Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

Περιμένουν την Ε.Ε. για τα 120.000 λάπτοπ

Ολα τα... καλούδια της ψηφιακής εποχής θα έχουν οι 120.000 μαθητές της πρώτης τάξης των Γυμνασίων της χώρας από το επόμενο σχολικό έτος, με την προϋπόθεση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εγκρίνει την πρόταση που κατέθεσε η Ελλάδα για την επιδότηση στην αγορά του εξοπλισμού.
Πρόκειται για ένα αρκούντως φιλόδοξο πρόγραμμα, το οποίο έχει στόχο να εξοπλίσει 120.000 μαθητές με φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Ο φάκελος με τη σχετική πρόταση έχει κατατεθεί στις Βρυξέλλες, από τις οποίες αναμένεται απάντηση στο ερχόμενο δίμηνο. «Αν όλα πάνε καλά και δεν υπάρξουν αντιρρήσεις από την πλευρά της Κομισιόν μπορούμε να ξεκινήσουμε το Σεπτέμβριο», λέει στην «Ε» ο Γ. Λάριος, σύμβουλος στην Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού στο υπουργείο Οικονομίας.
«Αυτό που θέλουμε να κάνουμε» προσθέτει...

«είναι να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό την εμπειρία που αποκτήσαμε από το πρόγραμμα "Δες την ψηφιακά", στο πλαίσιο του οποίου διευκολύνεται η απόκτηση φορητών υπολογιστών από τους φοιτητές». Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος κάθε φοιτητής λαμβάνει ένα εκπτωτικό κουπόνι 500 ευρώ για την αγορά υπολογιστή και το σχέδιο προβλέπει πως το ίδιο θα μπορούν να κάνουν οι μαθητές. «Θέλουμε κάθε παιδί της Α' Γυμνασίου να είναι έτοιμος ως "ψηφιακός" πολίτης» σημειώνει ο Γ. Λάριος, ο οποίος πάντως κρατά σχετικά μικρό καλάθι όσον αφορά το τι θα αποφασίσει η Κομισιόν. «Προτείνουμε το πρόγραμμα να συμπεριλάβει όλους τους μαθητές, θεωρούμε πως είναι αδικία να περιοριστεί η έκταση του προγράμματος σε 50 ή 100 σχολεία, και αυτό προσπαθούμε να πούμε και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ισως η τελευταία εκφράσει αντιρρήσεις για την κλίμακα του προγράμματος, αλλά δική μας βούληση δεν είναι να λειτουργήσουμε άλλο ένα πιλοτικό πρόγραμμα».

Η εναλλακτική λύση θα ήταν η προκήρυξη ενός διεθνούς διαγωνισμού, με δεδομένο ότι ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι αρκετά μεγάλος. Μόνο για τη διάθεση των εκπτωτικών κουπονιών προβλέπεται η δέσμευση 60 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον ποσά θα χρειαστούν για τη δημιουργία της «ψηφιακής τάξης», η οποία θα διαθέτει σύνδεση με το Διαδίκτυο αλλά και ηλεκτρονικά ταμπλό που σε κάποια μαθήματα τουλάχιστον θα αντικαταστήσουν τον κλασικό μαυροπίνακα.

«Ολοι γνωρίζουν πως ένας τέτοιος διαγωνισμός μπορεί να συναντήσει προβλήματα εξαιτίας ενστάσεων και προσφυγών. Είναι επίσης σημαντικό να λάβουμε υπ' όψιν πως μέσω διαγωνισμού θα επιλέγονταν μοντέλα ενός συγκεκριμένου κατασκευαστή, πράγμα που θα δέσμευε τους χρήστες σε μια συγκεκριμένη τεχνολογική πλατφόρμα και, πιθανώς, σε ένα συγκεκριμένο λειτουργικό σύστημα. Γι' αυτό σκεφτήκαμε να εκμεταλλευτούμε την εμπειρία τού "Δες την ψηφιακά", όπου ο δικαιούχος μπορεί να επιλέξει όποιον υπολογιστή θέλει με όποιο λειτουργικό σύστημα επιθυμεί, όπως Windows, Linux, Mac OS κ.τ.λ.», λέει ο Γ. Λάριος.

Διευκρινίζει πως σε όλα αυτά υπάρχει συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και πως στο πλαίσιο της πρότασης που έχει κατατεθεί στην Ε.Ε. προβλέπεται και η διάθεση υπολογιστών στους εκπαιδευτικούς. «Υπάρχουν βέβαια και τα κόστη που σχετίζονται με την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, αυτά όμως θα καλυφθούν από το σχετικό προϋπολογισμό του υπουργείου Παιδείας».

Αν όλα πάνε καλά η απόκτηση φορητού υπολογιστή θα γίνει πολύ πιο προσιτή για τα μεσαίας δυναμικότητας νοικοκυριά, αν βέβαια μας κάνει τη... χάρη η Κομισιόν. Στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν μοντέλα μεσαίας δυναμικότητας με τιμή γύρω στα 700-900 ευρώ, οπότε με τη χρήση του κουπονιού το κόστος για τον οικογενειακό προϋπολογισμό μπορεί να πέσει ακόμη και στα επίπεδα των 200 ευρώ. Ο Γ. Λάριος διευκρινίζει πως το κουπόνι θα διατίθεται αποκλειστικά για την αγορά υπολογιστή και δεν θα μπορεί να εξαργυρωθεί ή να χρησιμοποιηθεί για την αγορά άλλων συσκευών, όπως εκτυπωτές και ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές.
ΝΙΚΟΣ ΜΟΥΜΟΥΡΗΣ
Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου