Τετάρτη 29 Απριλίου 2009

«Προετοιμαστείτε για τα χειρότερα» προειδοποίησε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Η νέα γρίπη εξαπλώνεται, ο κόσμος αγωνιά «Προετοιμαστείτε για τα χειρότερα» προειδοποίησε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας «Προετοιμαστείτε για τα χειρότερα».
Με αυτή την ξεκάθαρη προειδοποίηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε χθες- διά στόματος του «Νο 2» στην ιεραρχία του δροςΚέιτζι Φουκούντα- ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από τη γρίπη των χοίρων αγγίζει πλέον τα 79 παγκοσμίως, ενώ τα ύποπτα κρούσματα είναι χιλιάδες. Με δεδομένο ότι η παρασκευή και διανομή ενός ενδεχόμενου εμβολίου θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα χρόνο, εύλογες ανησυχίες έχουν προκύψει διεθνώς, αλλά και στην Ελλάδα. Η επικείμενη άνοδος της θερμοκρασίας λόγω του καλοκαιριού και η χρήση των αποθηκευμένων αντι-ιικών φαρμάκων είναι τα μοναδικά «όπλα» αυτή τη στιγμή για την αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης.
«Θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η γρίπη κινείται με τρόπους που δεν μπορούμε να προβλέψουμε»
τόνισε ο κ. Φουκούντα. «Σε μια εποχή που ο κόσμος ταξιδεύει με αεροπλάνο ταχύτατα από άκρου εις άκρον του κόσμου δεν υπάρχει κάποια περιοχή που να μην μπορεί να φθάσει ο ιός» είπε ο επιφανής επιδημιολόγος από την έδρα του Οργανισμού στη Γενεύη.

Το κεντρικό μήνυμα του ιάπωνα γιατρού- ότι δηλαδή η εξάπλωση του ιού δεν μπορεί πια να περιοριστεί- επιβεβαιώνεται και από τα δεδομένα, καθώς πολλές χώρες η μία μετά την άλλη ανακοινώνουν νέα κρούσματα της ασθένειας. Στο Μεξικό- στο επίκεντρο του «ξεσπάσματος» της νόσου- ο αριθμός των θανάτων που αποδίδονται στην αποκαλούμενη από τους ειδικούς «νέα γρίπη» αυξήθηκε χθες σε 152, ενώ πάνω από 1.600 ασθενείς βρίσκονται υπό συνεχή παρακολούθηση.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ο πρόεδροςΜπαράκ Ομπάμαζήτησε επίσημα από το Κογκρέσο ενάμισι δισ. δολάρια για την αντιμετώπιση της νόσου, βρέθηκαν θετικά στον ιό 51 άτομα, με την Πολιτεία της Ιντιάνα να ανακοινώνει με τη σειρά της το πρώτο της κρούσμα- μετά τις Νέα Υόρκη, Οχάιο, Κάνσας, Τέξας και Καλιφόρνια. Στην Καλιφόρνια μάλιστα ο κυβερνήτης Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ κήρυξε την Πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΟΥΓκρέγκορι Χαρτλξεκαθάρισε ότι εάν επιβεβαιωθούν τοπικά κρούσματα της γρίπης των χοίρων στις ΗΠΑ τότε ο Οργανισμός θα υποχρεωθεί να προχωρήσει σε νέα «αναβάθμιση» της απειλής από τον ιό στον πέμπτο βαθμό, στην εξαβαθμιαία κλίμακα του Οργανισμού- όπου ο έκτος βαθμός ταυτίζεται με την πανδημία.

Στην Ευρώπη δύο είναι πλέον τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ισπανία, την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που χτύπησε η γρίπη των χοίρων ή μάλλον η «νέα γρίπη», όπως προτείνει πλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ονομάζεται, προφανώς για να προστατεύσει τους ευρωπαίους παραγωγούς προϊόντων χοιρινού κρέατος από την αρνητική διαφήμιση.

Στη μεσογειακή «γειτονιά» μας τα πρώτα κρούσματα ανακοίνωσε το Ισραήλ, όπου νόσησαν δύο άνδρες οι οποίοι επέστρεψαν πρόσφατα από το Μεξικό. Στη Δανία επίσης πέντε άτομα που επέστρεψαν από το Μεξικό και τις νότιες Πολιτείες των ΗΠΑ έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση σε δύο νοσοκομεία, ενώ στη Γαλλία έχει καταγραφεί ένα ύποπτο κρούσμα. Τουλάχιστον πέντε «ύποπτα» άτομα νοσηλεύονται στη Σουηδία και ισάριθμα στην Ελβετία.

Εκτός Ευρώπης, τα πρώτα τους κρούσματα επιβεβαίωσαν χθες η Νότια Κορέα, η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία. Υποπτα κρούσματα αναφέρθηκαν στην Κίνα, ενώ η ιαπωνική κυβέρνηση κάλεσε τους Ιάπωνες να αποφύγουν τα ταξίδια στο Μεξικό και σε άλλες χώρες όπου έχουν εκδηλωθεί κρούσματα της γρίπης των χοίρων.

Ενα από τα αξιοπερίεργα στοιχεία για τη νέα ασθένεια είναι ότι όλοι οι νεκροί από τη γρίπη των χοίρων στο Μεξικό ήταν ηλικίας μεταξύ 25 ως 50 ετών- νέοι, υγιείς άνθρωποι, με ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Οπως υπενθυμίζει η εφημερίδα «Washington Ρost», το ίδιο ακριβώς μακάβριο μυστήριο συνόδευσε και την επιδημία της ισπανικής γρίπης, το 1918- 1919, από την οποία είχαν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 50 εκατομμύρια άνθρωποι. Κανείς δεν έχει μπορέσει έκτοτε να εξηγήσει πειστικά αυτή τη «διεστραμμένη», όπως τη χαρακτηρίζουν οι γιατροί, προτίμηση του ιού στους νέους. Η επικρατέστερη θεωρία θέλει τους ασθενείς να πεθαίνουν όχι απευθείας από τον ιό, αλλά από μια εξαιρετικά «επιθετική» αντίδραση του ανοσοποιητικού τους συστήματος, η οποία καταστρέφει τους ιστούς του λάρυγγα και των πνευμόνων, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι με το ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα να παρουσιάζουν και τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

Τουλάχιστον ένας χρόνος για το εμβόλιο
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.

Ενώ οι περισσότερες κυβερνήσεις σπεύδουν να παραγγείλουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ποσότητες αντι-ιικών φαρμάκων, παρά τις αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητά τους, μια νέα έρευνα βρετανών επιστημόνων προειδοποιεί πως θα χρειαστούν τουλάχιστον έξι μήνες προτού παρασκευαστούν αποτελεσματικά εμβόλια για τον νέο ιό και άλλοι έξι ως ότου παραχθεί μαζικά και φτάσει στο ευρύ κοινό. Συνολικώς δηλαδή απαιτείται τουλάχιστον ένας χρόνος. Ως τότε όμως είναι πολύ πιθανόν το πρώτο- και φονικότερο- κύμα της πανδημίας να έχει περάσει.

Η έρευνα του Πανεπιστημίου του Λέστερ στη Βρετανία έγινε πριν εμφανιστεί το ξέσπασμα της γρίπης των χοίρων και συμπεραίνει πως σε περίπτωση πανδημίας ο εμβολιασμός θα είναι ο κυριότερος τρόπος προστασίας του πληθυσμού όλων των χωρών. Ακόμη επισημαίνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα χρειαστούν δύο δόσεις αντιγριπικού εμβολίου, σε περίπτωση πανδημίας. Συνεπώς ίσως να υπάρξουν πρόσθετες καθυστερήσεις στην αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

Ο γενετικός κώδικας του νέου ιού είναι ανεξήγητα πολύπλοκος, καθώς έχει αναμειχθείμυστηριωδώς...- γενετικό υλικό από ιούς ανθρώπων, χοίρων και πτηνών.

«Δεν ξέρουμε πού στο καλόαπέκτησε όλα αυτά τα γονίδια. Πρόκειται για ένα πραγματικά σούπερ ανακατεμένο ιό»δήλωσε έκπληκτος ο αμερικανός ιολόγος Ρόμπερτ Γουέμπστερ.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου