Πέμπτη, 30 Απριλίου 2009

Υπό απειλή το ελεύθερο διαδίκτυο;


Ανησυχία προκαλεί στους φίλους του ελεύθερου διαδικτύου η προσπάθεια προώθησης συνδρομητικών πακέτων. Στις 5 Μαϊου τίθενται προς ψήφιση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο νέοι κανόνες για τη λειτουργία του διαδικτύου, οι οποίοι θα δίνουν στους πάροχους τη δυνατότητα να περιορίσουν τον αριθμό των διαθέσιμων δωρεάν ιστοσελίδων.
Για τις υπηρεσίες που εκείνοι καθορίζουν, θα επιβάλλεται χρέωση. Εκτιμάται ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη, η οποία αναμένεται να «πλασαριστεί» ως «νέα καταναλωτική δυνατότητα» που προσφέρεται στους χρήστες, εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας μεσαζόντων να ελέγξουν το διαδίκτυο.
Επίσημα, ως στόχος της αλλαγής της νομοθεσίας αναδεικνύεται ο έλεγχος σε τομείς όπως η πειρατική μουσική και γενικά το «κατέβασμα».
Μένει να φανεί στην πράξη, εφόσον «περάσουν» τα μέτρα, κατά πόσο ο ευρωπαϊκός σχεδιασμός θα πλήξει τη δημοκρατική και ανεξάρτητη πρόσβαση στην πληροφόρηση.
Με την προτροπή της υπεράσπισης του ελεύθερου διαδικτύου, στη διεύθυνση: www.blackouteurope.eu Νέο παράθυρο εκφράζεται η σαφής αμφισβήτηση των κινήτρων που βρίσκονται πίσω από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου