Τρίτη 7 Ιουλίου 2009

Υπό απειλή η βιοποικιλότητα του πλανήτη

Υπό μεγάλη απειλή βρίσκεται η βιοποικιλότητα του πλανήτη, σύμφωνα με αναφορά της Διεθνούς Ένωσης για τη Συντήρηση της Φύσης (International Union for the Conservation of Nature- IUCN).

Κατά την αναφορά, το 1/3 του συνόλου των αμφιβίων, το 1/4 των θηλαστικών και ένα στα οκτώ είδη πουλιών απειλούνται με εξαφάνιση (συνολικά 16.928 είδη).

Η ανάλυση βασίστηκε στα 44.838 είδη που είναι καταγεγραμμένα στην «Κόκκινη Λίστα» της Ένωσης.

«Η αναφορά είναι μάλλον καταθλιπτική ως ανάγνωσμα» είπε ο Κρεγκ Χίλτον Τέιλορ, στέλεχος της IUCN, ο οποίος συμπλήρωσε ότι «η κρίση των εξαφανιζομένων ειδών είναι χειρότερη από ότι πιστεύαμε. Ωστόσο δείχνει τις τάσεις των εν λόγω ειδών, γνώση περί των οποίων μπορεί να επηρεάσει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων».

Ο βασικός «μηχανισμός» αντιμετώπισης της απώλειας της βιοποικιλότητας είναι η Συνθήκη Βιολογικής Ποικιλότητας (Convention for Biological Diversity- CBD), η οποία τέθηκε σε ισχύ το 1993, με τους εξής τρεις στόχους: τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, τη «διαχείρισή» της με τρόπο που είναι δυνατόν να προστατευθεί αποτελεσματικά και ο δίκαιος διαμοιρασμός των οφειλών που προκύπτουν από αυτήν.

Μέχρι τώρα, τη Συνθήκη έχουν υπογράψει 168 χώρες.

Κατά τα λεγόμενα ενός άλλου στελέχους της IUCN, του Ζαν- Κριστόφ Βι, η έκταση της κρίσης που βιώνει η άγρια πανίδα είναι πολύ μεγαλύτερη από την οικονομική κρίση που μαστίζει τον κόσμο.

«Πρέπει να καταλάβουμε επιτέλους ότι η φύση είναι η μεγαλύτερη εταιρεία στη Γη, η οποία εργάζεται προς όφελος ολόκληρης της ανθρωπότητας» είπε σχετικά.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από BBC




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου