Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

Ποινική δίωξη κατά των πρυτανικών αρχών του Πολυτεχνείου για το Indymedia

Ωμή παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών στην ελευθερία διακίνησης των ιδεών και το άσυλο συνιστά η ποινική δίωξη κατά των πρυτανικών αρχών του Πολυτεχνείου για τη λειτουργία του Indymedia, που χρησιμοποιεί το δίκτυο του Ιδρύματος.

"Πρόκεται για πολιτική δίωξη" δηλώνουν ο πρύτανης του ΕΜΠ Κων. Μουτζούρης και ο αντιπρύτανης Μάκης Σπαθής και διαμηνύουν ότι "δεν θα υποκύψουμε και θα υπερασπιστούμε το άσυλο και την ελευθερία διακίνησης ιδεών".

Η συστηματική προσπάθεια εδώ και μήνες να φιμωθεί η γνωστή ιστοσελίδα αντιπληροφόρησης athens.indymedia.org είχε αποτέλεσμα την άσκηση δίωξης κατά του πρύτανη και των αντιπρυτάνεων του ΕΜΠ, οι οποίοι κατηγορούνται για παράβαση καθήκοντος και παρότρυνση υφισταμένων υπαλλήλων τους σε παράβαση καθήκοντος.

Η δίωξη δεν έχει κοινοποιηθεί επισήμως στις πρυτανικές αρχές, ωστόσο είναι γνωστή σ' αυτές εδώ και μερικές μέρες.

Η εισαγγελική παρέμβαση ήλθε μετά την κατάθεση μήνυσης συγκεκριμένου προσώπου προς τις πρυτανικές αρχές για "τη διευκόλυνση που παρέχει το δίκτυο του ΕΜΠ στο indymedia". Ο εισαγγελέας κ. Τζούρας που είχε αναλάβει την προανάκριση προχώρησε στην άσκηση των διώξεων, παρά την κατατεθειμένη εδώ και μήνες δημόσια τοποθέτηση των πρυτανικών αρχών ότι οι πράξεις αυτές συνιστούν ευθεία επίθεση στην ελευθερία διακίνησης ιδεών και το άσυλο!

Να θυμίσουμε ότι η επιχείρηση φίμωσης του indymedia ξεκίνησε μετά από ερωτήσεις των βουλευτών του ΛΑΟΣ Κυριάκου Βελόπουλου και Ηλία Πολατίδη, τις οποίες αντέγραψε κατά γράμμα εν συνεχεία η διοίκηση του ΟΤΕ, η οποία σε ρόλο διαδικτυακού χωροφύλακα αξίωσε το κλείσιμο της ιστοσελίδας στέλνοντας δύο εξώδικα στο Εθνικό Δίκτυο Έρευνας - Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ), το οποίο παρέχει υποστήριξη με οπτικές ίνες στα δίκτυα των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της χώρας, μεταξύ αυτών και του ΕΜΠ.

Στις πιέσεις για το κλείσιμο εντάσσεται και η επιστολή του πρώην υφ. Παιδείας κ. Ταλιαδούρου προς τον κ. Μουτζούρη, με την οποία του ζητούσε "να εντοπιστεί ο διακομιστής και να σταματήσει η εκπομπή συγκεκριμένων sites, η οποία γίνεται κατά παράβαση των αποφάσεων της Συγκλήτου και προσβάλλει ευθέως το δημοκρατικό μας πολίτευμα".

Πρυτανικές αρχές: "Δεν θα υποκύψουμε"

Πρόκειται για πολιτική δίωξη" τόνισε μιλώντας στην "Αυγή" ο πρύτανης κ. Μουτζούρης, "επειδή υπερασπιζόμαστε την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, επειδή αρνούμαστε τη λογοκρισία ιδεών και απόψεων".

Η δίωξη αυτή, πρόσθεσε, δημοσιοποιείται "τη μέρα (σ.σ.: χθες) που η πολυτεχνική κοινότητα απέδειξε ότι μπορεί να υπερασπίζεται η ίδια τον θεσμό του ασύλου".

Στο ίδιο μήκος και η δήλωση του αντιπρύτανη Μάκη Σπαθή, ο οποίος υπογράμμισε πως "εμείς θα υπερασπιστούμε μέχρι θανάτου το πανεπιστημιακό άσυλο και την ελευθερία διακίνησης των ιδεών. Δεν θα υποκύψουμε στις πιέσεις των βουλευτών του ΛΑΟΣ και τις εισαγγελικές παραγγελίες και δεν θα προχωρήσουμε σε πράξεις λογοκρισίας απόψεων και ιδεών, ανεξάρτητα αν συμφωνούμε με αυτές ή όχι".

Να σημειωθεί ότι η ποινική δίωξη, όπως μας ενημέρωσε ο πρύτανης, ήταν γνωστή εδώ και 5 μέρες, ωστόσο δεν το δημοσιοποίησαν σε μία προσπάθεια αυτές τις μέρες να μην προκαλέσουν ένταση και να μην πυροδοτήσουν αντιδράσεις. Η δημοσιοποίηση έγινε χθες από τον ίδιο τον πρύτανη κατα τη διάρκεια της ομιλίας του στις καταληκτικές εκδηλώσεις του Πολυτεχνείου.
Μορφονιός Ν.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου