Πέμπτη, 30 Απριλίου 2009

Πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα «βλέπει» ο Economist

Πρόωρες εκλογές προβλέπει για την Ελλάδα το βρετανικό περιοδικό Economist σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμά του, οι οποίες εκτιμά ότι θα διεξαχθούν τον ερχόμενο Μάρτιο ταυτόχρονα με την ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Σε αυτή την περίπτωση, το περιοδικό δεν θεωρεί πιθανή την εξασφάλιση αυτοδυναμίας από το ΠΑΣΟΚ γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες για σύσταση κυβέρνησης συνασπισμού τουλάχιστον από δύο πολιτικά κόμματα.
Σε οικονομικό επίπεδο, ο Economist επισημαίνει ότι παρότι ο τραπεζικός κλάδος στην Ελλάδα δεν έχει προς το παρόν πληγεί σοβαρά από τη διεθνή χρηματοοικονομική κρίση, εξακολουθεί να στηρίζεται από το κράτος και είναι πιθανό να χρειαστούν πρόσθετα μέτρα, δεδομένης της αυξημένης έκθεσης των ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια.

Επίσης, εκτιμάται ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας θα υπερβεί σημαντικά το όριο του 3% που έχει οριστεί για τα κράτη μέλη στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκή Ένωσης.

Το τμήμα προβλέψεων του Economist αναμένει, επίσης, υποχώρηση της εγχώριας ζήτησης εξαιτίας της αύξησης του κόστους εξυπηρέτησης χρέους, της κατακόρυφης πτώσης της αγοράς πιστώσεων και της κάμψης στην επιχειρηματική εμπιστοσύνη.

Τέλος, το βρετανικό περιοδικό προβλέπει άμβλυνση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, καθώς η ανάπτυξη των επενδύσεων και των εισαγωγών θα επιβραδυνθεί λόγω του υψηλού πλεονάσματος στις καθαρές μεταβιβάσεις κεφαλαίου και τις υπηρεσίες.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου