Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Δυσβάστακτο το κόστος από την αύξηση στο πετρέλαιο θέρμανσης

Δύσκολος προβλέπεται ο φετινός χειμώνας για τα ελληνικά νοικοκυριά με το κόστος της ενέργειας για θέρμανση να βρίσκεται στο επίκεντρο, εν αναμονή σημαντικών ανατιμήσεων.

Οι δαπάνες στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς θα εκτοξευτούν εφόσον προχωρήσει η εξίσωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα πετρέλαια κίνησης και θέρμανσης, συμπαρασύροντας σε ένα βαθμό και τις τιμές του φυσικού αερίου, ενώ και με τον περίφημο “εξορθολογισμό” των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος έρχονται νέες αυξήσεις από την επόμενη χρονιά.

Το επιχείρημα του αντισταθμίσματος της εξίσωσης των φόρων στα πετρέλαια αντί της μετάταξης του ΦΠΑ από το 11% στο 23% για περίπου το 30% προϊόντων και υπηρεσιών, είναι άνευ ουσίας αφού η προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης αφορά και σε αυτή την περίπτωση πλατιά στρώματα του πληθυσμού, που ήδη αντιμετωπίζει προβλήματα διαβίωσης μετά τα αντιλαϊκά μέτρα που εφάρμοσε η κυβέρνηση και τις συνεχείς αυξήσεις στους φόρους. Ένα ακόμη επιχείρημα υπέρ της εξίσωσης των φόρων είναι ότι θα βοηθήσει στην πάταξη του λαθρεμπορίου αλλά και της νοθείας στα καύσιμα που γίνεται κυρίως στα πετρέλαια.

Η απομάκρυνση του ενδεχομένου της μετάταξης του ΦΠΑ μπορεί να φαίνεται ότι θα έχει θετικά αποτελέσματα για τον εμπορικό κόσμο και κυρίως τους μικρομεσαίους, όμως η μεγάλη επιβάρυνση από το πετρέλαιο θέρμανσης αναμένεται να οδηγήσει σε νέα μείωση της κατανάλωσης που θα πλήξει γενικά την αγορά και ειδικά τα πρατήρια υγρών καυσίμων.

Παράλληλα, η κατάργηση του χαμηλού συντελεστή ΕΦΚ δεν θα αφορά μόνο το πετρέλαιο θέρμανσης αλλά και το αγροτικό πετρέλαιο κάτι που σημαίνει πίεση τόσο στο αγροτικό εισόδημα όσο και στο κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων που δεν αποκλείεται να φτάσει μέχρι τη λιανική.

Εφόσον τελικά υιοθετηθεί η συγκεκριμένη πρόταση, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης θα παραμείνει στα επίπεδα των 412 ευρώ το χιλιόλιτρο αντί να μειωθεί στα 21 ευρώ το χιλιόλιτρο, όπως θα έπρεπε να γίνει κανονικά τη χειμερινή περίοδο για να μην επιβαρυνθούν τα νοικοκυριά. Έτσι, το πετρέλαιο θέρμανσης θα πωλείται στην ίδια τιμή με το πετρέλαιο κίνησης, που την περασμένη Παρασκευή έφτανε έως και 1,480 ευρώ το λίτρο.

Οι βενζινοπώλες εκτιμούν ότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα σκαρφαλώσει σε περίπου 1,3 ευρώ το λίτρο, όταν πέρσι στην έναρξη της περιόδου διάθεσης για το χειμώνα διατίθετο προς 55-60 λεπτά το λίτρο. Πρόκειται δηλαδή για υπερδιπλάσια τιμή και αύξηση που ξεπερνά το 60%.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για την προμήθεια 1.000 λίτρων πετρελαίου το κόστος θα διαμορφωθεί σε περίπου 1.300 ευρώ, δηλαδή επιβάρυνση κατά 700-750 ευρώ περισσότερα σε σχέση με πέρσι τον Οκτώβριο για κάθε 1.000 λίτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου