Σε πλυντήριο ξεπλύματος μαύρου χρήματος έχει μετατραπεί η Ελλάδα, με την Επιτροπή Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας να καταγράφει μέσα στο 2008, 1952 αναφορές για ύποπτες συναλλαγές, με στόχο την ανακύκλωση κεφαλαίων που προέρχονταν από εγκληματικές δραστηριότητες. Στο μικροσκόπιο της επιτροπής και οι υποθέσεις της Siemens και της Μονής Βατοπεδίου.
Ο αριθμός των υποθέσεων είναι τόσο μεγάλος που τα στελέχη της αρμόδιας υπηρεσίας για το ξέπλυμα χρήματος αναγκάστηκαν να απευθυνθούν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ζητώντας βοήθεια, αφού, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν,«καθένας από εμάς ασχολείται κάθε χρόνο με 250 υποθέσεις, μία δηλαδή για κάθε εργάσιμη ημέρα». Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις περίπου 900 αναφορές που έγιναν το 2007 για παράνομες οικονομικές δραστηριότητες, έμειναν στο συρτάρι οι 678, με άλλες 220 να παραμένουν εκκρεμείς από το 2006.
Η Ελλάδα, μάλιστα, τέθηκε πριν δύο χρόνια υπό αυξημένη επιτήρηση από τη FΑΤF, την αρμόδια ευρωπαϊκή υπηρεσία για την καταπολέμηση ξεπλύματος μαύρου χρήματος, καθώς αντί 50 υπαλλήλων με τους οποίους προβλέπεται να είναι στελεχωμένη η ελληνική αντίστοιχη Επιτροπή, υπηρετούν σε αυτή μόλις 18 υπάλληλοι. Τον Οκτώβριο του 2008, ωστόσο, αποφασίστηκε να εξέλθει προσωρινά η Ελλάδα από το καθεστώς επιτήρησης, ένεκα του γενικού ελέγχου των ελληνικών υπηρεσιών, που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο.
Ενδεικτικό της δυσκολίας στο να εξιχνιαστούν περιπτώσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος είναι το ότι σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο τα καζίνα, τα ενεχυροδανειστήρια, οι δικηγόροι και οι συμβολαιογράφοι οφείλουν να στέλνουν αναφορές στην Επιτροπή Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, σε περίπτωση που υποπέσει στην αντίληψη τους κάποια ύποπτη συναλλαγή, ωστόσο, τους τελευταίους μήνες έχουν σταλεί στην υπηρεσία μόλις δύο τέτοιες αναφορές. Οι υπόλοιπες περιπτώσεις έχουν εντοπιστεί από την αστυνομία, τις τράπεζες και τις χρηματιστηριακές αρχές.
Συνιθισμένη τακτική για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος παραμένει η αγορά κερδισμένων δελτίων τυχερών παιχνιδιών του ΟΠΑΠ ή άλλων ιδιωτικών εταιρειών. Τα δίκτυα που θέλουν να νομιμοποιήσουν τα έσοδα τους από παράνομες ή εγκληματικές πράξεις, προσεγγίζουν τους νικητές των τυχερών παιχνιδιών κι αγοράζουν τα δελτία τους, προσφέροντας τους έξτρα αμοιβή. Στη συνέχεια εμφανίζονται ως κερδισμένοι κι αποκτούν την πολυπόθητη απόδειξη είσπραξης με την οποία μπορούν να δικαιολογήσουν τα παράνομα χρήματα τους. Κάποιοι μάλιστα δεν έχουν διστάσει να εμφανιστούν για παραπάνω από μία φορά ως υπερτυχεροί.
Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής βρέθηκαν πρόσφατα και εμπλεκόμενοι στα σκάνδαλα της Siemens αλλά και της Μονής Βατοπεδίου. Τον Ιανουάριο του 2009 εστάλη στη δικαιοσύνη φάκελος που αφορούσε συναλλαγές 15 εμπλεκομένων στην υπόθεση Siemens, ενώ έλεγχος έγινε και στις συναλλαγές των εταιρειών που σχετίζονται με την προμήθεια του συστήματος CI4. Όσον αφορά, τη Μονή Βατοπεδίου, οι έρευνες συνεχίζονται και στρέφονται κυρίως σε συναλλαγές επιχειρηματιών που είχαν προβεί σε αγορές ακινήτων σε συνεργασία με τον ηγούμενο Εφραίμ.
Πηγή: Το Βήμα
Το ΥΠΕΞ και τα «σύνορα της καρδιάς του Ερντογάν»
Πριν από 3 ώρες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου