Εάν ζεις στην Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία, έχεις δουλειά των 1.000 ευρώ και πάνω και μια υποτυπώδη κοινωνική ασφάλιση, τότε, με βάση τα διεθνή δεδομένα, είσαι βολεμένος! Ως βολεμένος οφείλεις να χειροκροτείς τους φιλάνθρωπους επιχειρηματίες που κλείνουν τις επιχειρήσεις τους, τις μεταφέρουν σε τριτοκοσμικές χώρες και δίνουν δουλειά σε εξαθλιωμένους εργαζoμένους με λίγα δολάρια την ημέρα και υπό απάνθρωπες συνθήκες. Μετά το χειροκρότημα μπορείς να περάσεις από το ταμείο ανεργίας. Περιμένοντας στην ουρά έχεις αρκετό χρόνο να σκεφθείς εάν το επίδομα αρκεί για να αγοράσεις τα εισαγόμενα αγαθά από τις τριτοκοσμικές χώρες. Αυτή είναι η πραγματική παγκοσμιοποίηση· και όχι τα ταξίδια και το Ιnternet που κραδαίνουν οι αφελείς.
Στους «Financial Τimes» της Τρίτης 7 Ιουλίου δημοσιεύτηκε ολοσέλιδη καταχώριση με ανοιχτή επιστολή του προέδρου του γενικού συμβουλίου της περιφέρειας Vendee στη Δυτική Γαλλία κ. Φιλίπ ντε Βιλιέ προς τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας SΚF κ. Τομ Τζόνστον. Η εταιρεία ανακοίνωσε προ ημερών το κλείσιμο του εργοστασίου της στην περιοχή στέλνοντας στην ανεργία 380 εργαζομένους. «Απάνθρωπη και ανήθικη» χαρακτήρισε ο Ντε Βιλιέ την απόφαση, επισημαίνοντας ότι παρά τα 460 εκατομμύρια ευρώ ...
των κερδών του το SΚF Group προτίθεται να μεταφέρει την παραγωγή σε κράτη με χαμηλούς μισθούς, χωρίς καμία κοινωνική και περιβαλλοντική προστασία. «Θέλουν να κερδίσουν το μέγιστο από την ανθρώπινη εξαθλίωση» κατέληγε η επιστολή τού Ντε Βιλιέ. Πρόκειται για λόγια ενός Δεξιού, εθνικιστή πολιτικού, που έχει διεκδικήσει και την προεδρία της Γαλλίας (κερδίζοντας πενιχρά ποσοστά). Λόγια εθνικιστή ή όχι είναι λόγια σωστά που δεν τολμούν να αρθρώσουν οι Σοσιαλιστές γιατί έχουν μεταλλαχθεί στο πιο βολεμένο και ελιτίστικο τμήμα της ευρωπαϊκής πολιτικής τάξης.
Η ασύδοτη παγκοσμιοποίηση έγινε εφικτή γιατί η Δύση, κατά έναν ανεξήγητο τρόπο, συνέχιζε ως πρόσφατα να ευημερεί. Οπως αποδείχθηκε η ευημερία ήταν πλασματική, αφού στηριζόταν σε δομημένες τραπεζικές ψευδαισθήσεις. Η διάλυση των ψευδαισθήσεων «πάγωσε» την παγκόσμια οικονομία με αποτέλεσμα σήμερα οι ΗΠΑ και η Βρετανία να χρηματοδοτούν πρωτοφανή για ειρηνική περίοδο ελλείμματα (της τάξεως του 12% του ΑΕΠ) προκειμένου ουσιαστικά να διατηρήσουν (για πόσο;) το δυτικό κοινωνικό μοντέλο τους. Οι «βολεμένοι» ξύπνησαν από την κρίση και απαιτούν ασφάλεια. Για αυτό και για όλα τα θέματα, από το τραπεζικό σύστημα και τις εμπορικές ροές ως τα μεταναστευτικά κύματα, η δυτική κοινή γνώμη ζητεί επιτακτικά αυστηρούς κανόνες και ρυθμίσεις. Οι προοδευτικοί πολιτικοί έχουν την ευκαιρία να σφραγίσουν τις εξελίξεις, αρκεί να μην ξυπνήσουν τελευταίοι, όπως φαίνεται ότι θα κάνουν στην Ελλάδα.
papadopoulos.tovima.gr
Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου