Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστας Κιλτίδης, απέστειλε απάντηση στην ερώτηση του βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ, κ. Δημήτρη Κουσελά, που σχετιζόταν με την πρόταση για δημιουργία νέας ανώτερης κατηγορίας ελαιολάδου για τη διασφάλιση της εξαιρετικής του ποιότητας.
Ερώτηση για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Η ερώτηση του κ. Κουσελά ανέφερε τα ακόλουθα: «Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η χώρα μας και η Ιταλία προωθούν μια νέα κατηγορία ελαιόλαδου, ανώτερη της κατηγορίας "extra παρθένο", ώστε και να διασφαλιστεί καλύτερη και πιστοποιημένη ποιότητα για τους καταναλωτές και σημαντικά υψηλότερες τιμές για τον παραγωγό.
Τούτο κρίνεται επιτακτικά αναγκαίο, αφού σήμερα στην κατηγορία "έξτρα παρθένο" χωράνε κι ελαιόλαδα εξαιρετικής ποιότητας μικρών παραγωγών, όσο και χαμηλής ποιότητας ελαιόλαδα μαζικής παραγωγής. Αντίθετα, η Ισπανία προωθεί την καθιέρωση μιας κατηγορίας ελαιολάδου που μοιάζει γευστικά με το παρθένο, αλλά θα είναι χαμηλότερης ποιότητας και τιμής (2 ευρώ στον παραγωγό και κοντά στα 3 ευρώ τιμή στον καταναλωτή), με στόχο να χτυπήσει τα σπορέλαια στις διεθνείς αγορές. Επειδή η διασφάλιση της εξαιρετικής ποιότητας του ελληνικού ελαιόλαδου και η διεκδίκηση διακριτής ανώτερης κατηγορίας από το "έξτρα παρθένο" είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να βελτιωθεί το πολλαπλά συμπιεσμένο εισόδημα των μικρών παραγωγών και παράλληλα να διασφαλιστεί σωστή ποιότητα για τον καταναλωτή.
Επειδή οι προσμείξεις με άλλα φυτικά έλαια λειτουργούν παραπλανητικά για τους καταναλωτές και πλήττουν σοβαρά το εισόδημα των παραγωγών. Ερωτάται ο κ. Υπουργός: Τι ενέργειες έχουν γίνει για την προώθηση, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, μιας κατηγορίας ελαιόλαδου ανώτερης από το έξτρα παρθένο;».
Απάντηση Υπουργείου
Χαρακτηριστικά στην απάντηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρονται τα ακόλουθα: «Το ελαιόλαδο και οι επιτραπέζιες ελιές υπάγονται στην Κοινή Οργάνωση Αγορών (Κανονισμός Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 1234/2007 του Συμβουλίου) και τα διάφορα μέτρα για τη στήριξη τους αποφασίζονται από τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Συμβούλια Υπουργών -Διαχειριστικές Επιτροπές κ.λπ.), συνεπώς δεν επιτρέπεται η λήψη εθνικών παρεμβατικών μέτρων. Οι τιμές διαμορφώνονται ελεύθερα στην αγορά ανάλογα με την προσφορά και τη ζήτηση. Η ταξινόμηση των ελαιολάδων σε κατηγορίες σύμφωνα με τους κανονισμούς και τα διεθνή πρότυπα, για τον προσδιορισμό των χαρακτηριστικών τους, καθώς και των μεθόδων προσδιορισμού, προκειμένου να διασφαλιστεί η γνησιότητα και η ποιότητά τους. Τα παρθένα ελαιόλαδα κατατάσσονται αποκλειστικά και περιγράφονται με τις ακόλουθες ονομασίες: α) Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. β) παρθένο ελαιόλαδο. γ) Ελαιόλαδο λαμπάντε. Επισημαίνεται ότι η κατηγορία ελαιολάδου "εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο" καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής παραγωγής (80% περίπου). Για την τροποποίηση των εν λόγω τεχνικών κανονισμών και προτύπων, εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο και απαραίτητο από ένα κράτος - μέλος, προωθείται σχετικό αίτημα στη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία, εφόσον το κρίνει σκόπιμο, αναθέτει τη μελέτη του θέματος στους αρμόδιους διεθνείς Οργανισμούς. Στο πλαίσιο της Ειδικής Επιτροπής για το ελαιόλαδο και την επιτραπέζια ελιά, όπου συμμετέχουν οι Φορείς του κλάδου και συζητούνται ήδη όλα τα θέματα που αφορούν τα εν λόγω προϊόντα και υποβάλλονται προτάσεις από τους Φορείς του τομέα, οι οποίες εξετάζονται και αξιολογούνται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δεν έχει κατατεθεί κανένα σχετικό αίτημα για δημιουργία νέας κατηγορίας ελαιολάδου. Η πρόταση για δημιουργία μίας νέας κατηγορίας ελαιολάδου, εφόσον, κατόπιν σχετικού τεκμηριωμένου αιτήματος και σχετικής μελέτης, κριθεί από τη χώρα μας ότι είναι προς το συμφέρον του ελληνικού ελαιολάδου, θα πρέπει να ακολουθήσει την ανωτέρω περιγραφείσα διαδικασία».
Πηγή: ΚΑΛ News
Οι σταυροφόροι του Ντόναλντ Τραμπ
Πριν από 4 ώρες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου