Στα ευρωπαϊκά δικαστήρια θα προσφύγουν οι σύλλογοι ΑμεΑ και σύλλογοι Γονέων ΑμεΑ (Άτομα με Αναπηρία) της χώρας, για τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα.
Ελάχιστα είναι τα ειδικά σχολεία, ενώ η νομοθετική ρύθμιση της Ειδικής Αγωγής μένει χωρίς αντίκρισμα, καθώς δεν δίνονται τα απαραίτητα κονδύλια για υποδομές και πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού.
Τα παραπάνω αναφέρουν σε ανοιχτή επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους υπουργούς Υγείας, Παιδείας και Απασχόλησης και τη Βουλή, δεκαπέντε σύλλογοι ΑμεΑ και σύλλογοι γονέων ΑμεΑ.
Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζουν ότι, από τα 180.000 παιδιά με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες, μόνο 13.500 παρακολουθούν κάποια μορφή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και μόλις το 10% συνεχίζει σε δευτεροβάθμια ειδική αγωγή. Τα ειδικά σχολεία είναι σχεδόν ανύπαρκτα, τα τμήματα ένταξης ή τα ειδικά εργαστήρια έχουν ανεπαρκέστατες υποδομές και προσωπικό. Τα προγράμματα των δήμων μένουν στη μέση, λόγω ανεπαρκούς
χρηματοδότησης, η συντριπτική πλειονότητα των παιδιών με αναπηρίες βρίσκονται στα σπίτια τους ή αφημένα σε τάξεις κοινών σχολείων, ενώ δεν προωθείται η αυτόνομη διαβίωση σε ξενώνες με εξειδικευμένο προσωπικό.
Κάθε συνεδρία εργοθεραπείας, λογοθεραπείας και φυσιοθεραπείας κοστίζει 30-40 ευρώ, δηλαδή 360-960 ευρώ τον μήνα. Το δημόσιο επιστρέφει 53 ευρώ για εργοθεραπεία, 53 ευρώ για φυσιοθεραπεία και 150 ευρώ για λογοθεραπεία, δηλαδή 256 ευρώ τον μήνα. Το ΙΚΑ δίνει 200-230 ευρώ και η Πρόνοια 450 - 720 ευρώ το δίμηνο.
Η αλήθεια για τις τραπεζικές χρεώσεις
Πριν από 11 ώρες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου