Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009

Σήμα κινδύνου για 10 εθνικούς δρυμούς

Στο κόκκινο θα βρεθούν τα επόμενα χρόνια οι δέκα εθνικοί δρυμοί, σύμφωνα με έρευνα του WWF Ελλάς και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αφού θα υποστούν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Στην έκθεση που εκπόνησαν από κοινού προβλέπεται αύξηση της θερμοκρασίας, μείωση των βροχοπτώσεων, υψηλό ρίσκο εκδήλωσης πυρκαγιών και παράταση της περιόδου ανομβρίας στους δρυμούς, οι οποίοι έχουν συνολική έκταση 425.190 στρέμματα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς που διεξήγαγαν τη μελέτη, οι αλλαγές αυτές θα επηρεάσουν σοβαρά την οικολογική ισορροπία των εθνικών δρυμών και θα τους καταστήσει ακόμα πιο ευπαθείς σε ασθένειες.

Από τα στοιχεία της έκθεσης προκύπτει ότι την περίοδο 2021-2050 ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών θα είναι αυξημένος κατά 5 ημέρες στον Αίνο Κεφαλονιάς έως και 15 ημέρες στην Πάρνηθα και την Οίτη. Επιπλέον διαπιστώνεται ότι η μέγιστη θερμοκρασία το καλοκαίρι θα ανέβει κατά μέσο όρο 1-2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα επίπεδα της περιόδου 1961-1990, ενώ οι βροχοπτώσεις κατά τους χειμερινούς μήνες θα μειωθούν μέχρι 15%.

«Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των κλιματικών μοντέλων, η Ελλάδα ανήκει στις περιοχές που θα βιώσουν ιδιαίτερα έντονα τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Όπως όλα δείχνουν, οι κλιματικές συνθήκες της Ελλάδας την περίοδο 2021-2050 θα επηρεάσουν καθοριστικά τα δασικά συστήματα, γεγονός που μας καλεί σε εγρήγορση», δηλώνει ο βασικός συντάκτης της έρευνας και κύριος ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Χρήστος Γιαννακόπουλος.

Τα μέτρα που προτείνουν οι ειδικοί για την προστασία των εθνικών δρυμών περιλαμβάνουν την αναθεώρηση του συστήματος δασικής διαχείρισης δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην προσαρμογή των οικοσυστημάτων, την ενίσχυση των φορέων και των υπηρεσιών που διαχειρίζονται και προστατεύουν τις συγκεκριμένες περιοχές, καθώς και τη ανάληψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των κρίσεων όπως μεγα-πυρκαγιές, μαζικές ξηράνσεις και εξάπλωση ασθενειών. Όπως όμως επισημαίνει η περιβαλλοντική οργάνωση, κανένα από αυτά τα μέτρα δεν μπορεί να φέρει αποτέλεσμα αν η χώρα δεν δραστηριοποιηθεί στη μάχη για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακος και των άλλων αερίων του θερμοκηπίου.

«Η διαχείριση των δασικών συστημάτων για πολλούς και διάφορους λόγους δεν βρίσκεται στο επιθυμητό επίπεδο. Τα αποτελέσματα αυτής της έκθεσης θα πρέπει να ηχήσουν σαν καμπανάκι κινδύνου για την Πολιτεία, ώστε επιτέλους να δώσει έμφαση στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την προσαρμογή των ευαίσθητων οικοσυστημάτων στην ήδη ορατή κλιματική αλλαγή», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος εκστρατειών πολιτικής του WWF Ελλάς.
ΤΑ ΝΕΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου