Μέχρι πρότινος μετρούσαμε τα θύματα της νέας γρίπης, στην Κρήτη όμως, όπως φαίνεται από τις αυτοκτονίες επιχειρηματιών του τελευταίου τριμήνου, έχουν αρχίσει να μετρούν τα θύματα της οικονομικής κρίσης με 8 επιχειρηματίες να αφαιρούν την ίδια τους τη ζωή, καθώς δεν μπορούσαν να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Δυστυχώς όμως η "νέα αυτή καταμέτρηση" δεν αφορά μόνο την Κρήτη αλλά και όλη την Ελλάδα αν εξετάσουμε τις αυτοκτονίες αλλά και τις απόπειρες των τελευταίων έξι μηνών.
Το πιο πρόσφατο περιστατικό καταγράφηκε μόλις την περασμένη Κυριακή στα Τρίκαλα με έναν 54χρονο επιχειρηματία που διατηρούσε αντιπροσωπεία αυτοκινήτων της MAZDA επί της περιφερειακής οδού Τρικάλων - Ιωαννίνων να βρίσκεται απαγχονισμένος στο υπόγειο της έκθεσης από οικείους του. Όπως έγινε γνωστό, ο αυτόχειρας χρησιμοποίησε αυτοσχέδιο βρόγχο από σχοινί, τον οποίο είχε δέσει στα κάγκελα του ισογείου.
Έντεκα ακόμη άνδρες έχουν αφαιρέσει την ζωή τους από τον Μάρτιο του 2009 μέχρι σήμερα εξαιτίας του οικονομικού αδιέξοδου που αντιμετώπιζαν είτε γιατί είχαν χάσει τη δουλειά τους, είτε γιατί δεν μπορούσαν να ξεπληρώσουν τα χρέη τους, είτε γιατί συνέτρεχαν και οι δύο παραπάνω λόγοι.
Το προφίλ των θυμάτων της οικονομικής κρίσης
Η πλειοψηφία των αυτόχειρων ήταν οικογενειάρχες, ηλικίας 40-60 ετών που δραστηριοποιούνταν στον χώρο των επιχειρήσεων ή επαγγελματίες που έχασαν τη δουλειά τους λίγο πριν τη σύνταξη ή είναι χωρίς δουλειά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο τρόπος που επιλέγουν είναι κατά κανόνα ο απαγχονισμός, η πτώση από κτίριο και ο αυτοπυροβολισμός.
Τα οικονομικά προβλήματα κοινός παρανομαστής όπως επίσης και το αίσθημα της συντριβής και της αποτυχίας, καθώς νιώθουν πως δεν μπορούν να προσφέρουν στην οικογένειά τους τα απαραίτητα για την επιβίωση. Η πράξη τους εκτός από πράξη απελπισίας καθίσταται έτσι πράξη τιμωρίας γιατί "δεν τα κατάφεραν" αλλά και λύτρωσης για τους ίδιους.
Η απελπισία που σκοτώνει...
Η λύτρωση αποτελεί λέξη κλειδί για να κατανοήσουμε πως κάποιοι από τους αυτόχειρες δεν περιορίζονται στο να αυτοκτονήσουν αλλά πριν το πράξουν αυτό έχουν δολοφονήσει τη σύζυγο και τα παιδιά τους. Πρόκειται για την περίπτωση στην οποία ο ψυχολόγος Frasier αναφέρεται ως " suicide by proxy " (*) κατά την οποία ο αυτόχειρας δολοφονεί πρώτα τα μέλη της οικογένειας του που θεωρεί πως εξαρτώνται από αυτόν και για τα οποία νιώθει υπεύθυνος ώστε να μην τα δει να υποφέρουν από τα δικά του λάθη ή γιατί τα θεωρεί επέκταση του ίδιου του του εαυτού.
Χαρακτηριστική περίπτωση αυτού αποτελεί και η υπόθεση του 40χρονου άνεργου στην Καλλιθέα που στις 21 Ιουνίου 2009 σκότωσε τη σύζυγό του και στη συνέχεια πήδηξε στο κενό αγκαλιά με τα δυο αγοράκια του, 2 και 3 ετών.
(*) Fox, J.A. and Levin, J. (2005) Extreme killing: understanding serial and mass murder. London: Sage Publications.
Ζώτου Έλλη
Περιμένοντας την πτώση της αμερικανικής αυτοκρατορίας
Πριν από 1 ώρα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου