Στις Πολεοδομίες η Ελλάδα συνεχίζει να αναστενάζει και μάλιστα με τους νομιμόφρονες και τους παρανομούντες να βρίσκονται στον ίδιο «παρονομαστή» ταλαιπωρίας! Οι ανεξάρτητες αρχές βομβαρδίζονται με δεκάδες καταγγελίες κάθε χρόνο, αποκαλυπτικές εκθέσεις έρχονται στην επιφάνεια αναδεικνύοντας τα κακώς κείμενα, αλλά δεν φαίνεται «να ιδρώνει το αυτί» των αρμοδίων. «Το 20-25% των παραπόνων των πολιτών αφορούν τις πολεοδομίες» αποκάλυψε στην «Ε» ο Λ. Ρακιντζής, γενικός επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα που μας έδωσε η Χρύσα Χατζή, από τον Συνήγορο του Πολίτη, όπου οι καταγγελίες αντιπροσωπεύουν το 27% του συνόλου των περιπτώσεων.
Τα στοιχεία που έρχονται κάθε τόσο στο φως από χείλη αρμοδίων είναι αποκαλυπτικά:
Χωρίς άδεια
*Το 10% των κτιρίων της χώρας έχει χτιστεί χωρίς οικοδομική άδεια, με αποτέλεσμα τα αυθαίρετα να φτάνουν αισίως τα δύο εκατομμύρια. Αλλά και τα υπόλοιπα, που θεωρούνται νόμιμα, έχουν κάνει μικρές ή και μεγαλύτερες υπερβάσεις στους όρους δόμησης. Και μόνο το ένα εκατομμύριο των παράνομα κλεισμένων ημιυπαίθριων συμπληρώνουν ανάγλυφα την εικόνα.
Από το παράθυρο
*Μόλις το 30% μιας νόμιμης οικοδομής καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις των κανόνων δόμησης. Τα υπόλοιπα τετραγωνικά έχουν χτιστεί με βάση τα γνωστά «παραθυράκια» της πολυδαίδαλης νομοθεσίας, αλλά και τις ευρεσιτεχνίες των κατασκευαστών, που εμπίπτουν σαφώς στα χωράφια της Δικαιοσύνης.
Στην Αθήνα
*Μόνο μέσα στο 2008 στην Πολεοδομία του Δήμου Αθηναίων εντοπίστηκαν περίπου 1.000 περιπτώσεις αυθαιρεσιών σε κτίρια, που συνεπάγονται εφάπαξ πρόστιμα ανέγερσης συνολικού ύψους 9 εκατ. ευρώ και πρόστιμα διατήρησης 4,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Επιβλήθηκαν, εστάλησαν στις εφορίες και βεβαίως αγνοείται η συνέχεια...
Ελλείψεις
*Στο 58% φτάνουν οι κενές οργανικές θέσεις στις πολεοδομικές υπηρεσίες της Ανατολικής Αττικής, της νομαρχίας με τα περισσότερα αυθαίρετα. Στο Μαρκόπουλο, που εκδίδει περίπου 2.000 οικοδομικές άδειες τον χρόνο, υπάρχουν μόνον 25 υπάλληλοι, που έχουν την ευθύνη και στον τομέα της αυθαίρετης δόμησης.
Ευρωσκαμνί
*Ενας παράνομος μαντρότοιχος στη Φολέγανδρο έφερε τη χώρα μας στο «σκαμνί» του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Η πρώτη καταδίκη είναι γεγονός, ενώ επίκειται και δεύτερη, αυτή τη φορά με πρόστιμο κατά της Νομαρχίας Κυκλάδων.
Μηχανικοί με πείρα στη έκδοση οικοδομικών αδειών, που για προφανείς λόγους θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, αποκάλυψαν στην «Ε» ότι οι πασίγνωστες παρανομίες με τους ημιυπαίθριους, που υπάρχουν σε όλες τις οικοδομές που χτίστηκαν την τελευταία δεκαετία, δεν είναι παρά... πταίσματα μπροστά σε όσα έχουν εντοπιστεί κατά καιρούς σε πολεοδομικά γραφεία όλης της χώρας. Να σημειωθεί ότι οι ημιυπαίθριοι, σύμφωνα με τη νομοθεσία, είναι χώροι που πρέπει να παραμένουν ελεύθεροι τουλάχιστον από μία πλευρά και δεν υπολογίζονται στα τετραγωνικά της νόμιμης άδειας. Αυτό σημαίνει ότι επιτρέπεται η αύξηση του κάθε διαμερίσματος κατά 20%. Είναι παρανομία υπεράνω κοινωνικών διαχωρισμών, αφού το χτίσιμό τους είναι διαδεδομένο στις λαϊκές γειτονιές, αλλά και στα ακριβοπληρωμένα προάστια.
Μηχανο...ρραφίες
Η ευρηματικότητα ξεπερνά κάθε φαντασία και έχει στην πράξη αναδειχθεί ως βασικό στοιχείο που καταξιώνει έναν μηχανικό και το γραφείο του. Μερικά από τα συνήθη κόλπα είναι τα εξής:
*«Πειραγμένα» οικόπεδα που εμφανίζουν μια μικρή αύξηση στις διαστάσεις τους, τόση που άνετα μπορεί να χαρακτηριστεί ως λάθος σε μελλοντικό έλεγχο. Με αυτό τον τρόπο όμως εξασφαλίζονται μερικές δεκάδες τετραγωνικά οικοδομής, αφού ο όγκος της εξαρτάται από την επιφάνεια του ακινήτου.
Κλίση στην απάτη
*Σε επικλινείς περιοχές το πιο κλασικό κόλπο αφορά τα υπόγεια, τα οποία έχουν το πλεονέκτημα να μην προσμετρώνται στα τετραγωνικά του οικοδομήματος. Ετσι ξεφυτρώνουν οι γνωστές μεζονέτες με χώρους που από τη μια πλευρά είναι υπόγειοι αλλά από την άλλη είναι στην επιφάνεια λόγω της κλίσης του εδάφους. Πριν από λίγα χρόνια, η εδαφική αυτή ιδιαιτερότητα είχε αξιοποιηθεί για να κερδίσουν κάποιες οικοδομές έναν ολόκληρο όροφο, χάρη στα διώροφα «υπόγεια», αλλά από το 2003 έχουν θεσπιστεί αυστηρότερες διατάξεις.
Πάρκινγκ
*Στην ημερήσια διάταξη βρίσκονται και άλλοι χώροι που επίσης έχουν το κοινό χαρακτηριστικό ότι δεν προσμετρώνται στον συντελεστή δόμησης, όπως σκάλες, υπόγεια, αποθήκες, πιλοτές, γκαράζ. Μάλιστα για περιπτώσεις στεγασμένων πάρκινγκ ο νομοθέτης επιβάλλει εδώ και έξι χρόνια τη σύνταξη σχετικής συμβολαιογραφικής πράξης. Αυτά στα χαρτιά, αφού στην πράξη έχουν μετατραπεί σε καταστήματα ακόμη και διαμερίσματα.
Πλαστές σφραγίδες
*Στον Πειραιά πριν από μερικά χρόνια είχαν εντοπιστεί πλαστές σφραγίδες της πολεοδομίας, που δεν έφεραν το νόμιμο ανάγλυφο. Ζητήθηκε από τους κατασκευαστές να καταθέσουν στην αστυνομία όλες τις οικοδομικές άδειες, οι παρανομίες εντοπίστηκαν αλλά δεν ασκήθηκαν ποτέ διώξεις.
Διπλοθεσίτες
*Οι οικοδομικές άδειες εκπονούνται από ιδιώτες μηχανικούς και ελέγχονται από τις υπηρεσίες της αρμόδιας πολεοδομίας. Μάθαμε όμως ότι με αποφάσεις νομαρχών ή δημάρχων επιτρέπεται στους μηχανικούς της πολεοδομίας να εκπονούν άδειες όχι μόνο για οικοδομές που ανήκουν στους ίδιους ή σε άτομα του οικογενειακού τους περιβάλλοντος. Στην ουσία, ενώ έχουν υπαλληλική σχέση, ασκούν και ελεύθερο επάγγελμα και μάλιστα σε καθεστώς αθέμιτου ανταγωνισμού. Στις πιο αξιοπρεπείς περιπτώσεις οι άδειες αφορούν γειτονικές πολεοδομίες, αλλά κάποιοι φτάνουν να εγκρίνουν τις μελέτες που εκπόνησαν!
«Είναι μερικές από τις συνταγές που είναι γνωστές στην πιάτσα και αν κάποιος θελήσει να τις αγνοήσει, συνήθως χάνει την πελατεία του» μας είπαν οι μηχανικοί, που θεωρούν ότι η βάση για όλες αυτές τις ευρεσιτεχνίες είναι το σύστημα της αντιπαροχής. Οταν ο οικοπεδούχος στο Κολωνάκι φτάνει να παίρνει πάνω από το 60% της νέας οικοδομής, ο κατασκευαστής πρέπει να βρει τρόπους να βγάλει κέρδος με αθέμιτα μέσα.
Συνενοχή
Αυτή η κατάσταση έχει πολλούς συντελεστές. Την ανοχή ή και τη συνενοχή πολλές φορές του επίσημου κράτους, όπως εκφράζεται από τα συναρμόδια υπουργεία, τις νομαρχίες και τους δήμους. Τους ιδιοκτήτες που επιλέγουν μηχανικό ανάλογα με το «βύσμα» που διαθέτει στην πολεοδομία.
Οι μηχανικοί
Υπάρχουν ωστόσο και ευθύνες στους μηχανικούς. «Είμαστε συντελεστές σε έργα δημιουργίας και ανάπτυξης, στη συντριπτική πλειοψηφία συνεπείς προς τον κώδικα δεοντολογίας που διέπει το επάγγελμά μας. Θα έπρεπε να σταματήσει να βρίσκεται ο μηχανικός και κάθε εργαζόμενος πλήρως απροστάτευτος εμπρός στο δίλημμα: να τηρήσει προδιαγραφές και κανονισμούς και πιθανότατα να μην έχει εργασία ή να υποκύψει στις πιέσεις του πελάτη του. Θα πρέπει πια να χτυπηθούν στη ρίζα τους όλα τα φαινόμενα που εθίζουν ένα λαό στα φαινόμενα της μικρο-διαπλοκής» επισημαίνει ο Θ. Σεραφείδης, πρόεδρος της Ενωσης Ελεύθερων Επαγγελματιών, και συμπληρώνει: «Το σύστημα κυρώσεων για τους Ελληνες μηχανικούς είναι το αυστηρότερο στον κόσμο, με απαράδεκτες, κατά τους νομικούς, προβλέψεις και γι' αυτό απολύτως αναποτελεσματικό».
Ηλεκτρονικά
Στα τόσα προβλήματα με τις πολεοδομίες τους τελευταίους μήνες έχει προστεθεί και άλλο ένα: Η ηλεκτρονική πολεοδομία. «Είμαστε υπέρ του νέου συστήματος, αλλά με τον τρόπο που εφαρμόστηκε ώς τώρα έχουν αυξηθεί οι καθυστερήσεις και έχουμε φακέλους που περιμένουν μήνες για έγκριση» μας αποκάλυψε ο κ. Σεραφείδης. *
Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ
Το Κουρδικό και ο Οτζαλάν
Πριν από 7 ώρες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου