Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Γραφείο καταγγελιών αυθαιρεσίας αστυνομικών εις βάρος πολιτών από Χρυσοχοΐδη

Τέλος στα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας υπόσχεται να δώσει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχ. Χρυσοχοΐδης, με την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή τους από το Γραφείο Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας των Σωμάτων Ασφαλείας, τη σύσταση του οποίου ανακοίνωσε χθες, παρουσιάζοντας παράλληλα το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για την ίδρυσή του.

Το Γραφείο αυτό θα λειτουργήσει ως ανεξάρτητος φορέας εξέτασης καταγγελιών αυθαιρεσίας εις βάρος πολιτών από προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ., του Πυροσβεστικού και του Λιμενικού Σώματος και σκοπός του είναι να διευκολύνει τους πολίτες στην υποβολή καταγγελιών, καθώς επίσης και την ενημέρωση του πολίτη εντός ενός μηνός για την τύχη της καταγγελίας του. Στη συνέχεια, η καταγγελία θα προωθείται στα αρμόδια πειθαρχικά ή ποινικά όργανα. Στο σημείο αυτό, ο υπουργός προανήγγειλε την τροποποίηση του πειθαρχικού δικαίου των αστυνομικών, εντός του επόμενου διμήνου.

Στελέχωση του Γραφείου

Σύμφωνα με το σχέδιο του Π.Δ. που παρουσιάστηκε, το Γραφείο θα βρίσκεται σε κτιριακές εγκαταστάσεις εκτός του υπουργείου, ενώ θα το στελεχώνουν περίπου 25 πολιτικοί υπάλληλοι του υπουργείου, καθώς επίσης και μετακλητοί. Θα λειτουργεί τριμελής εισηγητική επιτροπή που θα απαρτίζεται από έναν (1) τέως Αρεοπαγίτη ως πρόεδρο, από τον Νομικό Σύμβουλο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και από έναν (1) τέως Εισαγγελέα ως μέλη. Ο διορισμός τους θα γίνεται κατόπιν απόφασης του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και ειδικά του προέδρου κατόπιν εγκρίσεως της αρμόδιας επιτροπής του Κοινοβουλίου. Η θητεία του προέδρου και των μελών ορίζεται ως διετούς διάρκειας και με δυνατότητα μόνο μίας ανανέωσης.

"Οι αστυνομικοί είναι επώνυμοι"

Ανακοινώθηκε επίσης η κυκλοφορία εγκυκλίου που ορίζει πως όλοι οι αστυνομικοί, ακόμα και τα ΜΑΤ θα φορούν διακριτικά. "Ο αστυνομικός δεν είναι ανώνυμος, είναι επώνυμος, έχει διακριτικά, είναι υπάλληλος του ελληνικού κράτους και της ελληνικής δημοκρατίας και υπηρετεί τις υποχρεώσεις, τις οποίες έχει ορκιστεί να υπηρετεί" υπογράμμισε ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης.

Στο μεταξύ, από σήμερα και έως την 1η Δεκεμβρίου το σχέδιο του Π.Δ. θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στην ιστοσελίδα www.opengov.gr/yptp. Επιπλέον, ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε πως από τις 30 Νοεμβρίου και για τρεις μήνες θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο φόρμα επικοινωνίας των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, προκειμένου να υποβάλλουν προτάσεις και σχόλια, αλλά όχι προσωπικές επιθέσεις, όπως προειδοποίησε.

Νέα Υπηρεσία Ασύλου προανήγγειλε ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης

Επιπλέον, αυτόνομη κεντρική Υπηρεσία Ασύλου με περιφερειακή διάρθρωση στο πλαίσιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ή άλλου υπουργείου αν αυτό κριθεί σκόπιμο, προανήγγειλε ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης σε γραπτή απάντησή του στο Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι. Σύμφωνα με τον υπουργό, η νέα υπηρεσία Ασύλου "θα στελεχώνεται ως επί το πλείστον με πολιτικό προσωπικό - η Ελληνική Αστυνομία θα περιοριστεί στα αμιγώς αστυνομικά της καθήκοντα- και θα παρέχει απρόσκοπτη πρόσβαση σε μια αποτελεσματική και δίκαιη διαδικασία ουσίας στους αιτούντες άσυλο. Στόχος είναι τα ποσοστά παροχής ασύλου να αυξηθούν στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Τα διάφορα Προεδρικά Διατάγματα θα κωδικοποιηθούν και το νέο νομικό πλαίσιο που θα προκύψει θα αντανακλά τη νέα Εθνική Διαδικασία Ασύλου".

Ε.Ζ. και Νικ. Μορφ.




1 σχόλιο:

  1. ...ωραίοι οι ευαγγελισμοί του ΠΡΟΠΟ...
    ...σε λίγο θα μας εξηγήσει...
    ...ότι υπάρχει και παράδεισος επί της γης..:(

    ΑπάντησηΔιαγραφή