Αμερική και Ευρώπη θα πρέπει να προετοιμαστούν για δραματικές αυξήσεις στις τιμές πετρελαίου και τροφίμων, όπως προειδοποιεί αναλυτής της Goldman Sachs Πολιτικοί από διάφορες χώρες και αξιωματούχοι της Παγκόσμιας Τράπεζας και των Ηνωμένων Εθνών συναντώνται σήμερα στο Λονδίνο, συμμετέχοντας στη συζήτηση για τη διασφάλιση της επάρκειας τροφίμων, την ώρα που κλιμακώνονται οι ανησυχίες μήπως η αύξηση του πληθυσμού της Γης, οι κλιματικές αλλαγές, οι πιέσεις στα αποθέματα νερού και η αυξημένη χρήση σπόρων βιοτεχνολογίας συμβάλλουν στη δημιουργία ενός νέου «κύματος» ελλείψεων σε είδη διατροφής και αύξησης των τιμών στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Από την πλευρά του όμως, ο Τζέφρεϊ Κάρι, αναλυτής της αγοράς εμπορευμάτων στην Goldman Sachs, εκτιμά ότι η ζήτηση για εμπορεύματα θα πλήξει και τις ανεπτυγμένες χώρες. «Οι ανεπτυγμένες αγορές θα πληρώσουν ακριβότερα το χαλκό, τη σόγια και το πετρέλαιο. Και κυρίως η Αμερική θα πρέπει να προβεί σε σημαντικές αναπροσαρμογές του τρόπου με τον οποίο καταναλώνει φυσικούς πόρους», συμπληρώνει ο κ. Κάρι.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ζήτηση για είδη διατροφής στις αναδυόμενες αγορές θα έλθει να προστεθεί στην αυξημένη ζήτηση και από ανεπτυγμένες αγορές, εγείροντας προβλήματα προσφοράς μόλις υπάρξει σαφής ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας.
Παράλληλα, ο κ. Κάρι προειδοποίησε ότι οι πιέσεις για περισσότερα βιοκαύσιμα αποτελούν ακόμη έναν αρνητικό παράγοντα στην παραγωγή τροφίμων. Ο Μαρκ Κάκλερ, υπεύθυνος του τμήματος γεωργίας και ανάπτυξης της υπαίθρου στην Παγκόσμια Τράπεζα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «οι διακυμάνσεις στις τιμές των εμπορευμάτων θα είναι αυξημένες στο εγγύς μέλλον, ενώ οι τιμές θα διατηρηθούν σε επίπεδα πάνω από το μέσο όρο τουλάχιστον μέχρι το 2015».
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, ο αριθμός των υποσιτιζόμενων ανθρώπων ανά τον κόσμο αυξήθηκε μέσα σε δύο χρόνια από τα 830 εκατομμύρια στο ένα δισεκατομμύριο, γι' αυτό και η Παγκόσμια Τράπεζα επιταχύνει τη διαδικασία επενδύσεων στον αγροτικό τομέα, ο οποίος επανέρχεται στο προσκήνιο του ενδιαφέροντος, έπειτα από αρκετές δεκαετίες.
«Εάν υπάρξει σταθερή άνοδος στις τιμές εμπορευμάτων, τότε θα διορθωθεί η πορεία διολίσθησης των προηγούμενων σαράντα ετών. Και αυτό αποτελεί θετική εξέλιξη, εφόσον συνοδεύεται από τη σωστή πολιτική που θα επιτρέπει και στους φτωχότερους να επωφεληθούν, πέραν των κερδοσκόπων και των μεσαζόντων», καταλήγει η Χάριετ Λαμπ, στέλεχος του Faitrade Foundation.
Πηγή: The Observer
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Πάμε στη δουλειά μας, να βγουν τα δανεικά μας!
Πριν από 3 ώρες
νΑ ΠΕΙΝΑΣΟΥΝ ,ΝΑ ΠΕΙΝΑΣΟΥΝ......αΦΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΑΚΟΥΩ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΝ ....ΧΕΤΟΜ ΒΟΥΑΡΕ, ΛΟΝΥΦ ΣΤΡΟΠΛ....ΤΙ ΝΑ ΠΩ Η ΓΥΝΑΙΚΑ!!!!ΞΕΧΑΣΑΝ ΤΟ ΤΡΑΧΑΝΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥΤΟΥΣ...
ΑπάντησηΔιαγραφή