Τετάρτη 29 Απριλίου 2009

ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Πάνω από 1.500 προσλήψεις στις νομαρχίες

Περισσότερες από 1.500 προσλήψεις μόνιμου και εποχικού προσωπικού στις νομαρχίες της χώρας δρομολογεί η κυβέρνηση μετά τις ευρωεκλογές.
Την αναγγελία έκανε χθες ο υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας, δίνοντας, έτσι, τροφή στα σενάρια για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο εφόσον η κυβέρνηση ξεπεράσει το σκόπελο της «δίδυμης» κάλπης έπειτα από παραπομπή του κ. Α. Παυλίδη.Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών δεσμεύθηκε ότι μέχρι το φθινόπωρο θα έχει γίνει νόμος του κράτους ο Νομαρχιακός Κώδικας, ο οποίος θα λύσει πολλά προβλήματα που υπάρχουν σήμερα εξαιτίας της σύγχυσης αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικής διοίκησης, δήμων και νομαρχιών.
Νωρίτερα το προεδρείο της ΕΝΑΕ με επικεφαλής τον πρόεδρό της, νομάρχη Μεσσηνίας, κ. Δημήτρη Δράκο
συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Παπαθανασίου για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο θεσμός. Για το θέμα της καταβολής των χρημάτων που αφορά στη συντήρηση του οδικού δικτύου οι νομαρχίες θα λάβουν με απόφαση που υπέγραψε ο κ. Παπαθανασίου 40 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 20 άμεσα καταβλητέα και τα υπόλοιπα 20 θα καταβληθούν μέσα σε ένα μήνα. Συμφωνήθηκε, δε, να υπάρξει άμεση συνεργασία για να καθοριστεί το πραγματικό ύψος της δαπάνης συντήρησης του δικτύου. Η δαπάνη που θα προκύψει θα καταβληθεί σταδιακά μέσα στο 2009.
Σε ό,τι αφορά τη μεταφορά μαθητών που υπολογίζονται σε περίπου 200 εκατ. ευρώ, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι θα πληρωθούν άμεσα οι οφειλές που υπάρχουν για το 2007, ενώ ρυθμίζονται οι οφειλές του 2008, οι οποίες θα καταβληθούν σε τριμηνιαίες δόσεις εντός του έτους. Επιπλέον, για την κατάργηση των τελών μεταβίβασης των Ι.Χ. ο κ. Παπαθανασίου ανακοίνωσε ότι το μέτρο θα περιοριστεί σε 4 μήνες και η απώλεια του εσόδου αυτού θα καλυφθεί πλήρως από το υπ. Οικονομίας. Οι προσλήψεις μόνιμου και εποχικού προσωπικού θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται αμέσως μετά τις ευρωεκλογές.
Ειδικά για το θέμα των μονίμων, ο κ. Παυλόπουλος παραδέχθηκε ότι υπάρχει μια καθυστέρηση, αλλά, όπως τόνισε, θα προσπαθήσει να επιδιώξει τη συντόμευσή τους ύστερα από συνεννόηση που θα έχει με το ΑΣΕΠ. Να σημειωθεί ότι πριν από δύο χρόνια η κυβέρνηση είχε προγραμματίσει να γίνουν 1.500 προσλήψεις μόνιμου επιστημονικού προσωπικού στις νομαρχίες, καθώς υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε κτηνιάτρους, γεωπόνους και πολιτικούς μηχανικούς. Από τις προσλήψεις αυτές έχει υλοποιηθεί περίπου το 40%.
Σχετικά με τους εποχικούς, ο υπουργός Εσωτερικών δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε εγκρίσεις προσλήψεων από την αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή, σύμφωνα με τη δυνατότητα των προϋπολογισμών των νομαρχιών. Να τονιστεί ότι το εποχικό προσωπικό δεν επιβαρύνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
Μετά τα αποτελέσματα των συναντήσεων ο κ. Δράκος δήλωσε ικανοποιημένος, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση στήριξε το θεσμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης εν μέσω οικονομικής κρίσης. Μάλιστα, χθες το απόγευμα το Δ.Σ. της ΕΝΑΕ αποφάσισε την αναστολή των προγραμματισμένων για σήμερα κινητοποιήσεων. Ωστόσο, αντίθετη άποψη έχουν οι νομάρχες που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ, οι νομάρχες της Ανατολικής Αττικής και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, οι οποίοι επιμένουν στις κινητοποιήσεις και κάποιοι, όπως του Πειραιά και της Αθήνας, θα κλείσουν τις νομαρχίες τους σήμερα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου