Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

Ιρλανδία: Εκκλησία και αρχές συγκάλυπταν κακοποιήσεις παιδιών

Σε πλήρη συνέργια, η Καθολική Εκκλησία και οι αρχές της Ιρλανδίας απέκρυπταν για δεκαετίες την εκτεταμένη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από ιερείς, σύμφωνα με επίσημη έκθεση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα στο Δουβλίνο.

Η έκθεση είναι αποτέλεσμα έρευνας που διήρκεσε τρία χρόνια και εξετάζει το πώς οι αρχές και η Εκκλησία μεταχειρίστηκαν τις καταγγελίες για κακοποίηση παιδιών κατά 46 ιερέων, ανάμεσα στα έτη 1975 και 2004. Κατηγορεί τέσσερις αρχιεπισκόπους ότι "δεν ενημέρωσαν την αστυνομία ότι γνώριζαν για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών" ήδη από τη δεκαετία του 1960, ενώ οι μαρτυρίες περίπου 46 ιερείς "είχαν καταστήσει σαφές" ότι η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών ήταν εκτεταμένη. Παράλληλα, η ιρλανδική αστυνομία κατηγορείται ότι έκανε τα στραβά μάτια για πολλές παρόμοιες κατηγορίες κρίνοντας ότι δεν ήταν θέμα της αρμοδιότητάς της.

Οι συντάκτες αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι η Αρχιεπισκοπή του Δουβλίνου επιδίωξε να συγκαλύψει όλα αυτά τα περιστατικά προκειμένου να αποφευχθεί το σκάνδαλο και να προστατευθεί η φήμη και η περιουσία της εκκλησίας. "Κάθε άλλη σκέψη, όπως η υγεία των παιδιών, η δικαιοσύνη για τα θύματα ήταν χαμηλότερης προτεραιότητας", τονίζουν. Οι έρευνες για το θέμα άρχισαν το 2006, η έκθεση ολοκληρώθηκε πριν από μήνες, αλλά η δημοσίευσή της καθυστέρησε μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο να επιτρέψει τη δημοσιοποίησή της μόλις την προηγούμενη εβδομάδα.

Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας ζήτησε επισήμως συγγνώμη για την αδυναμία του κράτους να αντιμετωπίσει την σεξουαλική κακοποίηση που αναγκάζονταν να υποστούν επί δεκαετίες παιδιά από ιερείς. "Οποιοι κι αν είναι οι ιστορικοί ή κοινωνικοί λόγοι, η κυβέρνηση, στο όνομα του κράτους, εκφράζει την συγγνώμη της, χωρίς επιφύλαξη και αμφιβολία, για την αδυναμία των υπηρεσιών του κράτους να αντιμετωπίσουν αυτό το θέμα", συνεχίζει η ανακοίνωση.

Συγγνώμη ζήτησε -αναγνωρίζοντας ότι καμία συγγνώμη δεν είναι αρκετή- και ο Αρχιεπίσκοπος του Δουβλίνου Μάρτιν Ντιαρμουίντ. "Εκφράζω σε κάθε ένα από τους παθόντες τη συγγνώμη, τη θλίψη και την ντροπή μου για αυτό που συνέβη" δήλωσε τονίζοντας πως "το κακό που προκλήθηκε στα παιδιά δεν μπορεί να διορθωθεί".
avgi.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου