Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

Αναδιανομή, αλλά μόνιμη

ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ κοινωνικής αλληλεγγύης, που θα δοθεί σε 2,5 εκατ. πολίτες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες, όπως χαρακτηρίζονται σήμερα οι φτωχοί, δεν συνιστά αναδιανομή του εισοδήματος.
Είναι γνωστό, ότι ο παραγόμενος πλούτος στη χώρα δεν διαχέεται στην κοινωνία, αλλά τον καρπούται μια μικρή μειοψηφία, οι «έχοντες και κατέχοντες».

ΕΙΠΕ, ΩΣΤΟΣΟ, χθες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, ότι με το «νομοσχέδιο αναδιανομής και αλληλεγγύης περίπου 1 δισ. ευρώ πηγαίνει σε 2,5 εκατ. δικαιούχους, γίνεται αντίστροφη αναδιανομή απ' ό,τι συνέβαινε επί Ν.Δ., στηρίζεται η οικονομία και αναθερμαίνεται η αγορά».

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ότι το 1 δισ. ευρώ του επιδόματος θα προέλθει από έκτακτη εισφορά, που επιβάλλεται σε 300 επιχειρήσεις, οι οποίες είχαν προ φόρων κέρδη άνω των 5 εκατ. ευρώ το 2008 και από επιπλέον φορολογία σε 60.000 ιδιοκτήτες ακινήτων αξίας πάνω από 600.000 ευρώ, δεν σημαίνει αναδιανομή σε μόνιμη βάση.

ΕΑΝ, ΠΡΑΓΜΑΤΙ, είναι στις προθέσεις της σημερινής κυβέρνησης να προχωρήσει στην αναδιανομή, στη δίκαιη αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου, αυτό θα φανεί όταν θα κατατεθεί το φορολογικό νομοσχέδιο. Οταν, δηλαδή, μοιραστούν δίκαια τα φορολογικά βάρη και θα χτυπηθεί στη ρίζα της η φοροδιαφυγή, η φοροαποφυγή και η φοροκλοπή. Τότε μόνο θα πληρώνουν, όχι εκτάκτως, αλλά σε μόνιμη βάση οι έχοντες και κατέχοντες. Τότε θα ανακουφιστούν ουσιαστικά οι συνήθεις φορολογούμενοι μισθωτοί και συνταξιούχοι, αλλά και θα περισσέψουν χρήματα για την κοινωνική αλληλεγγύη, όχι βέβαια με έκτακτα επιδόματα, αλλά με αύξηση του εισοδήματος των ασθένεστερων.

ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ για την Ελλάδα του 210υ αιώνα, για την Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το 20% του πληθυσμού της να έχει εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας. Είναι οι εκατοντάδες χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι των 400 και 600 ευρώ, είναι η γενιά των 700 ευρώ, είναι οι μακροχρόνια άνεργοι, είναι οι περιστασιακά απασχολούμενοι.

ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ κοινωνικής αλλελεγγύης θα δοθεί σ' αυτό το 20% του πληθυσμού, δηλαδή στις ευπαθείς ομάδες, ως μία ανάσα για τα Χριστούγεννα, χωρίς βέβαια να λύνει το πρόβλημα ούτε και με τη δεύτερη δόση, που θα δοθεί το 2010. Πόσο μπορεί να ανακουφίσει τη φτώχεια ένα έκτακτο επίδομα, που θα κυμαίνεται από 700 έως 1.300 ευρώ. Πολλοί θα σπεύσουν να πληρώσουν χρέη και δανεικά.

ΜΕ ΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ και τις «ευπαθείς ομάδες» επιστρέφει ο τόπος στην εποχή της ανέχειας, των πιστοποιητικών απορίας και των βιβλιαρίων προικοδότησης των απόρων κορασίδων, που μοίραζε η αλήστου μνήμης βασίλισσα Φρειδερίκη.

ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ η κυβέρνηση, με τις προεκλογικές της διακηρύξεις, φορολογική δικαιοσύνη και ουσιαστική αναδιανομή του εισοδήματος, δηλαδή του παραγόμενου πλούτου, από τον οποίο αυτοί που τον παράγουν παίρνουν τα ψίχουλα. Οι υποσχέσεις πρέπει να γίνουν πράξη, με τολμηρές πολιτικές αποφάσεις. Και με συνέπεια...
Ελευθεροτυπία




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου