Η ηφαιστειακή τέφρα ανέβαλε μεν, αλλά δεν μπορεί να αποτρέψει κιόλας, την “αποτέφρωση” της ελληνικής οικονομίας που σχεδιάζουν να αρχίσουν -εκτός απροόπτου- σε μια σημαδιακή για τη χώρα ημερομηνία (21 Απριλίου) κυβέρνηση, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Κομισιόν και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Μάλιστα, η "διαβούλευση" με την ευρωατλαντική οικονομική τρόικα μπορεί να εξελιχθεί, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, και σε "διαπραγμάτευση" για τους όρους που θα επιβληθούν στην χώρα προκειμένου να υπαχθεί στον μηχανισμό στήριξης. Η ανακοίνωση του αιτήματος ενεργοποίησής της, είναι σύμφωνα με οικονομικούς παρατηρητές, θέμα 24ώρων, ενώ ορισμένοι δεν αποκλείουν αυτή να έλθει ακόμη και στη σημερινή συνέντευξη Τύπου του υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου.
Στο μεταξύ, τα spread κατέρριπταν χθες το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, καθώς αυτό των δεκαετών ομολόγων διαμορφώθηκε στις 481 μονάδες βάσης, από 430 που είχε κλείσει την περασμένη Παρασκευή, ενώ απώλειες 2,55% κατέγραψε ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο, κλείνοντας στις 1.944,39 μονάδες. Εν μέσω αυτών των εξελίξεων, πραγματοποιείται σήμερα η προγραμματισμένη έκδοση εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας, με στόχο την άντληση 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, και ο φόβος της κυβέρνησης είναι να μην κυμανθεί το επιτόκιο στα επίπεδα άνω του 4,7 με 4,8% όπου κυμάνθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα τα επιτόκια των εξάμηνων και των ετήσιων εντόκων.
Αντιφατικές είναι εξάλλου οι δηλώσεις της κυβέρνησης αναφορικά με τις περικοπές μισθών στον ιδιωτικό τομέα, καθώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για κάτι τέτοιο από το 2011, ενώ ερωτηθέντες υψηλόβαθμοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών απάντησαν ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόταση.
Στη διαβούλευση ενεργοποίησης του μηχανισμού οικονομικής βοήθειας, που θα αρχίσει μόλις μπορέσουν να έλθουν στην Ελλάδα οι εκπρόσωποι της Κομισιόν και της ΕΚΤ (ήλθαν μόνο οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ - Ε.Ε., καθώς το ταξίδι αναβλήθηκε λόγω της ηφαιστειακής τέφρας), θα οριστικοποιηθεί το πακέτο των μέτρων που θα απαιτήσει η τρόικα από την ελληνική κυβέρνηση με την ενεργοποίηση του μηχανισμού οικονομικής στήριξης. Αυτή θα συνίσταται σε δάνειο ύψους 40 με 45 δισ. ευρώ, με συμβολή ύψους περί τα 10 με 15 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ.
Στη χθεσινή συνεδρίαση της Ηλεκτρονικής Διαχείρισης Άυλων Τίτλων (ΗΔΑΤ) κυριάρχησε η εκτόξευση των αποδόσεων και των spread με αφορμή την αβεβαιότητα που επικρατεί σχετικά με τους όρους που θα προκύψουν από την επίσκεψη των κλιμακίων Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ. To spread του 10ετούς ομολόγου εκτινάχτηκε στις 481 μονάδες βάσης από 430 μονάδες στο κλείσιμο της Παρασκευής και το CDS του 5ετούς ελληνικού ομολόγου εκτοξεύθηκε στις 462,4 μονάδες βάσης από 438,2 μονάδες βάσης. Σε αυτήν κυριάρχησαν οι περιορισμένες πωλήσεις από JP Morgan, Citigroup, Goldman Sachs και Deutsche Βank.
Εξάλλου, μετά από τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε πολύ σημαντική την επικείμενη συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ για την εξειδίκευση του μηχανισμού στήριξης, καθώς, όπως είπε, «αν αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση να τον χρησιμοποιήσει, θα κινηθούμε πολύ γρήγορα».
Με ενδιαφέρον αναμένεται ακόμη το πόρισμα της Eurostat για το έλλειμμα της Ελλάδας το 2009 και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι περί τη μία εκατοστιαία μονάδα πάνω από το 12,9% του ΑΕΠ, που υπολογιζόταν μέχρι πριν λίγες ημέρες.
"F.T.": Λύση η αναδιάρθρωση του χρέους
Στην ιστοσελίδα των "Financial Times", ο Wolfgang Munchau προτείνει για την Ελλάδα αναδιάρθρωση του χρέους ως μορφή χρεωκοπίας, μόνο που θα συμβεί κατόπιν συμφωνίας. Η Ελλάδα θα μπορούσε να εφαρμόσει ένα "haircut" - δηλαδή μείωση της αξίας των κεφαλαίων που έχουν στα χέρια τους οι κάτοχοι ομολόγων. Μια άλλη λύση θα ήταν ο χρονικός επαναπροσδιορισμός του χρέους, κατά τον οποίο τα ομόλογα μικρής και μέσης ωρίμανσης θα μετατραπούν σε ομόλογα με μεγάλο χρονικό ορίζοντα ωρίμανσης. Αυτό θα μεταθέσει τις υποχρεώσεις πληρωμών της χώρας στο μέλλον και κυρίως "μακριά" από την περίοδο όπου εφαρμόζει το πρόγραμμα προσαρμογής. Μια καλή λύση, προκειμένου το όλο θέμα να αρχίσει να εξετάζεται, είναι να δοθεί στο δάνειο από την Ευρωζώνη "super-senior" status. Δηλαδή, να ξεκαθαριστεί ότι προτεραιότητα της χώρας είναι η αποπληρωμή τού εν λόγω δανείου και ως εκ τούτου οι κάτοχοι ομολόγων θα πρέπει να περιμένουν… στην ουρά. Εάν συμβεί αυτό, πιθανώς να είναι πιο πρόθυμοι να συζητήσουν το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Πάντως, τονίζει ότι οι αγορές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι, είτε υπάρξει στήριξη είτε όχι, η Ελλάδα ουσιαστικά έχει χρεωκοπήσει.
Παναγόπουλος Θάνος
Άγκυρα και Μόσχα δρουν σε βάρος των εθνικών συμφερόντων
Πριν από 1 ώρα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου