Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

ΤΕΕ και ΔΣΑ καταγγέλλουν την εμπορευματοποίηση αιγιαλού και παραλίας

Τον κίνδυνο καθολικής εμπορευματοποίησης του αιγιαλού και της παραλίας με βάση την Kοινή Yπουργική Aπόφαση των υφυπουργών Εσωτερικών Θανάση Νάκου και Οικονομίας Αντώνη Μπέζα, με την οποία προβλέπεται η απευθείας παραχώρηση της χρήσης τους σε ιδιώτες από τους ΟΤΑ, επισημαίνουν το ΤΕΕ και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών.
Oπως τονίζεται μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωση, δεν τηρούνται οι βασικές προβλέψεις του νόμου 2971/2001 που αναφέρεται στην παραχώρηση χρήσης παραλίας και αιγιαλού στους ΟΤΑ, ιδίως η πρόβλεψη του νόμου ότι πρέπει να διατηρείται ο κοινόχρηστος χαρακτήρας και να μην παρακωλύεται η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών.
Παράλληλα, καταργούνται ακόμη και οι σαφείς εξαιρέσεις του νόμου, που προβλέπουν σε περίπτωση παραχώρησης η έκταση κάθε παραχώρησης να μην υπερβαίνει τα 500 τ.μ. και να μεσολαβεί μεταξύ δύο παραχωρημένων εκτάσεων ελεύθερη ζώνη τουλάχιστον 100 τ.μ.

Το ΤΕΕ επισημαίνει ότι με την Yπουργική Aπόφαση ενισχύονται οι πιθανότητες να εκδηλωθούν φαινόμενα διαπλοκής μεταξύ των ΟΤΑ και των επίδοξων εκμεταλλευτών του αιγιαλού, ενώ ευθέως έρχεται σε αντίθεση με τη διακηρυγμένη πρόθεση της κυβέρνησης –μέσω και του ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τον τουρισμό– για τουριστική ανάπτυξη εναρμονισμένη με το περιβάλλον και συνεχίζει τη λογική του χρεοκοπημένου μοντέλου εμπορευματοποίησης και κατασπατάλησης των φυσικών πόρων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου