Τρίτη 28 Απριλίου 2009

Διεθνής "τοκογλυφία" με τα ελληνικά ομόλογα

Πανηγυρίζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης καθώς δανείστηκε το ποσό των 7,5 δισ. ευρώ έναντι στόχου 5 δισ. ευρώ από τη διάθεση του τριετούς ομολόγου το οποίο επανεκδόθηκε και δημοπρατήθηκε χθες από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).
Τα χαρακτηριστικά της έκδοσης είναι δύο:

1. Οι προσφορές που κατατέθηκαν ήταν διπλάσιες της ζήτησης, φτάνοντας τα 13,8 δισ. ευρώ, στοιχείο ενδεικτικό του ενδιαφέροντος μεγάλων επενδυτικών σχημάτων για την αγορά χρέους του ελληνικού δημοσίου.

2. Το επιτόκιο της έκδοσης διαμορφώθηκε σε 4,3% όταν τα αντίστοιχα τριετή ομόλογα του γερμανικού δημοσίου το επιτόκιο είναι χαμηλότερο του 2%. Δηλαδή το ελληνικό δημόσιο δανείστηκε με sperad 230 μονάδων βάσης όταν οι συνθήκες ρευστότητας μέρα με την μέρα, εβδομάδα με την εβδομάδα αποκαθίστανται στην ευρωπαική αγορά.

Το ερώτημα πλέον που τίθεται πόσο αφελείς μπορεί να είναι οι κυβερνώντες ή πόσο αφελείς νομίζουν ότι είναι οι Ελληνες πολίτες, οι φορολογούμενοι που επιβαρύνονται και πληρώνουν τους τόκους εξυπηρέτησης του χρέους.

Το ελληνικό δημόσιο μοιάζει πλέον με τον επιχειρηματία που καταφεύγει στην "τοκογλυφία" για
να αντιμετωπίζει άμεσες και ανυπέρβλητες ανάγκες ρευστότητας. Διαφορετικά θα μπορούσε να περιμένει και μερικές μέρες ακόμη να μειωθούν κι άλλο τα επιτόκια του ευρώ από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα που βρίσκονται στο 1,25% και προβλέπεται να μειωθούν στο 1%.

Από την αγορά εκτιμάται ότι για μία ακόμη φορά αγοραστές του τεράστιου αυτού ποσού, των 7,5 δισ. ευρώ, του ομολόγου ήταν ευρωπαικές και ελληνικές τράπεζες, οι οποίες χρησιμοποιούν τους τίτλους αυτούς ως εγγυήσεις για την άντληση φθηνής ρευστότητας από την ΕΚΤ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ομόλογο αξιολογήθηκε με A1 από τη Moody's, A- από την S&P και A από την Fitch. Οι τρείς αυτοί οίκοι παρακολουθώντας το δημοσιονομικό δράμα της Ελλάδος προετοιμάζουν το έδαφος για την επόμενη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας που θα σημάνει ότι το ελληνικό δημόσιο θα δανείζεται ακόμη ακριβότερα.

Ισως γι΄αυτό και ο ΟΔΔΗΧ επιτάχυνε το δανεισμό και ήδη έφτασε να έχει δανειστεί για εφέτος το ποσό των 50 δισ. ευρώ ενώ ακόμη δεν μπήκαμε στο Μάιο. Ιδομεν...




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου