Τρίτη 28 Απριλίου 2009

Ανεβάζει το επίπεδο συναγερμού ο ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, έπειτα από τη χθεσινή έκτακτη συνεδρίασή του, αποφάσισε να ανεβάσει το επίπεδο συναγερμού για την γρίπη των χοίρων στη φάση 4 της εξάβαθμης κλίμακας της.
Αυτό σημαίνει εμμένουσα μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο, αύξηση του κινδύνου παγκόσμιας επιδημίας αλλά και ότι η πανδημία μπορεί να αποτραπεί.
"Καμία περιοχή του κόσμου δεν είναι προστατευμένη έναντι του ιού της γρίπης των χοίρων", προειδοποίησε ο δεύτερος στην ιεραρχία του ΠΟΥ Κέιτζι Φουκούντα.
Εν τω μεταξύ, αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων της γρίπης.
Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία από το υπουργείο Υγείας του Μεξικού, εκτιμάται ότι τα πιθανά θύματα από τη γρίπη των χοίρων ανέρχονται στα 152. Οι ηλικίες των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους ήταν ηλικίας μεταξύ 20 και 50 ετών. Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες,...
οι μολύνσεις ανθρώπων αυτών των ηλικιών, φέρνουν στο νου χαρακτηριστικά παλαιότερων επιδημιών.
Ο υπουργός Υγείας, του Μεξικού, Χοσέ Άνχελ Κόρδοβα, εξέφρασε φόβους ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί, αν και δήλωσε ότι η επιδημία φαίνεται να περιορίζεται, καθώς τη Δευτέρα ο αριθμός των θυμάτων ήταν μικρότερος από τον αντίστοιχο της Κυριακής.
Οι υγειονομικές υπηρεσίες του Μεξικού, κάλεσαν τα μέλη των οικογενειών των ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον ιό να υποβληθούν άμεσα σε εξετάσεις. Ακόμη η κυβέρνηση του Μεξικού, αποφάσισε να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία και τα πανεπιστήμια σε όλη τη χώρα, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η μετάδοση της γρίπης των χοίρων.
Επιπλέον η μεξικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως διαθέτει αποθέματα αντιικών φαρμάκων και ότι έλαβε άλλα 100.000 κουτιά από τη φαρμακοβιομηχανία GlaxoSmithKline.
Επίσης, σύμφωνα πάντα με τον μεξικανό υπουργό Υγείας, το πρώτο κρούσμα της γρίπης των χοίρων στο Μεξικό, καταγράφηκε στην Πολιτεία Οαχάκα.
"Το πρώτο κρούσμα που μας έκανε να υποπτευτούμε πως δεν ήταν μια παραλλαγή της εποχιακής γρίπης, ήταν αυτό της Οαχάκα",δήλωσε ο Κόρδοβα και διευκρίνισε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να διευκρινιστούν τα αίτια και η πηγή της ασθένειας.
Η Νότιος Κορέα ανακοίνωσε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της γρίπης των χοίρων στη χώρα, ενώ άλλα τέσσερα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Καλιφόρνια, ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των κρουσμάτων σε 11.
Ακόμη, δύο Γάλλοι μαθητές, που είχαν επισκεφτεί τη Νέα Υόρκη, παρουσίασαν συμπτώματα γρίπης και τους χορηγείται Tamiflu. Οι μαθητές βρέθηκαν στο σχολείο "Σεντ Φράνσις" στο Κουΐνς, όπου έχουν καταγραφεί 28 κρούσματα της γρίπης και το οποίο έχει κλείσει προκειμένου να απολυμανθεί.
Στις ΗΠΑ έχουν επιβεβαιωθεί 40 κρούσματα της γρίπης των χοίρων, ενώ στον Καναδά υπάρχουν έξι επιβεβαιωμένα περιστατικά.
Στην Ευρώπη τρία περιστατικά έχουν διαπιστωθεί και συγκεκριμένα, δύο στη Μεγάλη Βρετανία και ένα στην Ισπανία.
Στην Αυστραλία, πέντε άτομα που φέρουν συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης των χοίρων εξετάζονται, ενώ όπως ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές της χώρας αναζητούνται άλλοι 300 ανθρώποι που ενδέχεται να έχουν έρθει σε επαφή με την ασθένεια.
Την ίδια ώρα οι αρχές των κρατών της Νέας Ζηλανδίας, του Περού, της Γουατεμάλα,του Ισραήλ, του Βελγίου και της Ελβετίας, διεξάγουν εξετάσεις σε ανθρώπους που παρουσιάζουν συμπτώματα, που παραπέμπουν στη γρίπη των χοίρων. Επίσης στη Δανία και τη Σουηδία, οι αρχές έχουν θέσει υπό ιατρική παρακολούθηση δέκα ανθρώπους, οι οποίοι πρόσφατα επέστρεψαν από ταξίδι που πραγματοποίησαν σε ΗΠΑ και Μεξικό.

(Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ,BBC,ASS press)




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου