Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

Ακίνητα: Κραχ βλέπει η Τράπεζα της Ελλάδας

Κραχ στις αγοραπωλησίες ακινήτων, που υποχώρησαν 29,4% το πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ και οι τιμές ακινήτων κινούνται πτωτικά, καθώς έχουν μειωθεί 7% από το καλοκαίρι του 2008 μέχρι τώρα, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2009 η υποχώρηση ήταν 3,5%.
Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα ημερίδας που διοργάνωσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος με θέμα τις εξελίξεις και προοπτικές στη αγορά ακινήτων.
Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ τον Ιανουάριο οι νέες άδειες ήταν μειωμένες κατά 22,5% (στις 3.805 από 4.907 τον Ιανουάριο του 2008) και η οικοδομική δραστηριότητα εμφάνισε πτώση της τάξης του 33,5%.
«Η εμπειρία από την τρέχουσα κρίση έχει αναδείξει, δυστυχώς με επώδυνο τρόπο, την εξάρτηση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας από την πορεία της αγοράς ακινήτων» ανέφερε στην σύντομη ομιλία του ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος και υπογράμμισε πως το 2008 το 25% των συνολικών επενδύσεων, ήταν επενδύσεις στην αγορά κατοικίας.

Ενώ για το κατά πόσο θα βοηθήσει στην αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων το μέτρο της εγγύησης του δημοσίου στα στεγαστικά δάνεια σε ποσοστό 25%, ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά και Οικονομικός Σύμβουλος της Eurobank απάντησε: «το μέτρο είναι καλό αλλά βοηθάει μόνο προσωρινά. Μακροπρόθεσμα θα δημιουργήσει προβλήματα. Οι τράπεζες γνωρίζοντας και τη συμπεριφορά του Δημοσίου δε θα σπεύσουν να δώσουν αφειδώς δάνεια».

Ο κ. Θεόδωρος Μητράκος, υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης αγοράς ακινήτων της Τράπεζας της Ελλάδος, ανέφερε πως περιμένει περαιτέρω μείωση των τιμών και υπογράμμισε πως οι αγοραπωλησίες εμφάνιζουν πτώση από το δεύτερο εξάμηνο του 2008 (-19,6% στο 3ο τρίμηνο του 2008, -25,3% στο 4ο τρίμηνο 2008 και -29,4% στο 1ο τρίμηνο του 2009), ενώ το 2008 σε σχέση με 2007 η μέση μείωση στις αγοραπωλησίες διαμορφώνεται σε 21,7%.
Παρατηρείται επίσης μία «στροφή» των καταναλωτών προς μικρότερου εμβαδού και μεγαλύτερης ηλικίας κατοικίες, με τις τιμές υποχωρούν στα μεγάλα ακίνητα και να ενισχύονται στα μικρά.

Μάλιστα όπως σημείωσε ο κ. Χαρδούβελης, για τους Έλληνες τα ακίνητα αποτελούν τη σημαντικότερη επένδυση. Τα ακίνητα κατέχουν το 82% στη συνολική περιουσία των ελληνικών νοικοκυριών, οι καταθέσεις το 17% και οι μετοχές μόλις το 1,2%.

Όμως πτώση στις τιμές των ακινήτων μπορεί έχει σημαντικές επιπτώσεις στις τράπεζες, και να οδηγήσει σε κρίση το πιστωτικό σύστημα με σοβαρές επιδράσεις στην πραγματική οικονομία, σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Γεώργιος Συμιγιάννης, Σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδος.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου