Μια πρωτοβουλία για τη «διασφάλιση τροφίμων» αναμένεται ότι θα ανακοινώσει αυτή την εβδομάδα η ομάδα G8, διαθέτοντας περισσότερα από 12 δισ. δολάρια για τον τομέα γεωργικής ανάπτυξης στα επόμενα τρία χρόνια. Η κίνηση λέγεται ότι σηματοδοτεί μια στροφή των πλουσιότερων κρατών σε μακροπρόθεσμες επενδύσεις στον γεωργικό κλάδο των αναπτυσσόμενων χωρών.
Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία θα παρέχουν το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης, δαπανώντας 3-4 δισ. δολάρια η καθεμιά, ενώ τα υπόλοιπα κονδύλια θα διατεθούν από την Ευρώπη και τον Καναδά, όπως αναφέρουν αξιωματούχου του ΟΗΕ και διπλωμάτες της G8. Όπως υπογραμμίστηκε, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα τριπλασιάσει τις ενισχύσεις.
Η σύνοδος κορυφή της ομάδας των 8 πλουσιότερων χωρών του πλανήτη θα ξεκινήσει την Τετάρτη 8 Ιουλίου και θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 10 Ιουλίου, στην πόλη Λ' Ακουίλα στην Ιταλία. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των Financial Times, άλλα θέματα στα οποία θα επικεντρωθούν οι ηγέτες της G8 περιλαμβάνουν τη διεθνή οικονομική κρίση και τις περιφερειακές κρίσεις, τον αγώνα κατά των κλιματικών αλλαγών και την απελευθέρωση του διεθνούς εμπορίου.
Η πρωτοβουλία της G8 καταδεικνύει τη νέα προσέγγιση της Ουάσιγκτον για την καταπολέμηση της παγκόσμιας πείνας, αντιστρέφοντας μια πολιτική 2 δεκαετιών, και η οποία εστίαζε σχεδόν αποκλειστικά στην επισιτιστική αρωγή. Τη μετατόπιση αυτή στην πολιτική των ΗΠΑ υπογράμμισαν σε πρόσφατες ομιλίες τους, τόσο η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, όσο και ο υπουργός Γεωργίας Τομ Βιλσακ.
«Εδώ και πολλά χρόνια κύριο μέλημά μας για την καταπολέμηση της πείνας ήταν να αποστέλλουμε τρόφιμα στις χώρες που είχαν ανάγκη. Αυτή η τακτική μπορεί να σώζει ζωές όμως δεν καταπολεμά το πρόβλημα της πείνας από τη ρίζα του», υπογράμμισε η κ. Κλίντον.
Εξάλλου, σε δηλώσεις του στα ξένα πρακτορεία, ο επικεφαλής του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, υπογράμμισε ότι περισσότεροι από 90 εκατ. άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με την «απόλυτη ένδεια», καθώς η κρίση μειώνει την παροχή βοήθειας στις φτωχότερες χώρες. Αξίζει μόνο να σημειωθεί ότι η ετήσια ενίσχυση των ΗΠΑ σε καλλιέργειες στην Αφρική ανέρχονταν στα 400 εκατ. δολάρια τη δεκαετία του 1890, ενώ το 2006 το ποσό αυτό περιορίστηκε στα 60 εκατ. δολάρια.
Όπως τόνισε ο κ. Μουν «ο αριθμός των πεινασμένων αλλά και αυτών που βρίσκονται αντιμέτωποι με την απόλυτη φτώχεια συνεχώς αυξάνει. «Εάν δεν είχαν διακοπεί, λόγω της κρίσης, τα προγράμματα παροχής βοήθειας προς τις φτωχότερες χώρες αυτό δεν θα είχε συμβεί», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Μαρία Πηλείδου
Το Κουρδικό και ο Οτζαλάν
Πριν από 7 ώρες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου