Κυριακή 25 Απριλίου 2010

Διαδηλώνοντας στη Γουόλ Στριτ

Η διαβόητη Γουόλ Στριτ θα γνωρίσει την Πέμπτη ένα εντελώς διαφορετικό πλήθος. Τους χρηματιστές, τραπεζίτες και κάθε λογής επιχειρηματίες θα αντικαταστήσουν χιλιάδες Αμερικανοί εργαζόμενοι σε μια διαδήλωση που δεν θα στρέφεται κατά της πολιτικής εξουσίας αλλά της οικονομικής στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα διαμαρτυρίας στις τράπεζες και τις αγορές.

“Ο λαός είναι εξοργισμένος από τον τρόπο με τον οποίο οι μεγάλες τράπεζες, αφού εκτροχίασαν την οικονομία, πήραν στη συνέχεια δισεκατομμύρια δολάρια από τους φορολογούμενους σε διάφορα πακέτα διάσωσης και σήμερα δεν κάνουν το παραμικρό για να διορθώσουν το χάος που οι ίδιες προκάλεσαν” σημειώνει η Λιζ Ράιαν Μάρεϊ από τον συνασπισμό Εθνική Λαϊκή Δράση (National People's Action) που διοργανώνει την κινητοποίηση σε συνεργασία με τη συνομοσπονδία των αμερικανικών συνδικάτων AFL-CIO.
Εξίσου οργισμένο είναι και το κάλεσμα των διοργανωτών: “Οι τράπεζες διέλυσαν την οικονομία και άφησαν τους εργαζόμενους να καθαρίσουν. Χάσαμε 8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, ένα στα οκτώ σπίτια που αγοράστηκαν με στεγαστικά δάνεια έχει σήμερα κατασχεθεί, ενώ οι πόλεις και πολιτείες μας παραπαίουν στο χείλος της χρεωκοπίας. Τώρα οι ίδιες τράπεζες που διασώσαμε διοχετεύουν 1,4 εκατομμύριο δολάρια κάθε μέρα στη Γερουσία για να αποτρέψουν οποιαδήποτε ουσιαστική μεταρρύθμιση της οικονομίας”.

Η διαδήλωση στη Γουόλ Στριτ θα είναι η κορύφωση ενός τριημέρου σχετικών κινητοποιήσεων. Η αρχή θα γίνει την Τρίτη 26 Απριλίου στο Σαν Φρανσίσκο με τους διαδηλωτές να συγκεντρώνονται έξω από τα γραφεία της τράπεζας Wells Fargo, όπου εκείνη την ημέρα θα διεξάγεται η ετήσια συνέλευση των μετόχων της.

Γιατί όμως διαδηλώσεις σε βάρος των μετόχων; Ίσως επειδή την προηγούμενη εβδομάδα η Goldman Sachs ανακοίνωσε πανηγυρικά τον διπλασιασμό των κερδών της μέσα στο πρώτο τρίμηνο του οικονομικού έτους υπενθυμίζοντας έτσι ότι δεν καλούνται όλοι να “σφίξουν το ζωνάρι” και ότι δεν είναι λίγοι εκείνοι που εξακολουθούν να πλουτίζουν εν μέσω της κρίσης.

Διαδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και στο Κάνσας Σίτι -καρδιά της αγροτικής Αμερικής- από γεωργούς που αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους κινδυνεύοντας έτσι να δουν τη γη τους να κατάσχεται από τις τράπεζες. Την Τετάρτη, οι κινητοποιήσεις θα μεταφερθούν στη Βόρεια Καρολίνα όπου πραγματοποιείται η ετήσια σύνοδος των μετόχων της Bank of America και την επόμενη ημέρα, Πέμπτη 22 Απριλίου, οι εκδηλώσεις διαμρτυρίας θα κορυφωθούν με τη διαδήλωση στη Γουόλ Στριτ.

Όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει συνέχεια, αφού το νεοσύστατο όσο και φιλόδοξο “αντιτραπεζικό κίνημα” στις ΗΠΑ εμφανίζεται αποφασισμένο να συνεχίσει τη δράση του και μετά την εργατική Πρωτομαγιά. Προανήγγειλε πρόσφατα ένα ακόμη τριήμερο εθνικής δράσης με επίκεντρο αυτή την φορά την αμερικανική πρωτεύουσα. Στόχος των κινητοποιήσεων στην Ουάσιγκτον στις 15-17 Μαΐου θα είναι το Κογκρέσο ενώ βασική διεκδίκηση θα είναι ο άμεσος τερματισμός της διαπλοκής μεταξύ πολιτικού κόσμου και Γουόλ Στρητ.

Στόχος θα είναι φυσικά και το νομοσχέδιο που προωθεί αυτές τις ημέρες στο αμερικανικό Κογκρέσο ο Κρις Ντοντ, Δημοκρατικός πρόεδρος της Επιτροπής Τραπεζικών Υποθέσεων της Γερουσίας. Ο γερουσιαστής υπόσχεται ότι το νομοσχέδιο θα θέτει ένα αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο για τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Σύμφωνα με αυτό, τα περισσότερα εξωχρηματιστηριακά παράγωγα θα περνούν πλέον από ένα κεντρικό σύστημα εκκαθάρισης ενώ θα δημιουργηθεί και μια νέα ελεγκτική αρχή που θα επιτρέπει το κλείσιμο χρεωκοπημένων τραπεζών διασφαλίζοντας παράλληλα τους καταναλωτές.

Οι διοργανωτές των κινητοποιήσεων πιστεύουν ότι, ακόμη και αν το καλύτερο δυνατό νομοσχέδιο περάσει από το Κογκρέσο, η απληστία των τραπεζών δεν καμφθεί. Θα είναι απλώς, όπως επισημαίνουν, ένα μικρό βήμα στον “σισύφειο στόχο του πλήρους ανασχεδιασμού της αμερικανικής οικονομίας”. Και όχι μόνο της οικονομίας των ΗΠΑ, αφού σύμφωνα με το αναπάντεχα διεθνιστικό πνεύμα των Αμερικανών ακτιβιστών ο “αγώνας ενάντια στα ασυνείδητα κέρδη της Goldman Sachs και των άλλων τραπεζών σε βάρος των φορολογουμένων σε Αμερική, Ελλάδα και Βρετανία” θα είναι πολύ μακρύς.

“Στέλνουμε ένα μήνυμα στις τράπεζες: Ώς εδώ. Ο αμερικανικός λαός δεν θα ανεχτεί άλλο αυτή την κατάσταση. Θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε την πίεση μέχρι να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονται. Αλλά στέλνουμε και το μήνυμα στο Κογκρέσο ότι δεν θα ανεχτούμε άλλο να βάζουν τα κέρδη της Γουόλ Στριτ πάνω από το συμφέρον των απλών ανθρώπων” σημειώνει η Μάρεϊ από την Εθνική Λαϊκή Δράση. “Και γνωρίζουμε ότι η Γερουσία θα ακούσει και θα δει τους χιλιάδες Αμερικανούς ψηφοφόρους που θα κατέβουν στους δρόμους για να ζητήσουν μια ουσιαστική μεταρρύθμιση”. Η συνέχεια την επόμενη εβδομάδα στη μητρόπολη του αμερικανικού καπιταλισμού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου