Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

Οι επισφαλείς οργανώνονται

Εβδομάδα κινητοποιήσεων για συμβασιούχους και εργαζόμενους σε stage που διεκδικούν το δικαίωμά τους σε αξιοπρεπή εργασία. Χτες οι απολυμένοι συμβασιούχοι της Ολυμπιακής πραγματοποίησαν πορεία στη Βουλή όπου και παρέδωσαν υπόμνημα σε όλα τα κόμματα. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά συνεδρίαση εκπροσώπων από σωματεία εργαζόμενων με συμβάσεις έργου και ορισμένου χρόνου στο δημόσιο τομέα με στόχο τη σύσταση πανελλαδικού συντονιστικού οργάνου.

Αύριο το πρωί θα γίνει νέα συνεδρίαση στο ΕΚΑ για να εγκριθεί κινητοποίηση για την επόμενη Τετάρτη. Οι συμβασιούχοι του υπουργείου Πολιτισμού θα συναντηθούν εκ νέου αύριο με τον Π. Γερουλάνο για να καθορίσουν τη στάση τους, οι συμβασιούχοι της ΕΡΤ που δεν ανανεώνονται οι συμβάσεις τους, πραγματοποιούν αύριο γενική συνέλευση και την Πέμπτη οι εργαζόμενοι σε stage καλούν σε πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση στο Σύνταγμα. Αύριο η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ θα συναντηθεί με συμβασιούχους και εργαζόμενους σε stage.

Οι απολυμένοι συμβασιούχοι της Ολυμπιακής ζητούν άμεσα απαντήσεις από την κυβέρνηση

Συγκέντρωση στα γραφεία της Ολυμπιακής και πορεία μέχρι τη Βουλή πραγματοποίησαν χτες το πρωί εκατοντάδες απολυμένοι συμβασιούχοι της Ολυμπιακής.

Οι συμβασιούχοι που από τις 30 Σεπτεμβρίου έχουν βρεθεί στην ανεργία, αφού οι συμβάσεις τους που έληγαν κανονικά τον Δεκέμβριο καταγγέλθηκαν από τη νέα εταιρεία χωρίς να τους έχει εξασφαλιστεί δικαίωμα μετάταξης, ζητούν από την κυβέρνηση άμεση αντιμετώπιση και λύση του αδιεξόδου στο οποίο έχουν βρεθεί. Πρόκειται για περισσότερους από 1.000 εργαζόμενους της Ολυμπιακής Αεροπορίας- Υπηρεσίες Α.Ε. και των Ολυμπιακών Αερογραμμών οι οποίοι στην πλειοψηφία τους απασχολούνταν για περισσότερα από 10 χρόνια στην εταιρεία και εξαιρέθηκαν από τον νόμο 3717/2008 που περιλάμβανε τις ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους στην Ολυμπιακή. Σήμερα βρίσκονται στον δρόμο χωρίς καμία αποζημίωση, παρ' ότι κάλυπταν επί χρόνια πάγιες και διαρκείς ανάγκες στον τομέα κυρίως της επίγειας εξυπηρέτησης.

Όταν έφτασαν στη Βουλή, αντιπροσωπεία των απολυμένων κατέθεσε υπόμνημα με τις συγκεκριμένες θέσεις και τα αιτήματά τους σε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα καθώς και στο προεδρείο του Κοινοβουλίου. Κατά την κατάθεση του υπομνήματος, η αντιπροσωπεία συνάντησε τον τέως αντιπρόεδρο της Βουλής, Γ. Τραγάκη, ο οποίος εμφανίστηκε ανενημέρωτος για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει ύστερα από τις ενέργειες της προηγούμενης κυβέρνησης. Δεν κατόρθωσαν να έρθουν σε επαφή με εκπρόσωπο της νέας κυβέρνησης, λαμβάνοντας πάντως τη δέσμευση από το γραφείο του ΠΑΣΟΚ ότι το αίτημά τους θα διαβιβαστεί, ενώ συναντήθηκαν και με τον Γ. Μπαλάφα, διευθυντή της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα γίνει κάθε προσπάθεια με πίεση στα αρμόδια υπουργεία και την κυβέρνηση για να δοθεί λύση το συντομότερο.

15 χρόνια εργασιακής κοροϊδίας και τώρα... ανεργία

“15 χρόνια εργασιακής κοροϊδίας - Δουλειά εδώ και τώρα” έγραφε το πανό που κρατούσαν κατά την κινητοποίηση και ανάλογα ήταν τα συνθήματα που ακούστηκαν: “Θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία, φτάνει πια η κοροϊδία”, “Φορτώσανε στις πλάτες μας την Ολυμπιακή και τώρα μας πετάνε χωρίς καμιά ντροπή” και “15 χρόνια εποχιακοί και τώρα καταλήγουμε και πάλι άνεργοι”. Ενδεικτικό της μαζικότητας ήταν ότι το κάλεσμα της επιτροπής αφορούσε μόνο σε συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της πρώην Ολυμπιακής αλλά πραγματοποιήθηκε και διαδήλωση με τη συμμετοχή εργαζόμενων από πολλές πόλεις όπως Χανιά, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Άκτιο κ.λπ. Το επόμενο ραντεβού δόθηκε για μεθαύριο το απόγευμα, οπότε και θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση των απολυμένων συμβασιούχων στο ΕΚΑ.

Στη συγκέντρωση βρέθηκε στο πλευρό τους ο αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας Κώστας Ήσυχος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπ. Χαλβατζής, καθώς και οι Δημ. Στρατούλης και Ελ. Σωτηρίου από την εργατική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ -οι οποίοι βρέθηκαν επίσης στις συγκεντρώσεις των stagiers σε ΟΑΕΔ και ΙΚΑ Περιστερίου- τόνισαν τις ευθύνες της νέας κυβέρνησης που μεταφέρει τη “σκλαβιά” της εργασιακής επισφάλειας στις μεγάλες επιχειρήσεις. Σχετική ερώτηση έχει καταθέσει από την περασμένη Δευτέρα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παν. Λαφαζάνης.

Οι συμβασιούχοι του ΥΠΠΟΤ έληξαν την κατάληψη -ύστερα από την προχθεσινή συνάντηση με τον υπουργό- μέχρι νεωτέρας...

Οι συμβασιούχοι του υπουργείου Πολιτισμού -πλέον και Τουρισμού- έληξαν την Κυριακή την τριήμερη κατάληψη που πραγματοποιούσαν στο κτήριο του υπουργείου, ύστερα από τη συνάντηση που είχαν με τον Π. Γερουλάνο. Παρότι οι εργαζόμενοι ζητούσαν από την περασμένη Παρασκευή συνάντηση με τον υπουργό, ο ίδιος εμφανίστηκε στο υπουργείο την Κυριακή το μεσημέρι. Δεσμεύτηκε, όπως έγινε γνωστό από την προηγούμενη ημέρα, ότι θα ανανεωθούν για έναν χρόνο οι συμβάσεις 318 εργαζομένων, όπως προέβλεπε η τροπολογία Σαμαρά. Οι συμβασιούχοι όμως αντιδρούν καθώς περίπου 400 εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι από τον περασμένο Νοέμβριο και απαιτούν να γίνει ρύθμιση για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων του υπουργείου και την εξαίρεση από τον περιορισμό του 24μήνου του π.δ. Παυλόπουλου. Αύριο αναμένεται δεύτερη συνάντηση του σωματείου με τον υπουργό από την οποία, διαμηνύουν οι εργαζόμενοι, θα επαναπροσδιορισθεί η στάση τους.

Συνάντηση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ με stage και συμβασιούχους

Αύριο στις 3 μ.μ. η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον πρόεδρο Αλ. Τσίπρα θα συναντηθεί με το πανελλαδικό συντονιστικό σωματείων εργαζομένων σε stage και με εκπροσώπους συμβασιούχων από την Ολυμπιακή και το υπουργείο Πολιτισμού στη Βουλή.

Αλ. Τσίπρας: Πρέπει να καλυφθούν τα οργανικά κενά με προκηρύξεις σταθερής εργασίας

Την ανάγκη να αντιμετωπισθεί τόσο το πρόβλημα των stages όσο και των συμβασιούχων τόνισε χτες σε συνέντευξή του (Mega) ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας λέγοντας πως πρέπει να καλυφθούν “τα τεράστια οργανικά κενά που υπάρχουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ιδίως στον χώρο της παιδείας, της υγείας και στον χώρο των κοινωνικών υπηρεσιών με προκηρύξεις σταθερής εργασίας”. Ο Αλ. Τσίπρας, αναφερόμενος στους συμβασιούχους, σημείωσε πως είναι “τεράστιο θέμα και είναι πιο σοβαρό με την έννοια ότι εκεί δεν υπήρχε το κόλπο με τη μαθητεία”.

Αναφορικά με τα stages –για το θέμα κατέθεσε χτες επίκαιρη ερώτηση- τόνισε για άλλη μια φορά πως πρέπει να καταργηθούν και στον ιδιωτικό τομέα διότι εκεί βρίσκεται “η πραγματική ζούγκλα”. Στο πρόβλημα των stages αναφέρθηκε και ο Ρήγας Αξελός εκ μέρους της "Ανοιχτής Πόλης" στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο, χαρακτηρίζοντας τους 117 απασχολούμενος στον δήμο Αθηναίων “κορυφή του παγόβουνου της στρατιάς των εργαζόμενων με επισφαλείς σχέσεις εργασίας”
Σφέτσα Δάφνη



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου