Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

Στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τα καύσιμα στην Ελλάδα

Σοβαρές παραβάσεις και νόθευση του ανταγωνισμού στη διαδικασία εμπορίας και διακίνησης καυσίμων στην Ελλάδα διαπίστωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Επιτροπή ξεκίνησε έρευνα για τη διαλεύκανση της λειτουργίας του κυκλώματος, χωρίς να αποκλείει τη λήψη μέτρων μετά την ολοκλήρωσή της. Όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «κίνησε τις διαδικασίες εντοπισμού της νόθευσης του ανταγωνισμού στην αφορά καυσίμων, γιατί οι ελληνικές αρχές δεν μπόρεσαν να δικαιολογήσουν επαρκώς τις συνθήκες λειτουργίας της».
Εν τω μεταξύ, οι αποκλίσεις των τιμών στα πρατήρια πλέον αγγίζουν τα 25 λεπτά. Αποκλίσεις παρατηρούνται ακόμη και σε πρατήρια της ίδιας εταιρείας στην ίδια γεωγραφική περιοχή.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του παρατηρητηρίου τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης για την προηγούμενη...

Τετάρτη, στο Δήμο της Αθήνας οι τιμές στην αμόλυβδη κυμαίνονται από 0,849 ευρώ το λίτρο μέχρι και 0,989 ευρώ. Αντίστοιχες διαφορές καταγράφηκαν και στο Δήμο του Πειραιά, στους νομούς Πέλλης, Χαλκιδικής και Άρτας. Στο νομό Κυκλάδων, η διαφορά ανάμεσα στο φθηνότερο και το ακριβότερο πρατήριο φτάνει τα 15 λεπτά. Το φθηνότερο πρατήριο της χώρας βρίσκεται, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία στην Ξάνθη και έχει τιμή αμόλυβδης 0,83 το λίτρο, ενώ το πιο ακριβό στην Αμοργό με 1,080.
Οι ίδιοι οι πρατηριούχοι θεωρούν ως αιτία των διαφορών το υψηλότερο κόστος διαχείρισης στις απομακρυσμένες περιοχές, λόγω της μικρότερης κατανάλωσης που έχουν τα συγκεκριμένα πρατήρια. Το κόστος αυτό πιστεύεται ότι οι εταιρείες το μετακυλίουν στην κατανάλωση. Έτσι, όμως, αφήνονται αναπάντητα τα ερωτήματα για τις διαφορές στα πρατήρια που βρίσκονται μέσα στις πόλεις. Στην τελευταία περίπτωση, υποστηρίζεται ότι κάθε εταιρεία ασκεί διαφορετική εμπορική πολιτική και μένει στον καταναλωτή να κάνει τις επιλογές του. Όσον αφορά στις υψηλές τιμές στις εθνικές οδούς, οι πρατηριούχοι τις αποδίδουν στα υψηλά τέλη που καταβάλλουν στο Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας, δηλαδή στο Δημόσιο.
Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, Κλιμάκια Ελέγχου Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμων (ΚΕΔΑΚ), διενεργούν ελέγχους σε πρατήρια βενζίνης, ύστερα από καταγγελίες οδηγών για κερδοσκοπικές αυξήσεις στη βενζίνη κυρίως από πρατηριούχους των εθνικών οδών. Όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη, το υπουργείο Ανάπτυξης έχει επιβάλει από 1ης Ιανουαρίου πρόστιμα συνολικού ύψους άνω των 300.000 ευρώ σε πρατήρια υγρών καυσίμων.
Πηγές: Σκάι, Ελευθεροτυπία, Βήμα, ΕΡΤ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου