Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

Διαρροή ραδιενέργειας στο Θρι Μάιλ Άιλαντ

Το σενάριο είναι γνωστό: Στην περίπτωση διαρροής ραδιενέργειας, οι αρχές επιδιώκουν πάντα να καθησυχάσουν τους πολίτες. Η αλήθεια γίνεται γνωστή, αν γίνει πλήρως ποτέ, πολύ αργότερα... Έτσι, μνήμες του μεγάλου πυρηνικού ατυχήματος του 1979 στο Θρι Μάιλ Άιλαντ, στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, όταν έλιωσε ο πυρήνας του εργοστασίου, αναβίωσαν όταν έγινε γνωστό ότι διέρρευσε ραδιενέργεια από το εργοστάσιο. Οι αρχές έσπευσαν να καθησυχάσουν την κοινή γνώμη, ύστερα από το περιστατικό που σημειώθηκε το Σάββατο, το οποίο οι αρμόδιοι χαρακτήρισαν "απροσδόκητη έκθεση" και είχε ως αποτέλεσμα περίπου 150 εργαζόμενοι να υποχρεωθούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Ο Τζον Γουάιτ, εκπρόσωπος της Ρυθμιστικής Επιτροπής Πυρηνικών, δήλωσε ότι οι ομοσπονδιακοί ειδικοί που έσπευσαν στο πυρηνικό εργοστάσιο "δεν εντόπισαν τίποτα που να δείχνει ότι ετέθη σε κίνδυνο η ασφάλεια".

«Υπήρξε συναγερμός για ραδιολογική μόλυνση» τη στιγμή που οι εργαζόμενοι πραγματοποιούσαν εργασίες συντήρησης και «μία μικρή ομάδα μολύνθηκε», τόνισε η Νταϊάν Σκρένσι, εκπρόσωπος της Αρχής, η οποία προσδιόρισε πως ο σταθμός διοικείται από την εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικού Exelon. Η εκπρόσωπος τόνισε πως «η αιτία της διαρροής παραμένει άγνωστη» και πως διεξάγονται έρευνες, ενώ χαρακτήρισε «το περιστατικό ως μικρής σημασίας», «το οποίο δεν αντιπροσωπεύει κανέναν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και δεν μοιάζει να ανησυχεί τους εργαζομένους του σταθμού».

Το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στις ΗΠΑ έγινε στο ίδιο εργοστάσιο, στις 28 Μαρτίου του 1979, όταν η κακή λειτουργία του συστήματος ψύξης σε έναν από τους πύργους προκάλεσε τη μερική κατάρρευση της μονάδας 2. Για αρκετές μέρες τότε αρκετοί κάτοικοι στην κεντρική Πενσιλβάνια, γύρω από το Χάρισμπεργκ, βρίσκονταν σε ετοιμότητα περιμένοντας πιθανή εντολή για εκκένωση της περιοχής.
avgi.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου