Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

850 μεγάλες επιχειρήσεις οφείλουν 450 εκατ. ευρώ

Η έκταση της εισφοροδιαφυγής έχει ξεφύγει και υπολογίζεται σε 8 δισ. ευρώ, ωστόσο, με πρόσχημα ότι ενδεχόμενο "σαφάρι" είσπραξης των οφειλομένων θα προκαλέσει έκρηξη της ανεργίας, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προωθεί πάγιο σύστημα ρύθμισης οφειλών, που θα είναι ενιαίο για όλα τα ταμεία.

Ο Γ. Κουτρουμάνης ανέφερε χθες ότι οι απώλειες από την εισφοροδιαφυγή ξεπερνούν τα 8 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή τα ταμεία δεν έχουν εισπράξει 7,5 δισ. που αντιστοιχούν σε βεβαιωμένες οφειλές των επιχειρήσεων.

Ενδεικτικό της κατάστασης που υπάρχει στο μέτωπο της εισφοροδιαφυγής αποτελεί το στοιχείο σύμφωνα με το οποίο 850 (κυρίως μεγάλες) επιχειρήσεις οφείλουν στους ασφαλιστικούς φορείς πάνω από 500.000 ευρώ, διαμορφώνοντας "τρύπα" που προσεγγίζει τα 450 εκατ. ευρώ. Για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και της «μαύρης εργασίας» το υπουργείο Εργασίας θα ξεκινήσει:

* Ελέγχους από μικτά κλιμάκια, κατά προτεραιότητα σε επιχειρήσεις που παρουσιάζουν υψηλή παραβατικότητα.

* Επιβολή προστίμων 500 ευρώ ανά άτομο για την ανασφάλιστη εργασία, που θα διπλασιάζεται σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

* Θα κληθούν οι επιχειρήσεις που οφείλουν μεγάλα ποσά να απαντήσουν για τον σχεδιασμό τους σε σχέση με την αποπληρωμή των χρεών τους. Στο πλαίσιο αυτό επιταχύνονται οι διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης σε περίπτωση μη ανταπόκρισής τους.

* Τροποποιούνται οι διατάξεις για την Αναλυτική Περιοδική Δήλωση, ώστε να θεωρείται ως μη γενόμενη -σε σχέση με τα πρόστιμα- στις περιπτώσεις που δεν συνοδεύεται με την καταβολή εισφορών.

* Διασταυρώνονται τα στοιχεία μεταξύ των ελεγκτικών μηχανισμών (ΣΔΟΕ, ταμείων κ.ά.)
Πετρόπουλος Α.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου