Με δύο νόμους του 1979 και του 2003, οι οποίοι μάλιστα παρουσιάζουν διαφορετική έννοια της δασικής κάλυψης, επιχειρεί η πολιτεία να προστατεύσει τις δασικές εκτάσεις της χώρας, ενώ οι δασολόγοι, στην προσπάθειά τους να κηρύξουν αναδασωτέα μία περιοχή που κάηκε, προσκρούουν στις αντιφάσεις των νόμων με αποτέλεσμα να οι αποχαρακτηρισμοί να βρίσκουν πρόσφορο έδαφος.
Στο πλαίσιο της συζήτησης που έχει ανοίξει το Παρατηρητήριο ΣΚΑΪ και το WWF Ελλάς, επιστήμονες και φορείς περιβαλλοντικών οργανώσεων καταλογίζουν στην Πολιτεία ανυπαρξία έργου στον τομέα της πρόληψης των πυρκαγιών και έλλειψης πολιτικής βούλησης, ώστε να σωθούν οι τελευταίοι πνεύμονες πρασίνου.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων κ. Νίκος Μπόκαρης, τόνισε ότι οι πυρκαγιές λειτουργούν ως εργαλεία για την αλλαγή της χρήσης γης και χαρακτήρισε «αποδιοργανωμένη και αποσκελετωμένη» τη δασική υπηρεσία, αδύναμη να αντεπεξέλθει στο έργο που έχει αναλάβει».
Από την πλευρά τους τα μέλη του WWF Ελλάς Θεοδώτα Νάντσου και Κωνσταντίνος Λιαρίκος κατήγγειλαν ότι την τελευταία διετία δεν έχει γίνει το παραμικρό στην πρόληψη πυρκαγιών και ζήτησαν να καθοριστούν δύο ξεκάθαρες ζώνες προστασίας, ώστε να μη χρησιμοποιούνται «παραθυράκια», ειδικά για τον Υμηττό.
Ο διάλογος στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ θα επαναληφθεί το τριήμερο 23, 24, 25 Ιουνίου, το οποίο συμπίπτει με τα δύο χρόνια από την πυρκαγιά της Πάρνηθας.
sky
Τα πολύ δύσκολα είναι μπροστά μας
Πριν από 5 ώρες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου