Το χρήμα, η μόρφωση και οι μετριοπαθείς πολιτικές πεποιθήσεις αποτελούν τη συνταγή της ευημερίας, σύμφωνα με έρευνα που εκπόνησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το Τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, που διενεργήθηκε σε δείγμα 1.140 ατόμων αρκετά ή πολύ ικανοποιημένο από τη ζωή του δηλώνει το 47% των ερωτηθέντων, ενώ καθόλου ή λίγο ικανοποιημένο το 23%.
Βασικό παράγοντα για την αίσθηση ικανοποίησης από τη ζωή παίζει το χρήμα, σύμφωνα με την έρευνα, καθώς οι οικονομικά ευκατάστατοι αποτελούν το μεγαλύτερο κομμάτι των ικανοποιημένων. Η πλειοψηφία των ευχαριστημένων από τη ζωή τους, είναι επίσης μέσου ή ανώτερου μορφωτικού επιπέδου, ενώ η πολιτική ιδεολογία φαίνεται να επηρεάζει την ποιότητα ζωής, με τους κεντροαριστερούς και τους κεντροδεξιούς να "πλησιάζουν" περισσότερο στην ευτυχία από τους οπαδούς των άκρων, αλλά και τους "απολιτίκ"....
Όπως εξηγείται στην έρευνα, της οποίας επιστημονικός υπεύθυνος είναι ο καθηγητής Επαμεινώνδας Πανάς, ο ατομικός δείκτης ευημερίας υπολογίζεται βάσει επτά βασικών καταστάσεων της προσωπικής ζωής ΄σοων μετέχουν σε αυτήν: Την υγεία, το επίπεδο διαβίωσης, την επιτυχία των στόχων στη ζωή μας, την ασφάλεια, τις προσωπικές σχέσεις, την συνεκτικότητα με την κοινότητα και την μελλοντική εξασφάλιση.
Ειδικότερα, ως προς το επίπεδο διαβίωσης, ικανοποιημένο δηλώνει το 38% των ερωτηθέντων, έναντι του 26%. Από την υγεία τους δηλώνουν ικανοποιημένοι οι έξι στους δέκα, ενώ το ίδιο ποσοστό εμφανίζεται ευχαριστημένο από τις προσωπικές του σχέσεις. Όσον αφορά στο αίσθημα ασφάλειας, ασφαλείς νιώθουν το 35% όσων συμμετείχαν στην έρευνα, μέτρια ασφαλείς το 37% και καθόλου το 29%.
«Ούτε αισιόδοξα ούτε απαισιόδοξα», αισθάνεται το 44% των ερωτηθέντων, απαισιόδοξο αισθάνεται το 22% του δείγματος, ενώ το 35% νιώθει αισιοδοξία. Επιπλέον, ευχαριστημένο από το τι έχει πετύχει στη ζωή του είναι το 57% σε αντίθεση με το 17%.
Έξι στους δέκα Έλληνες πιστεύουν, πάντως, ότι η ζωή τους θα μπορούσε να είναι καλύτερη, εκφράζοντας τη διαφωνία τους στην πρόταση, "η ζωή μου σήμερα είναι πολύ κοντά στο ιδανικό που έχω στο μυαλό μου". Και σε αυτήν την περίπτωση, κοντύτερα στην ιδανική ζωή βρίσκονται -ή τουλάχιστον έτσι πιστεύουν- τα άτομα 30-44 ετών, κεντρώας ιδεολογίας, ανώτερης εκπαίδευσης και οικονομικής τάξης.
ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΟΥΣΙΩΝΗ
Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
-
Η αλήθεια για τις τραπεζικές χρεώσεις
Πριν από 11 ώρες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου