνιαίο ρυθμό με τον οποίο βάζουν λουκέτο οι τράπεζες στις Ηνωμένες Πολιτείες σε 6,66.
Η κατάρρευση της Southern Community Bank of Fayetteville στη Γεωργία, της Cooperative Bank στη Βόρεια Καρολίνα και της First National Bank of Anthony στο Κάνσας, με συνολικό ενεργητικό 1,5 δισ. δολ., ίσως να μην αποτελεί βαρύ πλήγμα για το Federal Deposit Insurance Corp. (FDIC) το αμερικανικό "συνεγγυητικό" των τραπεζών, το οποίο θα επιβαρυνθεί... μόνο με το ποσό των 363 εκατ. δολ. για να διασωθούν οι πελάτες τους.
Ωστόσο, αυτό που εμφανίζεται ανησυχητικό είναι ότι ο ρυθμός των τραπεζικών καταρρεύσεων έχει επιταχυνθεί ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, καθώς μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2009 έκλεισε σχεδόν ο διπλάσιος αριθμός τραπεζών, έναντι εκείνου που είχε καταγραφεί για ολόκληρο το 2008 (25).
Περισσότερο ανησυχητική όμως είναι και η απόφαση του FDIC να χαρακτηρίσει το α΄ τρίμηνο "προβληματική" την κατάσταση ακόμη 305 τραπεζών, επίπεδο που σηματοδοτεί αύξηση της τάξης του 21% έναντι του αντίστοιχου δ΄ τριμήνου του 2008 και είναι το υψηλότερο από το 1993…
Συνολικά, το FDIC εγγυάται τις καταθέσεις σε περισσότερα από 8.220 πιστωτικά και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στις ΗΠΑ, με σύνολο ενεργητικού που υπερβαίνει τα 13,5 τρισ. δολ. και εκτιμά ότι μέχρι και το 2013 θα καταβάλει περίπου 70 δισ. δολ. για τραπεζικά "λουκέτα".
Ωστόσο, περισσότερο δυσοίωνη είναι η πρόβλεψη της RBC Capital Markets, ήτοι του τμήματος επιχειρηματικής και επενδυτικής τραπεζικής της Royal Bank of Canada, που υποστηρίζει ότι περισσότερες από 1.000 αμερικανικές τράπεζες πρόκειται να καταρρεύσουν στα επόμενα τρία - πέντε χρόνια, ως αποτέλεσμα των ζημιών από ενυπόθηκα δάνεια κτηματικής πίστης.
Τυχόν υλοποίηση της εκτίμησης αυτής, ή ακόμη και τμήματός της, θα έθετε προφανώς την υπόθεση της υπέρβασης της τρέχουσας πιστωτικής και οικονομικής κρίσης σε εντελώς διαφορετική βάση.
Μέχρι στιγμής περισσότεροι από 6 εκατομμύρια Aμερικανοί έχουν χάσει τη δουλειά τους ως αποτέλεσμα της κρίσης. Η οικονομία των ΗΠΑ συρρικνώθηκε το α΄ τρίμηνο κατά 5,7% σε ετήσια βάση και παρά τις αμυδρές ενδείξεις σταθεροποίησής της κανένα διαθέσιμο σενάριο δεν τοποθετεί την "έξοδό" της από την τρέχουσα ύφεση πριν από το α΄ εξάμηνο του επομένου έτους.
Με την ανεργία να διαμορφώνεται σε επίπεδα άνω του 10% για τη συντριπτική πλειονότητα των αμερικανικών πολιτειών, τι επιπτώσεις πιστεύετε ότι θα υπάρξουν στον ρυθμό αύξησης των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων στη χώρα αυτή;
Το τι ακριβώς θα σημάνει το γεγονός αυτό για το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα αλλά και για την οικονομία των ΗΠΑ προφανώς το εικάζετε…
Πιθανότατα, εξάλλου, να αποτελέσει και τμήμα της επιχειρηματολογίας που θα αναπτύξει σύντομα ο διοικητής της FED κ. Ben Bernanke ενώπιον του Κογκρέσου, όπου έχει κληθεί να παράσχει εξηγήσεις σχετικά με καταγγελίες που φέρουν την αμερικανική κυβέρνηση και την ίδια τη FED ότι πίεσαν την Bank of America να εξαγοράσει τη Merrill Lynch όταν αυτή κατέρρεε πέρυσι…
Το "γιατί" είναι μάλλον προφανές…
ngd@euro2day.gr
Είναι ο Μασκ… ένας νέος μεταμοντέρνος Αδόλφος;
Πριν από 57 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου