Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

Τουριστικό... τσιμέντο να γίνει

Στα 100 μέτρα από τον αιγιαλό θα μπορούν να χτίζονται οι ξενοδοχειακές μονάδες. Η αρτιότητα για την ανέγερση ξενοδοχείων αυξάνεται στις αναπτυσσόμενες τουριστικά περιοχές από τα 4 στρέμματα στα 8, ενώ στις ανεπτυγμένες περιοχές από τα 4 στρέμματα στα 15.
Για τις μητροπολιτικές περιοχές το όριο αρτιότητας για την κατασκευή κύριων τουριστικών μονάδων, εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών, αυξάνεται από τα 4 στρέμματα που ισχύουν σήμερα, στα 10. Επίσης μειώνονται οι κλίνες ανά στρέμμα: από 10 έως 15 που ισχύει σήμερα, πέφτουν στις 8 έως 10 κλίνες ανά στρέμμα.
Αυτά, μεταξύ άλλων, προβλέπονται από το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό, που εγκρίθηκε χθες από την Κυβερνητική Επιτροπή. Το κείμενο που παρουσιάστηκε τον περασμένο Ιανουάριο στο Εθνικό Χωροταξικό Συμβούλιο
απερρίφθη από την πλειονότητα των μελών με το σκεπτικό ότι εγκυμονεί κινδύνους για την τσιμεντοποίηση των τουριστικών περιοχών και αυξάνει την εκτός σχεδίου δόμηση.

Με το κείμενο που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και το οποίο έχει ελάχιστες διαφορές με αυτό που προκάλεσε τις αντιδράσεις, προωθείται η ανάπτυξη τουριστικών υποδομών «μεικτής χρήσης»- δηλαδή παραθεριστική κατοικία μέσα σε ξενοδοχειακά συγκροτήματα- σε 30 νησιά. Η επιφάνεια κάλυψης δεν θα υπερβαίνει το 2 τοις χιλίοις για όσα έχουν έκταση από 90 έως 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα και το 1,5 τοις χιλίοις για τα νησιά με έκταση από 100 έως 150 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Για τα μεγαλύτερα νησιά, η επιφάνεια κάλυψης δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1 τοις χιλίοις.

«Με το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό επιδιώκεται η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος, η εξασφάλιση της προστασίας της βιωσιμότητας των πόρων και η ενίσχυση πολιτικών περιφερειακής ανάπτυξης» επεσήμανε χθες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς. Αντίθετα, από το ΠΑΣΟΚ επανέλαβαν την πρόθεση του κ. Γιώργου Παπανδρέου ότι «η επόμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα αποσύρει το συγκεκριμένο κείμενο που είναι καταστροφικό για τον τουρισμό και το φυσικό περιβάλλον».

Σύμφωνα με το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό, «το ποσοστό του ξενοδοχειακού καταλύματος που μπορεί να μεταβιβαστεί, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% της δομημένης επιφανείας του συνόλου των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων». Αυτό είναι και το βασικότερο σημείο «υποχώρησης» του ΥΠΕΧΩΔΕ μετά τις αντιδράσεις, αφού στο αρχικό κείμενο το ποσοστό μεταβίβασης ήταν μεγαλύτερο (30%).

Η ανάπτυξη σύνθετων τουριστικών υποδομών μεικτής χρήσης (παραθεριστική κατοικία και ξενοδοχείο) δεν επιτρέπονται στις ορεινές περιοχές (με υψόμετρο πάνω από 600 μέτρα), στις δασικές εκτάσεις, σε γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας και στα νησιά με επιφάνεια μικρότερη των 90 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Για τις περιοχές προστασίαςΝΑΤURΑ- η κάλυψη των ξενοδοχειακών μονάδων μειώνεται από το 20% που είναι σήμερα, στο 3%.

Στις βραχονησίδες με εμβαδόν μικρότερο των 500 στρεμμάτων και σε αυτές που εντάσσονται στο δίκτυο ΝΑΤURΑ απαγορεύεται η κατασκευή τουριστικών εγκαταστάσεων. Στα υπόλοιπα μικρά νησιά θα επιτρέπεται η ανέγερση ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων με την προϋπόθεση ότι η κάλυψή τους δεν θα υπερβαίνει το 3% τής έκτασης του νησιού.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου