Περισσότερες από 11.000.000 πιστωτικές κάρτες κυκλοφορούν στην Ελλάδα, δηλαδή μία για κάθε κάτοικο της χώρας, ενώ οι 12 στους 100 Έλληνες αδυνατούν να πληρώσουν την μηνιαία ελάχιστη καταβολή του χρέους τους. Οι καθυστερήσεις των πληρωμών αυξάνονται από την αρχή του χρόνου με ρυθμό 15%-20%, ενώ υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν το 1,3 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2009.
Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, μέσα στο 2008, το 8,2% των καταναλωτικών δανείων, περιλαμβανομένων και των χρεών από πιστωτικές, δεν αποπληρώθηκε, όταν το 2007 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 6%. Αυτά τα στοιχεία έχουν κινητοποιήσει την Τράπεζα της Ελλάδος, με τον κ. Προβόπουλο να ζητάει από τα πιστωτικά ιδρύματα την εφαρμογή αυστηρότερων κριτηρίων για την καταναλωτική πίστη....
Μείωση 10% παρουσιάζουν οι αγορές μέσω πιστωτικής κάρτας όπως και η έκδοση νέων καρτών που είναι κατά 20% μικρότερη από την ίδια εποχή του περασμένου έτους. Εφαρμόζοντας τα αυστηρότερα πιστωτικά κριτήρια, οι τράπεζες πλέον απορρίπτουν το 50% των αιτήσεων για νέες κάρτες ενώ υπάρχουν και κάποια πιστωτικά ιδρύματα που απορρίπτουν το 65% των αιτήσεων.
Σε χιλιάδες ανέρχονται οι οικογένειες που καταφεύγουν σε ανάληψη μετρητών από τις πιστωτικές κάρτες προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις άμεσες ανάγκες τους. Με βάση τις εκτιμήσεις, οι αναλήψεις μετρητών από τις πιστωτικές ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ το μήνα ενώ για το 2008 οι αναλήψεις από κάρτες Visa ανήλθαν σε 1,2 δισ. ευρώ. Συντηρητικές εκτιμήσεις υπολογίζουν το φετινό σύνολο των αναλήψεων να φτάσει τα 2,5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τους τραπεζικούς, οι καταναλωτές γίνονται πιο συντηρητικοί και προσεκτικοί στη χρήση των καρτών τους, ιδιαίτερα από τη στιγμή που το ονομαστικό επιτόκιο (για αγορές) ξεκινά από 14,75% και φθάνει στο 18% (το μέσο επιτόκιο διαμορφώνεται στο 16,30%) όταν ο πληθωρισμός «τρέχει» με 1,3%, ενώ και οι ίδιες οι τράπεζες από την πλευρά τους εγκρίνουν μικρότερα πιστωτικά όρια στους νέους πελάτες. Το δε επιτόκιο της ανάληψης από κάρτα είναι μέχρι 2,5 μονάδες υψηλότερο από το ονομαστικό επιτόκιο της κάρτας.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος
Η αλήθεια για τις τραπεζικές χρεώσεις
Πριν από 11 ώρες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου