Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2009

Πού πάνε τα λεφτά των εκκλησιών;

Aπό τα έσοδα 145 ναών της Αρχιεπισκοπής δεν περίσσεψε για κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο ούτε σεντς.
Τα δικά μου δικά μου, και τα δικά σου δικά μας, είναι η νοοτροπία που, νυν και αεί, κυριαρχεί στον εκκλησιαστικό χώρο. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση που έκανε μόλις πριν ένα μήνα (και υπό το βάρος της συζήτησης για φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας) ο σημερινός «υπουργός Οικονομικών» της Εκκλησίας και παλαιό στέλεχος τραπεζών, Αντώνης Ζαμπέλης.

Μιλώντας λοιπόν στη Νέα Ελληνική Τηλεόραση, χαρακτήρισε «οξύμωρο να έλθει τώρα η Πολιτεία να φορολογήσει αυτά τα εισοδήματα»… Και πώς εξήγησε το… οξύμωρο, ο κ. Ζαμπέλης; Μα, με το επιχείρημα ότι οι δράσεις της Εκκλησίας δεν ωφελούν κάποιον ιδιώτη, αλλά τον ελληνικό λαό, όπως επί λέξει είπε.

Ο ισχυρισμός, ένα νομικό πρόσωπο να μην αποδίδει φορολογία επειδή παράγει κοινωφελές έργο, είναι πρωτοφανής και δεν αντέχει στην κριτική. Για τις ανάγκες του διαλόγου όμως, ας δεχτούμε προσωρινά τα όσα πιστεύουν οι ηγήτορες της Εκκλησίας μας και ας δούμε πόσο πραγματικά κοινωφελές είναι το έργο αυτό.

Εμείς δεν θα πούμε τίποτε, θα αφήσουμε ένα εσωτερικό έγγραφο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών να «μιλήσει» από μόνο του. Ένα έγγραφο που παρουσιάζει ανάγλυφα έσοδα και δαπάνες και για τη διανομή του οποίου προκλήθηκε μέγιστος θόρυβος, αφού οι «κοινοί θνητοί» δεν πρέπει να γνωρίζουν προφανώς... Και πριν περάσουμε στις λεπτομέρειες του αποκαλυπτικού εγγράφου, δύο επισημάνσεις: πρώτον, ότι το έγγραφο αφορά τη διαχείριση επί ημερών του σημερινού αρχιεπισκόπου, του κ. Ιερώνυμου. Δεύτερον, ότι πανομοιότυπο τέτοιο έγγραφο είχαμε δει και επί των ημερών του προκατόχου του, του μακαριστού Χριστόδουλου, πράγμα που σημαίνει ότι τα πρόσωπα μπορεί να αλλάζουν, η οικονομική διαχείριση όμως όχι! Για να μην αδικήσουμε πάντως τη σημερινή εκκλησιαστική ηγεσία, δηλώνει υπέρμαχη της διαφάνειας.

Τον περασμένο Απρίλιο λοιπόν, και κάνοντας τον απολογισμό του 2008, ο κ. Ιερώνυμος γνωστοποιεί στο επίμαχο έγγραφο ότι οι 145 εκκλησίες της Αρχιεπισκοπής εισέπραξαν 1.275.170,32 ευρώ. Σε ποιους τομείς αξιοποιήθηκε το ποσό αυτό; Ο κ. Ιερώνυμος απαντά κατά λέξη: «Τα ανωτέρω χρήματα χρησιμοποιήθηκαν για να καλυφθούν τα βασικά έξοδα λειτουργίας της Ι. Αρχιεπισκοπής και των υπηρεσιών της. Έτσι, κατεβλήθη η μισθοδοσία του προσωπικού (394.280,00 ευρώ), εργοδοτικές εισφορές (56.618,82 ευρώ), έξοδα διοικήσεως (99.684,00 ευρώ), έξοδα λειτουργίας γραφείων (201.887,00 ευρώ) και έξοδα συντηρήσεως κτηρίων - επίπλων (302.833,00 ευρώ).

Επίσης, διατέθηκαν 29.131 ευρώ για συντήρηση τροχοφόρων και 52.546,50 ευρώ στην Αποστολική Διακονία» (σ.σ. είναι ο εκκλησιαστικός οργανισμός που μεριμνά για την εκτύπωση εντύπων ή την προετοιμασία ιεραποστολών). Το υπόλοιπο δε των 138.420, 00 ευρώ διατίθεται σε ένα ίδρυμα (50.000,00), στις κατασκηνώσεις της Αρχιεπισκοπής (επίσης 50,000,00) και για την κατασκευή αναβατήρων για άτομα με ειδικές ανάγκες (38.420,00)

Συμπεράσματα; Ότι από τα έσοδα των 145 ναών της Αρχιεπισκοπής, ούτε λεπτό δεν πάει για το κοινωνικό - φιλανθρωπικό έργο. Όλα, μα όλα τα χρήματα φαίνεται πως πηγαίνουν για τη συντήρηση του δυσκίνητου οργανισμού (έξοδα λειτουργίας, συντήρησης κ.ο.κ.). Εντύπωση εξάλλου προκαλεί το γεγονός ότι η Αρχιεπισκοπή υποχρεούται να πληρώνει μισθούς και εργοδοτικές εισφορές για εργαζόμενους που, όπως ξέραμε μέχρι σήμερα, είναι δημόσιοι υπάλληλοι.

Η συνέχεια, ακόμη πιο αποκαλυπτική, όπως την παρέθεσε η «Καθημερινή» (φ. 10ης Οκτωβρίου): «Από τον συνοδευτικό πίνακα (σ.σ. του εγγράφου) προκύπτει πως τα έσοδα της Αρχιεπισκοπής από τους ναούς της, τα οποία δαπανήθηκαν για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών της, προήλθαν κυρίως από εισφορές που θεωρητικώς προορίζονται για το κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο της.

Συγκεκριμένα, η Αρχιεπισκοπή εισέπραξε για αγαθοεργίες 65.925 ευρώ, για υποτροφίες 68.085 ευρώ, για ενίσχυση των ιδρυμάτων της 66.915 ευρώ, για το πνευματικό έργο 66.705 ευρώ, για το αντιαιρετικό […] έργο 62.415 ευρώ, για τις κατασκηνώσεις της 107.133 ευρώ, για το Ταμείο Ευποιϊας 70.957, για το ίδρυμα Διακονία 66.995 ευρώ, για το Κέντρο Στήριξης Οικογένειας 37.590 και για τη συντήρηση των αυτοκινήτων της 64.960 ευρώ.

Εξαίρεση αποτελούν οι τακτικές εισφορές του 7% επί των εσόδων των ναών για τη συντήρηση του Αρχιεπισκοπικού Μεγάρου (423.844,86 ευρώ) και του 2% επί των εσόδων για την απόσβεση (!) του Αρχιεπικοπικού Οικήματος (121.098,96 ευρώ)».

Αυτά, επί του παρόντος, για να ξέρουμε πού πάει το… κεράκι του πιστού.
Του ΙΕΡΟΘΕΟΥ ΚΟΛΙΑ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου