Πέμπτη, 9 Σεπτεμβρίου 2010

Ντ. Κ. Μπεντίτ: Εκβιάζουν την Ελλάδα με τα δάνεια για να αγοράζει όπλα

Ερωτήματα προκαλούν τα όσα είπε ο γάλλος ευρωβουλευτής των Πράσινων κ. Ντανιέλ Κον Μπεντίτ στο συνέδριο του Ecofin, που ούτε λίγο, ούτε πολύ ισχυρίστηκε ότι εκβιάζουν την Ελλάδα… να αγοράζει όπλα για να παίρνει δάνεια.

Κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μανουέλ Ζοζέ Μπαρόζο, για συμμετοχή στην κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα λέγοντας χαρακτηριστικά «Αυτή την ώρα κύριε Μπαρόζο, που ασκείται πίεση στους Έλληνες για να τα καταφέρουν, δεν σας άκουσα να σχολιάζετε τα γεγονός πως τον Αύγουστο εκπρόσωποι της γαλλικής και γερμανικής αμυντικής βιομηχανίας είχαν διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση για να συνεχιστεί η πώληση οπλικών συστημάτων στην Ελλάδα»!

Νωρίτερα ο γάλλος Ευρωβουλευτής χαρακτήρισε «απολύτως απόντες» τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άσκησε οξεία κριτική για την συνολική απουσία πρωτοβουλίας από την Κομισιόν στο θέμα της Ελλάδας.

«Γνωρίζατε χρόνια πριν από την κρίση για το πρόβλημα της Ελλάδας και δεν κάνατε καμία παρέμβαση. Πηγαίνατε στις εκκλησίες, προσευχόσασταν και πιστεύατε ότι θα λυθεί το πρόβλημα της Ελλάδας. Δεν λύθηκε όμως. Μετά ασκήσαμε όλοι σαν πλειοψηφία ασφυκτική πίεση στην Ελλάδα και τον ελληνικό λαό…
Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα, 6 Σεπτεμβρίου 2010

4 ώρες θέριζαν πουλιά!

Η υποκρισία των αρμόδιων υπηρεσιών και γενικότερα της πολιτείας που υπόσχεται πράσινη ανάπτυξη και σεβασμό στο περιβάλλον, ξεχείλισαν προχθές στη λιμνοθάλασσα Κοτυχίου που αποτελεί μέρος του Εθνικού Πάρκου Κοτυχίου-Στροφυλιάς και προστατευόμενη περιοχή από τη Διεθνή Σύμβαση Ramsar.
Δεκάδες λαθροκυνηγοί με μικρές βάρκες (μονόξυλα) τις οποίες ξεφόρτωσαν ανενόχλητοι από αγροτικά αυτοκίνητα, εισήλθαν στη λιμνοθάλασσα και προκάλεσαν μια απίστευτη οικολογική καταστροφή σκοτώνοντας αδιακρίτως χιλιάδες μεταναστευτικά υδρόβια πουλιά. Στις συνολικά τέσσερις ώρες που διήρκεσε η σφαγή των πουλιών και παρ' ότι η περιοχή θύμιζε εμπόλεμη ζώνη με πυροβολισμούς και ριπές από κυνηγετικές καραμπίνες, ουδείς από το Δασαρχείο Αμαλιάδας μετέβη στη λιμνοθάλασσα για να σταματήσει την καταστροφή. Ο δασάρχης Αμαλιάδας, δηλαδή της υπηρεσίας που υποτίθεται ότι εποπτεύει και προστατεύει την περιοχή, παρ' ότι αναζητήθηκε τηλεφωνικά μέχρι αργά χθες από την «Ε», δεν βρέθηκε.

Η Γεωργία Καραμπέρου, δασολόγος και συντονίστρια του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Κοτυχίου-Στροφυλιάς, ιδιαίτερα προβληματισμένη, καταδίκασε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την παράνομη εισβολή των λαθροκυνηγών στο Κοτύχι και επισήμανε τις σοβαρές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο φορέας λόγω της έλλειψης προσωπικού.

Φύλακες

«Υπάρχουν πέντε φύλακες εκ των οποίων οι δύο είναι γυναίκες που αυτή τη στιγμή βρίσκονται με άδειες μητρότητας. Οι τρεις φύλακες που απομένουν καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για την προστασία της περιοχής, αλλά φυσικά δεν φτάνουν. Αυτή την περίοδο έχουμε ρίξει όλο το βάρος μας στην προστασία του έλους της Λάμιας, μιας περιοχής που βρίσκεται στο στόχαστρο άλλων λαθροκυνηγών οι οποίοι πρόσφατα επιχείρησαν να το κάψουν στην προσπάθειά τους να εντοπίσουν τα υδρόβια πουλιά που βρίσκονταν εκεί. Δεν αρκεί το φιλότιμο και οι καλές προθέσεις. Χρειάζεται προσωπικό και μέσα για να ελεγχθεί και να προστατευτεί το Εθνικό Πάρκο», δήλωσε στην «Ε» η κ. Καραμπέρου.

Στο θέμα αναφέρθηκαν με κοινή ανακοίνωσή τους χθες οι Οικολόγοι της Ηλείας και της Αχαΐας (Ενωση Πολιτών για την Οικολογία και το Περιβάλλον - ΕΠΟΠ) και (Οικολογική Κίνηση Πάτρας - ΟΙΚΙΠΑ). Οπως καταγγέλλουν οι δύο οικολογικές οργανώσεις: «Με την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου το Κοτύχι θυμίζει ξανά πεδίο μάχης. Ο ανύποπτος επισκέπτης, ιδίως τις μη εργάσιμες ημέρες και ώρες, που θα θελήσει να απολαύσει το φυσικό περιβάλλον της λιμνοθάλασσας γίνεται αυτόπτης μάρτυρας μιας απίστευτης σφαγής πουλιών, που οργανώνουν οι λαθροκυνηγοί της περιοχής με τις περιβόητες "κλεισιές".

»Οι επαναληπτικές καραμπίνες σκορπίζουν τον όλεθρο σε οτιδήποτε πετάει στη λιμνοθάλασσα. Και όλα αυτά παρά τη ρητή απαγόρευση του κυνηγιού σ' αυτή την προστατευόμενη περιοχή, δηλαδή την Α' ζώνη του Εθνικού Πάρκου Κοτυχίου-Στροφυλιάς. Φυσικά όλοι οι αρμόδιοι είναι απόντες! Και το δασαρχείο και η θηροφυλακή. Αλλωστε αυτό πράττουν όλα αυτά τα χρόνια, αφήνοντας τους λαθροκυνηγούς ασύδοτους και το Κοτύχι ξέφραγο αμπέλι».
nodaros@enet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Δυσβάστακτο το κόστος από την αύξηση στο πετρέλαιο θέρμανσης

Δύσκολος προβλέπεται ο φετινός χειμώνας για τα ελληνικά νοικοκυριά με το κόστος της ενέργειας για θέρμανση να βρίσκεται στο επίκεντρο, εν αναμονή σημαντικών ανατιμήσεων.

Οι δαπάνες στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς θα εκτοξευτούν εφόσον προχωρήσει η εξίσωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα πετρέλαια κίνησης και θέρμανσης, συμπαρασύροντας σε ένα βαθμό και τις τιμές του φυσικού αερίου, ενώ και με τον περίφημο “εξορθολογισμό” των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος έρχονται νέες αυξήσεις από την επόμενη χρονιά.

Το επιχείρημα του αντισταθμίσματος της εξίσωσης των φόρων στα πετρέλαια αντί της μετάταξης του ΦΠΑ από το 11% στο 23% για περίπου το 30% προϊόντων και υπηρεσιών, είναι άνευ ουσίας αφού η προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης αφορά και σε αυτή την περίπτωση πλατιά στρώματα του πληθυσμού, που ήδη αντιμετωπίζει προβλήματα διαβίωσης μετά τα αντιλαϊκά μέτρα που εφάρμοσε η κυβέρνηση και τις συνεχείς αυξήσεις στους φόρους. Ένα ακόμη επιχείρημα υπέρ της εξίσωσης των φόρων είναι ότι θα βοηθήσει στην πάταξη του λαθρεμπορίου αλλά και της νοθείας στα καύσιμα που γίνεται κυρίως στα πετρέλαια.

Η απομάκρυνση του ενδεχομένου της μετάταξης του ΦΠΑ μπορεί να φαίνεται ότι θα έχει θετικά αποτελέσματα για τον εμπορικό κόσμο και κυρίως τους μικρομεσαίους, όμως η μεγάλη επιβάρυνση από το πετρέλαιο θέρμανσης αναμένεται να οδηγήσει σε νέα μείωση της κατανάλωσης που θα πλήξει γενικά την αγορά και ειδικά τα πρατήρια υγρών καυσίμων.

Παράλληλα, η κατάργηση του χαμηλού συντελεστή ΕΦΚ δεν θα αφορά μόνο το πετρέλαιο θέρμανσης αλλά και το αγροτικό πετρέλαιο κάτι που σημαίνει πίεση τόσο στο αγροτικό εισόδημα όσο και στο κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων που δεν αποκλείεται να φτάσει μέχρι τη λιανική.

Εφόσον τελικά υιοθετηθεί η συγκεκριμένη πρόταση, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης θα παραμείνει στα επίπεδα των 412 ευρώ το χιλιόλιτρο αντί να μειωθεί στα 21 ευρώ το χιλιόλιτρο, όπως θα έπρεπε να γίνει κανονικά τη χειμερινή περίοδο για να μην επιβαρυνθούν τα νοικοκυριά. Έτσι, το πετρέλαιο θέρμανσης θα πωλείται στην ίδια τιμή με το πετρέλαιο κίνησης, που την περασμένη Παρασκευή έφτανε έως και 1,480 ευρώ το λίτρο.

Οι βενζινοπώλες εκτιμούν ότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα σκαρφαλώσει σε περίπου 1,3 ευρώ το λίτρο, όταν πέρσι στην έναρξη της περιόδου διάθεσης για το χειμώνα διατίθετο προς 55-60 λεπτά το λίτρο. Πρόκειται δηλαδή για υπερδιπλάσια τιμή και αύξηση που ξεπερνά το 60%.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για την προμήθεια 1.000 λίτρων πετρελαίου το κόστος θα διαμορφωθεί σε περίπου 1.300 ευρώ, δηλαδή επιβάρυνση κατά 700-750 ευρώ περισσότερα σε σχέση με πέρσι τον Οκτώβριο για κάθε 1.000 λίτρα.
Διαβάστε περισσότερα...