Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

Τουπαμάρος πρόεδρος στην Ουρουγουάη

Ο Χοσέ Μουχίκα, αντάρτης των Τουπαμάρος στα χρόνια της δικτατορίας θα είναι ο νέος πρόεδρος της Ουρουγουάης, καθώς επικράτησε με άνεση στον επαναληπτικό δεύτερο γύρο των εκλογών επικρατώντας κατά κράτος του δεξιού αντιπάλου του.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, ο Μουχίκα συγκέντρωσε το 53% των ψήφων, ενώ ο Λουίς Αλμπέρτο Λακάγιε έλαβε το 43% των ψήφων. Στην πρώτη του ομιλία μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος ο Μουχίκα επανέλαβε μια φράση σχεδόν ιστορική για τη χώρα, αλλά και για άλλες χώρες της Νοτίου Αμερικής: "Ούτε νικητές ούτε ηττημένοι" υποσχόμενος να συνεργαστεί με τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα για τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τη χώρα.


Τόσο ο Μουχίκα όσο και ο απερχόμενος πρόεδρος της χώρας Ταμπαρέ Βάσκες, ο πρώτος αριστερός πρόεδρος στην ιστορία της χώρας δεν παρέλειψαν εξάλλου να αναφερθούν στο εκλογικό αποτέλεσμα στην Ονδούρα, όπου την ίδια μέρα γίνονταν προεδρικές εκλογές. "Οι εκλογές μας έχουν ιδιαίτερη σημασία, ιδιαίτερα αν λάβει κανείς υπόψη ότι υπάρχουν άλλες χώρες της περιοχής, όπως η Ονδούρα, όπου οι εκλογές επιβλήθηκαν από μια μη νόμιμη κυβέρνηση" σημείωσε.

O 74χρονος Χοσέ Μουχίκα που πέρασε πολλά χρόνια της ζωής του στις φυλακές για τη συμμετοχή του στο αντάρτικο πόλεων τις δεκαετίες του 1960 και 1970, διατέλεσε υπουργός Γεωργίας στην κυβέρνηση του Ταμπαρέ Βάσκες για να αποχωρήσει στον ανασχηματισμό που έγινε πριν από ένα χρόνο.
avgi.g


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου